Συνέντευξη: «Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει χάσμα φιλοσοφίας»

Συνέντευξη: «Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει χάσμα φιλοσοφίας»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσαλικίδη για την εφημερίδα «ΚΑΡΦΙΤΣΑ»

Στην οικονομική κρίση αποδίδει ο Θόδωρος την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου της ΝΔ. Όπως παραδέχεται στην "Karfitsa", εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας της οι κυβερνητικές προτεραιότητες άλλαξαν αν και, όπως λέει, στη Θεσσαλονίκη έγιναν μια σειρά έργων που επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ παρέμεναν υποσχέσεις.

 

Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης;

Σας θυμίζω πως πολλούς μήνες πριν ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη βάση ορισμένων ζητημάτων που πέρα από αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις πρέπει να προχωρήσουν στην ελληνική κοινωνία, καθώς είναι αναγκαιότητα. Εισέπραξε, όμως, άρνηση και μικροπολιτική. Σήμερα ο πρωθυπουργός κάλεσε πάλι τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και πάλι ακούμε μόνο υποσχέσεις και κενολογίες. Από την μια επομένως έχουμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση και από την άλλη μια ανεύθυνη αντιπολίτευση. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει αντικειμενικό πεδίο συνεργασιών. Μας χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ χάσμα φιλοσοφίας και θέσεων. Και βεβαίως πιστεύω ότι η χώρα, τα μέτρα που απαιτούνται για την οικονομία και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων απαιτούν σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Μπορεί η χώρα να αντέξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία;

Μα για αυτό και ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για πρόωρες εκλογές. Η ανεύθυνη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποίησε για τα μικροπολιτικά του σχέδια ακόμη και τον θεσμό και το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας έθεταν την χώρα, τη στιγμή που απαιτούταν σταθερότητα, σε μια παρατεταμένη και επικίνδυνη προεκλογική περίοδο. Και αυτό δεν το άντεχε η οικονομία ούτε το θέλουν οι πολίτες.

Ο πρωθυπουργός μιλά, όπως λέει, τη γλώσσα της αλήθειας. Οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να την ακούσουν;

Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη λέμε αυτό που είναι καλό για τη χώρα και όχι ότι είναι αρεστό. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των καταστάσεων και θα κάνουν την υπέρβαση κρίνοντας και αποφασίζοντας υπεύθυνα με βάση αυτό που είναι προς το συμφέρον της χώρας. Η πρόταση της ΝΔ είναι δύσκολη, αλλά διασφαλίζει την έξοδο από την κρίση και μια καλύτερη επόμενη ημέρα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ακούγεται ευχάριστα, αλλά στο τέλος οι πολίτες θα πληρώσουν βαρύ κόστος για αυτήν. Είμαι πεπεισμένος ότι η κοινωνία μας ωρίμασε και οι πολίτες θα δείξουν υπευθυνότητα. Θέλουν την αλήθεια και θα στηρίξουν και τις δύσκολες αποφάσεις, καθώς γνωρίζουν πως αποτελούν μονόδρομο για το καλό του τόπου.

Τι έφταιξε και η ΝΔ υπόσχεται να εφαρμόσει τώρα όσα είχε εξαγγείλει το 2004 και το 2007.

Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος μας έγινε πράξη ασχέτως αν δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε. Δείτε μόνο στη Θεσσαλονίκη το έργο που προωθήθηκε και επί ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο υποσχέσεις. Μετρό, Εγνατία Οδός, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Ζώνη Καινοτομίας, εξωτερική περιφερειακή, μετεγκατάσταση της ΔΕΘ είναι έργα που φέρουν σφραγίδα Καραμανλή. Βέβαια η απρόβλεπτη και μεγάλη σε ένταση και διάρκεια οικονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα και τις προτεραιότητες με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του έργου μας να καθυστερήσει. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως δεν υπήρξαν στιγμές ή ζητήματα στα οποία θα έπρεπε να είμαστε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί.

Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Β΄ Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή μας έχει πολλά προβλήματα, με χαρακτηριστικότερο όλων την απουσία βασικών υποδομών. Για να δούμε, όμως, το ζήτημα πολιτικά το βασικότερο είναι η μη ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη κέντρου και υπαίθρου. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να το αλλάξει, προωθεί κονδύλια στην περιφέρεια και ήδη με παρεμβάσεις της όπως η Εγνατία Οδός, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, η Ζώνη Καινοτομίας που εγκαθίστανται σε περιοχές εκτός κέντρου δείχνει την νέα πολιτική φιλοσοφία της. Αυτό που εγώ σε κάθε περίπτωση τονίζω και αγωνίζομαι για να πετύχουμε, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του νομού μας.