Συνέντευξη «Οι πολίτες είναι με τη ΝΔ γιατί λέει την αλήθεια»

Συνέντευξη «Οι πολίτες είναι με τη ΝΔ γιατί λέει την αλήθεια»

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ για την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Μένει μία εβδομάδα μέχρι την τελική κρίση της κάλπης. Τι πιστεύετε ότι
θα μπορούσε να κάνει τους πολίτες να αλλάξουν γνώμη τι πρέπει να
προσέξει το κόμμα σας;

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, οι πολίτες στέκονται με ωριμότητα και ευθύνη απέναντι στον τόπο μπροστά στην κάλπη. Θα κρίνουν και συγκρίνουν προγράμματα, θέσεις, ικανότητες και θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Είμαι πεπεισμένος  ότι δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της κρισιμότητας της συγκυρίας θα λάβουν αποφάσεις πέρα από κομματικές εξαρτήσεις και προσωπικές πικρίες. Θα επιλέξουν τον καταλληλότερο ηγέτη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, λέγοντας τους την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. Θα επιλέξουν το μονόδρομο της ευθύνης και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και όχι το αδιέξοδο της ανευθυνότητας και των υποσχέσεων που στο τέλος θα πληρώσουν οι ίδιοι ακριβότερα. Θα επιλέξουν επομένως τον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ  με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Αυτή η ποιοτική, η ηγετική υπεροχή Καραμανλή έναντι Παπανδρέου άλλωστε αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στα ντιμπέιτ.

Ο δικομματισμός βρίσκεται σε πτώση. Υποσχέσεις που δόθηκαν και από τα δύο κόμματα ξεχάστηκαν, όπως επί παραδείγματι η περίφημη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Ποιος έχει δίκιο, οι πολίτες που δυσανασχετούν ή τα κόμματα που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους;

Τα αίτια που αναζητείτε είναι πολυποίκιλα. Επειδή, όμως, αναφέρατε συγκεκριμένα το ζήτημα των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, ειδικά εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη ξέρουμε καλά ποιο κόμμα επί 20 χρόνια έδινε κενές περιεχομένου υποσχέσεις. Το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο είχε βάθος 8ετίας, δεν εφαρμόστηκε στο σύνολό του αν και υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος εξαιτίας δύο παραγόντων: διότι η επικίνδυνη ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε την δεύτερη τετραετία μας και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που άλλαξε προγραμματισμούς και προτεραιότητες.


Ποια είναι η τομή το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις υπέρ της χώρας αλλά και της περιφέρειας;
Ολοκλήρωση των αλλαγών στις δομές του κράτους και παρεμβάσεις θωράκισης της οικονομίας σε τρεις κατευθύνσεις: μείωση της δημόσιας σπατάλης, πάταξη της φοροδιαφυγής και αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων με έμφαση στη μείωση του δημοσίου χρέους που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.