Συνέντευξη: «Υπάρχουν υπηρεσιακές ευθύνες, όχι πολιτικές»

Συνέντευξη: «Υπάρχουν υπηρεσιακές ευθύνες, όχι πολιτικές»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα για την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Μικροπολιτική στάση στην αντιπολίτευση και υπερβολή από τα ΜΜΕ καταλογίζει ο κ. Θόδωρος Καράογλου, σχολιάζοντας στη «Μ» τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Ο βουλευτής της ΝΔ δεν εντοπίζει πολιτικές ευθύνες, αλλά υπηρεσιακές, σημειώνει την ανάγκη απόδοσης αυτών, ενώ διαπιστώνει ελλείψεις σε προσωπικό και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Εντοπίζετε ευθύνες για λαθεμένες πράξεις ή παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας και του υπηρεσιακού μηχανισμού κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών της Αττικής;

Γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Και όταν ένα συμβάν είναι σε εξέλιξη, είναι λάθος να αναζητούμε πολιτικές ευθύνες. Όταν αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, στηριχτούν οι πληγέντες και γίνει ο απολογισμός, θα πραγματοποιηθεί και η έρευνα για το εάν έπρεπε να γίνουν ενέργειες που δεν έγιναν και ποιοι έχουν υπηρεσιακές ευθύνες.

Τα ίδια ζήσαμε όμως και το 2007. Για ποιον λόγο δεν ήμασταν έτοιμοι σε οργάνωση, σχέδιο και μηχανισμό; Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτήν την αδυναμία;

Η κυβέρνηση έκανε και κάνει ότι είναι δυνατόν, δεδομένων και των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως όμως είναι λογικό, δεν είναι εφικτό να αντιμετωπισθούν όλες οι ελλείψεις και σε προσωπικό και σε μέσα. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από το 2004, και σε εγγύς μέλλον τα προβλήματα θα λυθούν.

Θα βοηθήσει εάν το Δημόσιας Τάξης αποκοπεί από το Εσωτερικών και γίνει πάλι αυτόνομο;

Εξ όσων γνωρίζω, όλα αυτά μελετώνται και σύντομα πιστεύω, θα δούμε καλύτερη οργάνωση που θα εξασφαλίζει μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Πώς απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις ευθύνες της κυβέρνησης;

Πρόκειται για μικροκομματική και μικρόψυχη στάση. Την ώρα μιας εθνικής καταστροφής, είναι αδιανόητο κάποιοι να κάνουν μικροπολιτική. Οφείλουν να αναμένουν τις έρευνες και να ακολουθούν το παράδειγμα των πολιτών που στις δύσκολες στιγμές παραμένουν όλοι ενωμένοι.