Συνέντευξη: «Όσοι διαφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης ας παραιτηθούν»

Συνέντευξη: «Όσοι διαφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης ας παραιτηθούν»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσαλικίδη για την εφημερίδα «Το Κεντρί της Μακεδονίας»

Ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, αν του το ζητήσει ο πρωθυπουργός, αφήνει στη συνέντευξή που παραχώρησε στο «Κεντρί» ο Θόδωρος Καράογλου. Ο βουλευτής της ΝΔ, στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια του νομού, δείχνει τον δρόμο της παραίτησης σε όσους «γαλάζιους» συναδέλφους του διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική του Κώστα Καραμανλή και αφήνει να εννοηθεί πως σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές και σε πρόσωπα που κατέχουν καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Όσον αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το χαρακτηρίζει «μήνυμα αφύπνισης», ενώ δηλώνει ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η ΔΕΘ θα μετεγκατασταθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει, το αναπτυξιακό της έλλειμμα συγκριτικά με το πολεοδομικό συγκρότημα.

Επιμένετε στον χαρακτηρισμό «τσάμπα μάγκες» για ορισμένους συναδέλφους σας εντός Ν.Δ. που ενώ διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική, εν τούτοις ψηφίζουν τα νομοσχέδια της;

Επιμένω στη θέση μου πως όσοι με την ψήφο τους στο συνέδριο έχουν αποδεχθεί και εγκρίνει τις θέσεις της Ν.Δ., όπως και έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και εν τέλει εκλέγονται στα ψηφοδέλτιά της, οφείλουν να στηρίζουν τις θέσεις και να μην δημιουργούν εσωτερικά προβλήματα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή που η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή επιχειρεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση. Όσοι διαφωνούν για οποιοδήποτε λόγο ας επιλέξουν τον έντιμο τρόπο της αποχώρησης, δεν μπορούν όμως να αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία της χώρας και της κυβέρνησης.

Γιατί καθυστερεί η προώθηση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων;

 Δεν συμφωνώ με το συμπέρασμά σας. Η κυβέρνηση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές έλαβε το μήνυμα των πολιτών και επιτάχυνε τους ρυθμούς της προωθώντας νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων με ταχείς διαδικασίες. Προωθούνται αλλαγές σε πολιτικές και θα έρθουν και οι αλλαγές σε πρόσωπα που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της Ν.Δ. Τα νέα μέτρα στήριξης πολιτών και επαγγελματιών για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, τα θέματα της εκπαίδευσης, τα μέτρα εμπέδωσης της ασφάλειας είναι μόνο ορισμένα από όσα μέσα στις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση προώθησε.  

 Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο από την επομένη των ευρωεκλογών μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος;

 Η κυβέρνηση έλαβε και αξιολόγησε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες την 7η Ιουνίου. Όμως δεν μπορεί η κυβέρνηση να λειτουργεί σε μιντιακούς ρυθμούς. Έχει σχέδιο και αυτό προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες. Οι ρυθμοί θα έχετε διαπιστώσει άλλαξαν. Επιταχύνθηκαν, ενώ βελτιώθηκε και ο συντονισμός. Νέες πολιτικές πρωτοβουλίες αναπτύσσονται, ενώ ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί και με αλλαγές σε πρόσωπα. Η κυβέρνηση χρειάζονταν ένα μήνυμα αφύπνισης και πλέον προχωρά πιο αποφασισμένη στον δρόμο της υπευθυνότητας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων επ' ωφελεία των πολλών πολιτών.

Η αλλαγή προσώπων και πολιτικής θα μπορέσει να φέρει πιο κοντά τη Ν.Δ. με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της;

 Αυτό ήταν το μήνυμα και με βάση αυτό η κυβέρνηση προχωρά από την 7η Ιουνίου ως σήμερα. Νέες πολιτικές και πιο κοντά στους πολίτες. Και όσοι με αμοιβές και συμπεριφορές προκαλούν ή όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους γρήγορους πρωθυπουργικούς ρυθμούς πρέπει να κατέβουν από το τρένο διότι αν και λίγοι χαλούν την εικόνα του συνόλου.  

Είστε ικανοποιημένος από το γεγονός  πως η ΔΕΘ θα μετεγκατασταθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη;

 Ο πρωθυπουργός πέρσι το Σεπτέμβριο με την εξαγγελία μετεγκατάστασης της ΔΕΘ απέδειξε πως έχει νέα ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε στη φετινή ΔΕΘ να ακούσουμε τον χώρο μετεγκατάστασης της έκθεσης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Είναι θετικό πως και οι δύο περιοχές που επελέγησαν ανήκουν στην Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης, που χρειάζεται υποστήριξη ώστε να καλύψει το αναπτυξιακό της έλλειμμα συγκριτικά με το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Η νέα έκθεση θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για όλο τον νομό.

 Καθώς μπαίνουμε σιγά-σιγά στην τελική ευθεία για τις νομαρχιακές εκλογές και με δεδομένο ότι ξεκινήσατε από την τοπική αυτοδιοίκηση, θα σας ενδιέφερε να είστε υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης;

Αυτό που με ενδιαφέρει, εμένα και όλους τους συναδέλφους μου, είναι να είμαστε από τη θέση στην οποία οι πολίτες μας εξέλεξαν χρήσιμοι στον τόπο μας και να συμβάλλουμε δημιουργικά στην προώθηση πολιτικών λύσεων στα προβλήματα του τόπου. Αν ο καθένας συζητά και ασχολείται με τη δική του πολιτική πορεία τότε όχι μόνο δεν είναι χρήσιμος, αλλά συντελεί και στο να απομακρύνεται ο πολίτης από την πολιτική. Με ενδιαφέρει να είμαι χρήσιμος λοιπόν στην κυβέρνηση πρώτιστα και άρα στην χώρα και τη Θεσσαλονίκη. Αλλά για να μην νομίζετε ότι αποφεύγω να απαντήσω στο ερώτημά σας, σας λέω πως θέλω να προσφέρω στον νομό από οποιαδήποτε θέση επιλέξει ο πρόεδρός μας Κώστας Καραμανλής, ενώ σας θυμίζω πως υπηρέτησα 10 χρόνια τον θεσμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης τον οποίο και αγαπώ και στηρίζω.

 Αν σας ζητούσε ο πρωθυπουργός να συμμετέχετε στην κυβέρνηση σε ποιο υπουργείο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε περισσότερο έργο;

 Και σε αυτό το ερώτημά σας επιτρέψτε μου να απαντήσω όπως προηγουμένως. Δεν γίνεται την ώρα που οι πολίτες και η χώρα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων στην οικονομία και την καθημερινότητα να ασχολούμαστε με εσωτερικά και προσωπικά πολιτικά ζητήματα. Προσωπικά είμαι έτοιμος να προσφέρω από όποια κυβερνητική ή κοινοβουλευτική θέση κρίνει ο πρόεδρος.