Συνέντευξη: «Υπάρχουν βουλευτές της Ν.Δ. που νομίζουν ότι κάνουν χάρη στον Καραμανλή»

Συνέντευξη: «Υπάρχουν βουλευτές της Ν.Δ. που νομίζουν ότι κάνουν χάρη στον Καραμανλή»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη για την εφημερίδα «Η Αξία»

Αυστηρή κριτική προς τους συναδέλφους του βουλευτές που εκφράζουν τη διαφοροποίησή τους μέσω των καναλιών ασκεί ο βουλευτής Β΄ Περ. Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Θεόδωρος Καράογλου, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι ενώ διαφωνούν (για να εξασφαλίσουν προβολή) μετά ψηφίζουν και νομίζουν ότι κάνουν χάρη στον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στην περίπτωση Μανώλη, δηλώνει ότι οι χειρισμοί του βλάπτουν την εικόνα της ΝΔ.

Σε ερώτηση αν ο βουλευτής Αργολίδας αποτελεί ξένο σώμα για το κυβερνών κόμμα ο κ. Καράογλου αναφέρει «Αυτό το αποφασίζει ο ίδιος με την παραίτησή του». Ο βουλευτής της Ν.Δ. παραδέχεται ότι οι διάφορες υποθέσεις σκανδάλων έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα που είχε η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Καράογλου, χαρακτηρίσατε ως «τσάμπα μάγκες» τους συναδέλφους σας που, ενώ διαμαρτύρονται για το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης, στο τέλος πηγαίνουν και υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια. Αλήθεια, θεωρείτε ότι υπάρχουν «τσάμπα μάγκες» στην Κ.Ο.;

Λέω και πιστεύω το εξής: εκλεγόμαστε υπό τη σκέπη ενός μεγάλου κόμματος, το πλαίσιο των θέσεων, αρχών, ιδεών του οποίου έχουμε εγκρίνει. Οφείλουμε τις μεγάλες πολιτικές επιλογές να τις υποστηρίζουμε. Αν διαφωνούμε δεν το κάνουμε δημόσια στα κανάλια για προβολή και προσωπικά μικροπολιτικά οφέλη. Δηλαδή κάποιοι διαφωνούν και μετά υπερψηφίζουν; Γιατί; Νομίζουν κάνουν χάρη στη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό; Ο Κώστας Καραμανλής το δήλωσε ξεκάθαρα: ούτε φοβάται τίποτα, ούτε εκβιάζεται. Όποιος διαφωνεί πραγματικά, ας αναλάβει το βάρος των ευθυνών του και ας παραιτηθεί.

Μήπως η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η Ν.Δ. περιορίζει τη δυνατότητα ακόμη και καταψήφισης ενός νομοσχεδίου από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος; Και σας ρωτώ γιατί είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι αν ήσασταν 162 οι βουλευτές θα υπήρχε διαφορετική αντίδραση...

Να είμαστε ειλικρινείς. Άλλο 165, άλλο 152. Ωστόσο εξακολουθούμε και με 151 σήμερα και έχουμε μια ισχυρή και προβλεπόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία. Αλλά κυρίως έχουμε την κοινωνική πλειοψηφία σε ό,τι αφορά στην προώθηση του μεταρρυθμιστικού μας έργου. Αλλά θέλω να σας πω και το εξής: ο πρωθυπουργός σε θέματα αρχών και αξιών δεν κάνει βήμα πίσω. Το απέδειξε στην περίπτωση του κ. Τατούλη. Η περίπτωση του κ. Μανώλη είναι διαφορετική, καθώς προανήγγειλε την παραίτησή του.

Πρωτίστως ως στέλεχος της Ν.Δ. και δευτερευόντως ως πολιτικός έχετε ενοχληθεί από τις επισημάνσεις που κάνει τις τελευταίες μέρες ο συνάδελφος σας Γιάννης Μανώλης;

Σε ορισμένα έχει δίκαιο, σε άλλα άδικο. Σίγουρα, όμως, είναι λάθος η συμπεριφορά του και οι χειρισμοί του που βλάπτουν την εικόνα του κόμματος μας. Οφείλουμε να προωθήσουμε αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα και από την άλλη δεν έχουμε καμία σχέση με το ΛΑΟΣ. Δεν θέλουμε, δεν χρειαζόμαστε οποιαδήποτε συνεργασία ούτε μπαίνουμε σε μια συζήτηση που προσπαθεί να ανοίξει ο κ. Καρατζαφέρης.

Πιστεύετε ότι ο κ. Μανώλης αποτελεί πλέον «ξένο σώμα» για τη Ν.Δ., όπως υποστηρίζουν πολλά στελέχη του κόμματός σας;

Αυτό το αποφασίζει ο ίδιος με την παραίτησή του.

Είναι σωστό που δεν κάνατε ακόμη απολογισμό ήττας;

Τα αρμόδια όργανα συνεδριάζουν ή οφείλουν να το κάνουν και το μήνυμα έχει ληφθεί, το είπε και ο πρωθυπουργός που έδωσε και οδηγίες για αλλαγές στην σχετική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά σε παρεμβάσεις στην οικονομία, την ασφάλεια και την καθημερινότητα. Και βεβαίως να αλλάξουμε συμπεριφορές και να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες.

Στις περισσότερες περιφέρειες που πολιτεύονται υπουργοί η Ν.Δ. υπέστη καθίζηση. Λένε πολλοί ότι ουσιαστικά οι πολίτες αποδοκίμασαν συμπεριφορές, πρακτικές και σε πολλές περιπτώσεις την αλαζονεία της εξουσίας. Αλήθεια, συμφωνείτε μ' αυτή την άποψη;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εμπεριείχε και ένα μήνυμα να αλλάξουμε συμπεριφορές. Και σε κυβερνητικά στελέχη και σε στελέχη της κρατικής μηχανής που έρχονται και σε πιο άμεση και καθημερινή επαφή με τους πολίτες. Το έχω ξαναπεί: να αλλάξουν όσοι προκάλεσαν και πλήγωσαν τους πολίτες με τις προκλητικές αμοιβές και τις συμπεριφορές τους.

Μιας από τις βασικές παραμέτρους-αιτίες της ήττας είχε να κάνει με την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος της Ν.Δ. Θεωρείτε ότι με τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. όσων ενεπλάκησαν σε περίεργες υποθέσεις θα μπορέσετε να επανακτήσετε το ηθικό πλεονέκτημα;

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Οι υποθέσεις τις οποίες υπαινίσσεστε δημιούργησαν αυτήν την εικόνα, δυσαρέστησαν τους πολίτες, που είδαν τα φαινόμενα που καταδίκασαν στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται πάλι. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Μιλάμε για λίγες περιπτώσεις τις οποίες η ίδια η ΝΔ ανέδειξε και βέβαια μιλάμε για τον ηγέτη μας τον Κώστα Καραμανλή που είναι άτεγκτος και δεν δέχεται καμία υποχώρηση σε θέματα αρχών και αξιών. Και το απέδειξε στην πράξη απομακρύνοντας όλους όσοι ενεπλάκησαν στις υποθέσεις αυτές.

Δηλαδή πρέπει να πορευτούν και άλλοι στον δρόμο που χάραξε ο Ρουσόπουλος;

Λέω πως όλες οι περιπτώσεις πρέπει να εξεταστούν την κατάλληλη ώρα και αυτή δεν έχει έρθει ακόμη.

Υπάρχει ανάγκη για την επανίδρυση της Ν.Δ.;

Υπάρχει ανάγκη νέας νοοτροπίας, καλύτερων συμπεριφορών, περισσότερης αποτελεσματικότητας και προσέγγισης με τους πολίτες.

Θα θέλατε ο Κ. Καραμανλής να ακολουθήσει μια στρατηγική «τύπου Σαρκοζί;» Και αν ναι, χωρούν στο κόμμα σας στελέχη και από άλλους ιδεολογικούς χώρους; Για παράδειγμα θα μπορούσατε να συνυπάρξετε στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα με τον κ. Κουβέλη;

Το ιδεολογικό και πολιτικό μας στίγμα είναι σαφές. Όπως βλέπετε και εσείς δεν υπάρχουν πολιτικές προσεγγίσεις στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Η ΝΔ ούτε χρειάζεται, ούτε μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν. Ζητάει ωστόσο πάντα και επιδιώκει με τις πολιτικές της, ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις πάνω στα μεγάλα ζητήματα και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Σας ανησυχεί το εκτεταμένο κλίμα ανασφάλειας;

Υπάρχει πρόβλημα με το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Απαιτούνται παρεμβάσεις για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Η κυβέρνηση με τις τελευταίες νομοθετικές της πρωτοβουλίες απέδειξε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και σύντομα αναμένω αποτελέσματα.

Τι σηματοδοτεί το κλείσιμο του «Ε.Τ.» Η κυβέρνηση γνώριζε και μπορούσε να το αποτρέψει;

Η κυβέρνηση -το διαβεβαίωσε και ο κ. Αντώναρος- ούτε γνώριζε, αλλά ούτε μπορούσε να παρέμβει στη λειτουργία μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Είναι ένα γεγονός που μου προκαλεί θλίψη και για τους 500 εργαζομένους που έχουν χάσει τη δουλειά τους και για το ότι μια ιστορική εφημερίδα του κεντροδεξιού χώρου έκλεισε. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στη θλίψη. Αναδεικνύονται μια σειρά θεμάτων που πρέπει να απαντηθούν: τι γίνεται με τον κεντροδεξιό τύπο, τι γίνεται με το μέλλον του τύπου στη χώρα μας, ποιες οι σχέσεις πολιτικών-εκδοτών-δημοσιογράφων, πως θα απαντηθεί η κρίση στην ενημέρωση και φυσικά απαιτείται ένα πλαίσιο αντικειμενικών κριτηρίων για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης στις εφημερίδες