Συνέντευξη: «Να αποβληθούν τα "golden boys"»

Συνέντευξη: «Να αποβληθούν τα "golden boys"»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου για την εφημερίδα  "Αγγελιοφόρος της Κυριακής"

«Είμαι απόλυτος. Αλλαγές χρειάζονται παντού. Και στον κομματικό και στον κρατικό μηχανισμό. Οι αλαζονικοί, τα "golden boys" και οι αποτελεσματικοί είναι πλέον σε όλους γνωστοί», τονίζει ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου.

 Είστε ευχαριστημένος από το "δια ταύτα" του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή; Αρκεί η παραδοχή ότι "φταίμε εμείς";

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και η ΝΔ, λάβαμε το μήνυμα των πολιτών. Πρώτα, ξέρετε, γίνεται η αποτίμηση και η ανάλυση και μετά έρχονται οι αλλαγές και διορθώσεις. Για μας το αποτέλεσμα της Κυριακής σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Κυβέρνηση είναι η ΝΔ και πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Στο υπουργικό συμβούλιο έγινε ανάλυση των αιτιών της ήττας και δόθηκαν οι κατευθύνσεις για την επόμενη ημέρα. Από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομία, υγεία, παιδεία και κράτος, να δείξουμε με πράξεις ότι το λάβαμε το μήνυμα. Χρειάζονται όμως και αλλαγές σε συμπεριφορές που ενοχλούν τους πολίτες.

Έχετε ασκήσει συχνά κριτική στους κρατικούς αξιωματούχους, που έχουν στρογγυλοκαθίσει στις θέσεις τους. Έφταιξαν για το αποτέλεσμα; Πως μπορούν να αξιολογηθούν;

Όταν κάποιοι διορισμένοι με τους αγώνες της παράταξης προκαλούν με τις υπέρογκες αμοιβές τους και τις αλαζονικές συμπεριφορές τους, και είναι το πρόσωπο της κυβέρνησης προς τον απλό πολίτη, τότε έχουν και αυτοί σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Η αξιολόγηση αυτών έχει γίνει ήδη από τους πολίτες και τους έχει δώσει βαθμό κάτω από τη βάση. Απαιτείται να αποβληθούν.

Πόσο επηρέασαν τα "Δεκεμβριανά" στο εκλογικό αποτέλεσμα;

Τα θέματα της εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας και της ασφάλειας  -όπως είδατε και στην κυβερνητική επιτροπή της Πέμπτης-  γνωρίζετε πως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό που αποκαλείτε "Δεκεμβριανά" ήταν μια έκρυθμη κατάσταση η διαχείριση της οποίας δεν μπορούσε να γίνει μονοδιάστατα. Αν αναφέρεστε ωστόσο γενικότερα στο κατά πόσο τα ζητήματα της ασφάλειας ή της λαθρομετανάστευσης ήταν κριτήρια με τα οποία επέλεξαν οι πολίτες το κόμμα που θα ψηφίσουν σας, απαντώ "ναι". Όπως επίσης λέω, ότι έπρεπε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως τα προβλήματα λύνονται με ακραίες στάσεις, κορώνες και λαϊκισμό όπως βλέπω από διάφορα κόμματα. Χρειάζεται υπευθυνότητα και αυτήν την διαθέτει η ΝΔ.

Βουτιά... στα ποσοστά της κατέγραψε η ΝΔ και στη Θεσσαλονίκη, όπου ύστερα από καιρό ήταν δεύτερη δύναμη στην Α' Εκλογική Περιφέρεια. Τι έφταιξε;

Τα ποσοστά της ΝΔ περιορίστηκαν σε όλη τη χώρα και ειδικά στα αστικά κέντρα. Η Θεσσαλονίκη, όμως, ως η εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού, έχει άλλη βαρύτητα, άλλους συμβολισμούς. Έχει γίνει ένα μεγάλο κυβερνητικό έργο και πρέπει να δούμε για ποιο λόγο οι πολίτες κράτησαν αποστάσεις. Θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια στην καθημερινότητα. Το αποτέλεσμα για να είμαστε ειλικρινείς ήταν κακό και πρέπει να το αναλύσουμε σε βάθος, κάτι που επιτρέψτε μου να το κάνω πρώτα στα αρμόδια κομματικά όργανα της Διοικούσας Επιτροπής.

Χρειάζονται και εδώ αλλαγές στο κόμμα και τον κρατικό μηχανισμό;

Είμαι απόλυτος. Αλλαγές χρειάζονται παντού. Και στον κομματικό και τον κρατικό μηχανισμό. Οι αλαζονικοί, τα "golden boys" και οι μη αποτελεσματικοί είναι πλέον σε όλους μας γνωστοί. Ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν.