Συνέντευξη: «Το λευκό είναι συνειδητή στάση»

Συνέντευξη: «Το λευκό είναι συνειδητή στάση»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στη δημοσιογράφο Μαρία Νταλιάνη για την Εφημερίδα «Τα Νέα»

Το λευκό είναι συνειδητή στάση υπογραμμίζει ο Θεόδωρος Καράογλου, βουλευτής της ΝΔ, όσον αφορά τη μυστική ψηφοφορία-θρίλερ στην Ολομέλεια της Βουλής απόψε το βράδυ. Ο ίδιος επισημαίνει πως ορισμένες πολιτικές συμπεριφορές του Αριστοτέλη Παυλίδη -για τον οποίο ο συνάδελφοί του θα αποφασίσουν εάν θα παραπεμφθεί ή όχι στο Δικαστικό Συμβούλιο- ενόχλησαν, ενώ δεν κρύβει και την προσωπική του δυσφορία για την εικόνα του πρώην υπουργού Αιγαίου να κουνάει, εν είδει συστάσεως, το δάκτυλο προς τους τριακόσιους λέγοντας πως δεν είναι φορτίο να το ξεφορτωθούν στη θάλασσα και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

Μια εκτίμηση για την αποψινή ψηφοφορία;

Κρίνοντας από το πόρισμα της Προανακριτικής, το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, όπως και  τα αποτελέσματα οποιασδήποτε επιλογής, σας λέω με βεβαιότητα πως η ψηφοφορία θα είναι αρνητική σε παραπομπή του κ. Παυλίδη στο δικαστικό συμβούλιο.

Ο Αριστοτέλης Παυλίδης να σας κουνάει το δάχτυλο στην Βουλή...Τι σκεφτήκατε;

 Ότι από τη μια χάνει το δίκαιό του και από την άλλη δεν δέχομαι μαθήματα ηθικής από κανέναν.

Η πλειοψηφία τον αθώωσε. Οι ψηφοφόροι σας;

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν πληγωθεί από συμπεριφορές και πρακτικές στελεχών. Αυτές οι πρακτικές των λίγων καταδικάζονται πρώτα από μας και φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται την μεγάλη μας παράταξη. Καταλαβαίνουν όμως οι πολίτες πότε στήνεται σκηνικό σκανδαλολογίας από την αντιπολίτευση και πότε υπάρχει υπαρκτό θέμα.

Ποιες είναι οι αγωνίες τους;

Οι αγωνίες τους αφορούν την οικονομική τους κατάσταση και τα θέματα καθημερινότητας όπως υγεία, παιδεία, ασφάλεια. Εκεί επικεντρώνει η κυβέρνηση τη δράση και το ενδιαφέρον της και αφήνει το ΠΑΣΟΚ στην σκανδαλολογία.

Και τα σκάνδαλα;

Όλες τις υποθέσεις που χρήζουν διερεύνησης και όπου οι πολίτες απαιτούν να χυθεί άπλετο φως, η ΝΔ τις αναδεικνύει πρώτη και τις οδηγεί στη δικαιοσύνη. Θυμάστε τι γινόταν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ; Δεν δέχθηκε Εξεταστική ούτε για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και για τουλάχιστον ακόμα 10 σκοτεινές υποθέσεις που το βαρύνουν. Οι λέξεις συγκάλυψη και κουκούλωμα ταυτίζονται απολύτως  με το ΠΑΣΟΚ.

Το λευκό θα είναι εκτόνωση;

Είναι μια συνειδητή στάση. Επαρκή στοιχεία δεν υπάρχουν για παραπομπή, αλλά από την άλλη, ορισμένες πολιτικές συμπεριφορές του κ. Παυλίδη ενόχλησαν.

Η παραπομπή Παυλίδη είναι:

Ένα θεωρητικό σενάριο που δεν θα υλοποιηθεί και ένας ευσεβής πόθος του ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί να μετατρέψει τη χώρα σε τόπο σκανδάλων.

Τι σημαίνει «καθαρά ψηφοδέλτια»;

Το θέμα το οποίο υπονοείτε είναι αποκλειστικής ευθύνης του Πρωθυπουργού. Κάθε περίπτωση, πάντως, στελέχους που ενεπλάκη σε υπόθεση που πλήγωσε τα στελέχη μας πρέπει να κριθεί ξεχωριστά. Δεν χωρούν γενικεύσεις, λαϊκισμοί, αντιπολιτευτικές κραυγές και επιπολαιότητες.

 Άνοιξη 2004-Ανοιξη 2009: τι άλλαξε στη ΝΔ;

Άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο  για τη χώρα. Ευθύνη μας, να τα προβάλουμε.

Η εξουσία φθείρει;

Ναι όταν πρόκειται για μια κυβέρνηση σαν τη δική μας, την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή, που λαμβάνει αποφάσεις αναγκαίες ακόμη και όταν αυτές είναι δύσκολες και κινείται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι του κόμματος.

Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Ρωτήστε το ΠΑΣΟΚ. Καθημερινά με την πολιτική του στάση μάς θυμίζει την πολιτική του ανευθυνότητα και γιατί βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Όπως έχουν δείξει και οι ομιλίες Παπανδρέου στο εξωτερικό, βάζει πάνω από το καλό της χώρας την προσπάθειά του να επανέλθει το κόμμα του στην εξουσία.  

Γιατί δεν εφαρμόστηκε το «σεμνά και ταπεινά»;

Εφαρμόστηκε στην μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών μας και πρώτα-πρώτα από τον ίδιο  τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Όσοι παρέκκλιναν -και ήταν οι εξαιρέσεις- απομακρύνθηκαν.

Θα δεχόσασταν να πάτε Ευρωβουλή;

Προτιμώ την εσωτερική πολιτική σκηνή. Ωστόσο πρέπει όλοι πλέον να καταλάβουμε το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ευρωβουλευτή και ότι η Ευρωβουλή δεν αποτελεί αποστρατεία ή εξορία.

Παπαγεωργόπουλος ή Ψωμιάδης για Δήμαρχος;

Από όσο ξέρω ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε πρόσφατα πως δεν ενδιαφέρεται για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τι σκεφτόσασταν μπαίνοντας στην πολιτική;

Να βοηθήσω την πατρίδα μου,  τον τόπο μου, τους συμπολίτες μου. 

Και τώρα;

Πως κάτι κατάφερα.

Κυβερνάς με 150;

Συνταγματικά ναι. Πρακτικά και κυρίως πολιτικά όχι. Η ΝΔ  εκτιμώ, δεν θα δεχόταν  να στηρίζεται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 150 εδρών.

Σε τι ελπίζει η Β' Θεσσαλονίκης;

Στην ισόρροπη ανάπτυξη με το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι εκλογές θα γίνουν:

Οι ευρωεκλογές 7 Ιουνίου. Οι εθνικές στην ώρα τους.

Τι πρέπει να κάνει η ΝΔ για να κερδίσει στις εθνικές κάλπες;

Να προβάλει το έργο της.