Συνέντευξη: "Οι αγρότες στήριξαν τη ΝΔ, τώρα να τους στηρίξουμε εμείς"

Συνέντευξη: "Οι αγρότες στήριξαν τη ΝΔ, τώρα να τους στηρίξουμε εμείς"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου, βουλευτή Β’ Περ. Θεσσαλονίκης, στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα για την εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής"

Ο βουλευτής της ΝΔ στην «αγροτική» β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, δηλώνει αλληλέγγυος στους αγώνες τους, αλλά όχι στα μπλόκα και ζητά άμεσα μέτρα. Υπεραμύνεται του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας πως δείχνει το κυβερνητικό ενδιαφέρον, ενώ προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε χρονίζοντα αγροτικά προβλήματα. Επιπλέον ξεκαθαρίζει πως από την πλευρά της ΝΔ δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και επαναφέρει το δίλημμα μπροστά στις κάλπες, όποτε αυτές στηθούν: υπευθυνότητα και πρόγραμμα με ΝΔ ή ανευθυνότητα και λαϊκισμός με ΠΑΣΟΚ.Είναι δίκαια τα αιτήματα των αγροτών;


Τα αιτήματα των αγροτών, ειδικά στην παρούσα παγκόσμια οικονομική συγκυρία, είναι δίκαια και λογικά. Εκφράζω στους αγρότες την υποστήριξή μου και επισημαίνω την ανάγκη άμεσης ικανοποίησης τους. Αυτό άλλωστε είναι θέση και του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη ο οποίος δήλωσε πως είναι στον αγώνα μαζί με τους αγρότες. Οι αποκλεισμοί όμως των δρόμων νομίζω ότι δεν βοηθούν στον δίκαιο, επαναλαμβάνω, αγώνα των αγροτών. Όχι μόνο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, αλλά και στην οικονομία. Οι αγρότες πρέπει να δείξουν την μέγιστη δυνατή κατανόηση, γιατί όπως καταλαβαίνεται η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κινηθεί μέσα σε συγκεκριμένους περιορισμούς. Πρώτα-πρώτα τη δύσκολη παγκόσμια οικονομική κατάσταση, που σαφέστατα έχει επηρεάσει και την Ελληνική οικονομία, αλλά και τους περιορισμούς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα θα πρέπει αφενός μεν οι παροχές προς τους αγρότες να είναι εντός των πλαισίων του προϋπολογισμού, αφετέρου να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην δημιουργήσουν πρόβλημα ασυμβατότητας με την ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτιμώ ότι το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την φροντίδα της κυβέρνησης Καραμανλή για την ικανοποίηση των δίκαιων και λογικών αιτημάτων των αγροτών μας.

Υπήρχαν καθυστερήσεις; Γιατί δεν ικανοποιήθηκαν νωρίτερα παρά μόνο μετά τις κινητοποιήσεις;

Δεν θα διστάσω να σας πω ότι οφείλουμε σταθερό και διαρκές ενδιαφέρον στους αγρότες, που και σοβαρά προβλήματα έχουν και στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή βρέθηκαν στηρίζοντας την προσπάθεια της νέας διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση έκανε πολλά για τους αγρότες που ουδείς μπορεί να αγνοεί. Θυμίζω τη ρύθμιση των πανωτοκιών, τον υπερδιπλασμό των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση στις επιδοτήσεις επιτοκίων, τα Κέντρα Τοπικής Αγροτικής Ανάπτυξης, την έγκαιρη και πλήρη καταβολή αποζημιώσεων. Αυτά δεν είναι αυτονόητα, αποτελούσαν πάγια αίτημα των αγροτών που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ικανοποίησαν. Οι συνθήκες αλλάζουν, είναι αλήθεια πως η νέα ΚΑΠ δημιουργεί νέα δεδομένα, όπως και ο διεθνής ανταγωνισμός και η οικονομική κρίση. Στα νέα προβλήματα και τις νέες ανάγκες η κυβέρνηση θα απαντήσει και με νέα μέτρα που επεξεργάζεται, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αποζημίωση για ακαρπία, ενισχυμένη επιστροφή ΦΠΑ, ενίσχυση με άτοκα δάνεια, πάγωμα χρεών κ.ά.

Δεν ανησυχείτε για το ότι οι αγρότες που το 2004 στήριξαν μαζικά την ΝΔ και συνέβαλαν στην εκλογική της νίκη, τώρα έχουν στραφεί εναντίον της;

Απαιτείται πιο στενή επαφή και επικοινωνία με τους αγρότες. Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος. Ο συνδυασμός αυτός νομίζω θα δημιουργήσει ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ΝΔ και αγροτών. Οι αγρότες πλέον δεν παρασύρονται από υποσχέσεις για επιδοτήσεις. Θέλουν λύσεις και πολιτικές. Και αυτές μόνο η ΝΔ μπορεί να υλοποιήσει.

Πάντως είναι ακόμη ένα μέτωπο για την κυβέρνηση, που αναζητεί πόρους όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και την ενίσχυση των ασθενέστερων.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Και όσο και αν επιχειρείται από την αντιπολίτευση να παρουσιαστεί μια εικόνα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, στη χώρα μας λόγω της συνετής οικονομικής πολιτικής των προηγούμενων χρόνων έχουμε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Είναι ενδεικτικό ότι όταν στις περισσότερες χώρες και μάλιστα με ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε. προβλέπεται αρνητική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έχουμε έστω και οριακά θετική. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει και ήδη στρέφει το ενδιαφέρον της στους ασθενέστερους και την πραγματική οικονομία. Στην συγκυρία αυτή το βλέμμα πρέπει να είναι στους πολίτες και την οικονομία του κάθε νοικοκυριού και όχι στους δείκτες της Ε.Ε. Τα έκτακτα επιδόματα στους ανέργους, το επίδομα θέρμανσης, οι θέσεις εργασίας στον ΟΑΕΔ, η προστασία καταθέσεων, η προστασία δανειοληπτών, τα 28 δισεκατομμύρια που θα ενισχύσουν την αγορά, είναι μέτρα που λαμβάνονται και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα επικοινωνιακά οφέλη του ανασχηματισμού εξαντλήθηκαν για την κυβέρνηση. Πως πρέπει να πλαισιωθεί;

Ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό και τις αλλαγές έδειξε πως λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνίας. Όλοι μαζί κάνουμε μια νέα αρχή. Η απήχηση των αλλαγών στους πολίτες ήταν θετική και έδειξαν πως αναμένουν πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό για να συσπειρωθούν εκ νέου γύρω από τη ΝΔ. Ο ανασχηματισμός όμως κανείς δεν είπε πως από μόνος του αρκεί για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα ή να λύσει τα προβλήματα. Απαιτούνται συνέχιση αλλαγών, επαφή με την κοινωνία, φιλολαϊκές πολιτικές. Τα μέτρα για την οικονομία και τους αγρότες, ο διάλογος για την παιδεία, τα μέτρα για την ασφάλεια και πολλά άλλα, δείχνουν πως η κυβέρνηση ακούει την κοινωνία, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών και διαρκώς επιταχύνει τους ρυθμούς της.

Τα μέτρα, λένε, οδηγούν σε πρόωρες εκλογές.

Τα μέτρα οδηγούν σε λύσεις, σε στήριξη δανειοληπτών, ασθενέστερων, επαγγελματιών. Η ΝΔ έχει νωπή λαϊκή εντολή, μόλις ξεκίνησε με τον ανασχηματισμό μια νέα προσπάθεια ακόμη πιο δυναμική και αποτελεσματική. Δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Εκλογές έχουμε στις 7 Ιουνίου για την Ευρωβουλή, εκεί όπου θα αγωνισθούμε, ώστε η ΝΔ να είναι πάλι πρώτο κόμμα. Πρόωρες εθνικές εκλογές θα έχουμε μόνο την άνοιξη του 2010, αν το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε το δηλώνουν στελέχη του, παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια με το θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είναι τόσο μεγάλη η δίψα τους για επιστροφή στην εξουσία που δεν σέβονται θεσμούς, που δεν κοιτούν πως θα βοηθήσουν τη χώρα και τους πολίτες σε αυτήν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το ΠΑΣΟΚ είναι επίσης αυτό που καλλιεργεί τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Η εκλογολογία άλλωστε εμποδίζει την άσκηση πραγματικής πολιτικής, την προβολή του κυβερνητικού έργου, αλλά και κρύβει την έλλειψη θέσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση και ακόμη περισσότερο εναλλακτικών προτάσεων για την οικονομική πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ προηγείται σταθερά, μια διαφορά που δεν φαίνεται αναστρέψιμη.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη. Στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες στέλνουν μηνύματα τα οποία λαμβάνουμε. Στην κάλπη οι πολίτες επιλέγουν με υπευθυνότητα τον καλύτερο πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Μπροστά στην κάλπη οι πολίτες επιλέγουν ανάμεσα σε υπευθυνότητα και ανευθυνότητα, πρόγραμμα και λαϊκισμό. Και η επιλογή τότε θα είναι εύκολη και καθαρή. Νέα εντολή στη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή.

Όπως και να έχει όμως απέχουμε από αυτοδυναμίες. Ήρθε η ώρα για συνεργασίες;

Δεν ξέρω ποιους εξυπηρετεί η συζήτηση περί συνεργασιών. Μπροστά μας έχουμε προβλήματα και όχι σενάρια. Θυμίζω όμως πως τα σενάρια περί συνεργασιών στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα επανέφεραν. Οι πολίτες θέλουν υπευθυνότητα και σταθερότητα.