Συνέντευξη: "Ο μισθός του βουλευτή δεν είναι τόσο μεγάλος για να περικοπεί"

Συνέντευξη: "Ο μισθός του βουλευτή δεν είναι τόσο μεγάλος για να περικοπεί"

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαρρή για την εφημερίδα «Espresso της Κυριακής»

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου είναι κατά της ανωνυμίας των καρτοκινητών και θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει παιχνίδια εις βάρος του Κάρολου Παπούλια.
Ο Θεόδωρος Καράογλου ανήκει στην κατηγορία αυτών που λέμε «υπουργοί σε αναμονή». Πολλές φορές το όνομά του έχει φιγουράρει στα σενάρια ανασχηματισμού, άσχετα εάν μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει ευοδωθεί.
Στη συνέντευξη που μας παραχωρεί αναφέρεται στην απόδραση Παλαιοκώστα λέγοντας πως «αναλάβαμε ως πολιτικές ευθύνες με την παραίτηση του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης», μιλάει για την ανωνυμία στα καρτοκινητά, δεν συμφωνεί με τη μείωση του μισθού των βουλευτών στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, δεν βλέπει εκλογές φέτος και βάζει βαθμό «λίαν καλώς» στην πρώτη πενταετία διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.
Παράλληλα εκτιμά ότι η ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή που υποστηρίζει «βρίσκεται στον σωστό δρόμο», κρίνει λάθος τον τρόπο που είχε διαμαρτυρηθεί σε διαιτητή και θεωρεί πως δεν ήταν αυτός στόχος του γιαουρτώματος που είχε δεχθεί στα τέλη του περασμένου έτους. Όσο για τις βασιλόπιτες που έχει κόψει, «είναι αρκετές, αλλά δυστυχώς μόνο σε μία πέτυχα το φλουρί. Δείγμα του ότι η κοπή στις πίτες γίνεται τίμια και με διαφανείς διαδικασίες», όπως λέει χαμογελώντας.Δύο κατάδικοι απέδρασαν από τις φυλακές Κορυδαλλού με τον πλέον θεαματικό τρόπο. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Πάντα οι άλλοι φταίνε;

Να σας θυμίσω ότι παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, που σαφέστατα είναι πολιτικό πρόσωπο. Ο υπουργός ζήτησε την παραίτησή του και η κυβέρνηση με την κίνησή της αυτή ανέλαβε το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που της αναλογεί. Από εκεί και πέρα, θεωρώ εντελώς άδικο κάποιοι να καταλογίζουν ευθύνες σε έναν νέο υπουργό -έχει δεν έχει ένα μήνα που ανέλαβε τα καθήκοντά του- όταν στο σωφρονιστικό σύστημα υπάρχουν εδώ και χρόνια παραλείψεις, προβλήματα και φυσικά διαχρονικές ευθύνες για όλα αυτά.


Μια και αναφέρεστε στον υπουργό Δικαιοσύνης, είναι δυνατόν να παραγγέλνει δημοσίως την άσκηση ποινικών διώξεων χωρίς, ως γνωστόν, να έχει τέτοιο δικαίωμα;

Ο κ. Δένδιας, έδρασε άμεσα με πολιτικές και υπηρεσιακές παρεμβάσεις. Η κίνησή του αυτή έγινε για να καταδειχθεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, αλλά και να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην επαναληφθεί.


Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σχέση έχει η κατάργηση της ανωνυμίας των καρτοκινητών, με την κατάσταση στις φυλακές;

Κατ' αρχάς δεν μπορώ να κατανοήσω προς τι τόσο έντονες αντιδράσεις στο θέμα της επώνυμης κατοχής καρτοκινητών. Ποιος θα μπορούσε να ενοχληθεί από μια τέτοια απόφαση που ισχύει αφενός σε όλη σχεδόν την Ε.Ε. αφετέρου στους κατόχους κινητών με συμβόλαια; Η ανωνυμία στη χρήση καρτοκινητών ξέρετε καλά πως έχει αξιοποιηθεί από εγκληματίες, εκβιαστές, απατεώνες ακόμη και φαρσέρ. Άλλωστε δεν αφορά σε καμιά περίπτωση το απόρρητο των συνομιλιών.


Ακούμε συνεχώς για τις περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στους μισθούς των golden boys. Γιατί να μη γίνει το ίδιο και με τους μισθούς των βουλευτών (α.α. γύρω στα 7.000 ευρώ τον μήνα);

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί τέτοιες προτάσεις και έχει αναπτυχθεί και σχετικός προβληματισμός. Επειδή όμως δεν θέλω να λαϊκίζω, δίχως να υπονοώ ότι το κάνουν οι συνάδελφοι που διατυπώνουν ανάλογες προτάσεις, σας λέω καθαρά πως ο μισθός του βουλευτή, δεδομένων των εξόδων και υποχρεώσεών του, δεν είναι υψηλός. Πρέπει οι βουλευτές να αμείβονται αξιοπρεπώς, ώστε να είναι θωρακισμένοι απέναντι σε ενδεχόμενες πιέσεις ή άνομες "προσφορές". Θα ήθελα όμως να μην υπάρχει ούτε ένας βουλευτής που να προκαλεί με τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής του.Να ξεχάσουμε τις πρόωρες εκλογές - τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο;

Να ξεχάσουμε τις πρόωρες εκλογές γενικά. Με τις εκλογές επιμένει να ασχολείται μόνο το ΠΑΣΟΚ που διψάει για εξουσία. Η εκλογολογία βλάπτει ειδικά σε μια περίοδο που απαιτείται σταθερότητα και συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στις 7 Ιουνίου έχουμε ευρωεκλογές και η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και πάλι. Το νωρίτερο που θα γίνουν βουλευτικές εκλογές είναι ο Μάρτιος του 2010 και αυτό αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει τα παιχνίδια με θεσμούς και πρόσωπα, όπως κάνει με τον Κάρολο Παπούλια.


Τι εύχεστε στο νέο κόμμα που θα δημιουργήσει τις επόμενες ημέρες ο Στέφανος Μάνος με τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο;

Ο κ. Μάνος συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ, στο παρελθόν έκανε και μια ακόμη ανεπιτυχή προσπάθεια με το κόμμα του στις ευρωεκλογές. Ο κ. Κοντογιαννόπουλος, θυμίζω, συνεργάστηκε και αυτός με το ΠΑΣΟΚ και τώρα κάνει νέο κόμμα. Κρίνοντας από τα δεδομένα δεν νομίζω ότι έχει κάτι να προσφέρει σε ιδέες και πολιτικές.


Πως σας φαίνεται η ιδέα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, κατόπιν συμφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων;

Ο νέος εκλογικός νόμος συμβάλει στη σταθερότητα του συστήματος και τη δημιουργία βάσεων και προϋποθέσεων πορείας ανάπτυξης της χώρας. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει βέβαιο για τη νίκη του, δεν συναινεί στο να ισχύσει ο νόμος σε αυτές τις εκλογές. Θα κάνει ισχυρότερη κυβέρνηση όπως πιστεύει. Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο σίγουρο για το αποτέλεσμα;


Είχατε δηλώσει πως "εάν πρέπει να γίνει προανακριτική επιτροπή για το Βατοπαίδιο, βεβαίως και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε σε προανακριτική επιτροπή"(στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, 2.12.2008). Ισχύει αυτή σας η δήλωση ή την έχετε πάρει πίσω;

Το πόρισμα της εξεταστικής δεν ανοίγει την πόρτα για σύσταση προανακριτικής. Για να παραπεμφθεί κάποιος στον εισαγγελέα χρειάζονται αποδείξεις ή έστω αποχρώσες ενδείξεις. Και στην περίπτωση αυτή θυμίζω ότι δεν υπάρχει τίποτε απολύτως, παρά μόνον οι φωνασκίες του ΠΑΣΟΚ που θέλει να συντηρεί ένα θέμα για μικροκομματικά οφέλη.


Πόσες βασιλόπιτες έχετε κόψει από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα;
Και σε πόσες από αυτές σας έχει πέσει το φλουρί;


Αρκετές. Ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι και αυτά στο πρόγραμμα ενός βουλευτή. Τώρα αν υπονοείτε ρωτώντας με σε πόσες απ' αυτές μου έχει πέσει το φλουρί ότι γίνεται νοθεία, σας πληροφορώ ότι ποτέ δεν γίνεται αυτό. Το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι τίμια & διαφανής διαδικασία.
Φέτος, μόνο μια φορά ήμουν τυχερός, ανήμερα την Πρωτοχρονιά στη βασιλόπιτα του Δήμου Πανοράματος κέρδισα το φλουρί και μαζί με αυτό μια πολύ όμορφη εικόνα.


Πως βλέπετε την ομάδα του Ηρακλή φέτος;

Την βλέπω από τις κερκίδες του Καυταντζογλείου όποτε έχω τον χρόνο και μου επιτρέπουν οι πολλές υποχρεώσεις. Δυστυχώς οι προσδοκίες των φιλάθλων για άλλη μια χρονιά δεν ικανοποιήθηκαν. Όμως πιστεύω, ότι φέτος, δεύτερη χρονιά με διοίκηση Αντώνη Ρέμου και των πολύτιμων συνεργατών του, επετεύχθη η οικονομική εξυγίανση της ομάδας, καθώς επίσης δημιουργήθηκε ένας βασικός κορμός μιας ποιοτικής & ανταγωνιστικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Εκτιμώ ότι ο Ηρακλής βρίσκεται στο σωστό δρόμο και έχει μέλλον.


Μετανιώσατε για τον τρόπο που είχατε διαμαρτυρηθεί προ καιρού σε διαιτητή μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο;

Για το περιστατικό είχα απολογηθεί και είχα δώσει εξηγήσεις. Και θυμίζω πως πρόθεσή μου, ασχέτως αν την εκδήλωσα με εντελώς λάθος τρόπο, ήταν να συμβάλω στην εκτόνωση της έντασης.


Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που σας είχαν ρίξει γιαούρτι στα τέλη Δεκεμβρίου; Ήταν για εσάς τότε ή για τον πρόεδρο του ερασιτέχνη κ. Δημήτρη Τριανταφύλλου;

Θεωρώ πως δεν ήμουν εγώ στόχος. Προτιμώ όμως να σχολιάσω πολιτικές παρεμβάσεις. Με τέτοιες ενέργειες ακόμη και δίκαιο να έχει κάποιος το χάνει.


Στις 7 Μαρτίου έχετε... γενέθλια, καθώς συμπληρώνετε 5 χρόνια στην εξουσία. Με άριστα το 10, τι βαθμό θα βάζατε στην κυβέρνηση αυτή την πενταετία;

Λίαν Καλώς. Η Ν.Δ. προώθησε μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική εξυγίανση, σημαντικά αναπτυξιακά έργα. Η ΝΔ είπε και λέει την αλήθεια στους πολίτες και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Εκτιμάτε ότι τελικά η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε καθεστώς επιτήρησης η μπορεί και να το αποφύγουμε;

Η σημερινή έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. είναι κρίσιμη και εν πολλοίς θα δώσει τις απαντήσεις στο ερώτημά σας. Θέλω πάντως να πω ότι τώρα η Ελλάδα δεν είναι σε επιτήρηση, όπως ακούω να διαδίδουν κάποιοι.