Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Έχω θρηνήσει σπουδαίους ανθρώπους" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" και την δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη, πυ δημοσιεύτηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

"Έχω θρηνήσει σπουδαίους ανθρώπους"

Για τις ημέρες αγωνίας και τις απώλειες ξεχωριστών ανθρώπων με τους οποίους έχει συνεργαστεί, όπως τον μακαριστό μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιωάννη, μιλά συγκινημένος στα "Π" ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι στις αιτίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ήταν, μεταξύ άλλων, η ψευδαίσθηση που καλλιεργήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου ότι η πόλη νίκησε τον κορωνοϊό, ενώ αποκαλύπτει ότι αλλοδαποί εργάτες γης ήρθαν στη χώρα μας έχοντας πλαστά τεστ κορωνοϊού, που αγόραζαν στην πατρίδα τους με 15 ευρώ. Ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας την αγωνία για την κόρη του, που σπουδάζει στην Αγγλία, επισημαίνοντας ότι "φυσικά και μας λείπει! Τόσο σε εμένα όσο και στη σύζυγό μου, Γιώτα. Ποιός γονιός δεν νοσταλγεί το παιδί του όταν βρίσκεται μακριά;", ενώ θυμάται τη μητέρα του, που έχασε στα 14 χρόνια του, σημειώνοντας ότι "η απώλειά της ήταν και παραμένει αγκάθι στην ψυχή μου".

1.Τελικά τι έφταιξε και το τελευταίο διάστημα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα εξελίχθηκαν σε επίκεντρο της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού;

"Ευθύνεται η ψευδαίσθηση που καλλιεργήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου ότι η Θεσσαλονίκη νίκησε τον κορωνοϊό. Μόνο που η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική, με αποτέλεσμα να πληρώσουμε ακριβά τη χαλαρότητα που παρατηρήθηκε. Με την επιστροφή των φοιτητών στην πόλη άρχισαν τα φοιτητικά πάρτι και πολλά μαγαζιά γέμιζαν ασφυκτικά κάθε ημέρα, με τους θαμώνες να είναι πραγματικά ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας. Προσθέστε τη μαζική έξοδο των εκδρομέων το τριήμερο 26-27-28 Οκτωβρίου, η οποία ουσιαστικά εξήγαγε το πρόβλημα στις γειτονικές περιφερειακές ενότητες, τους αλλοδαπούς εργάτες γης η πλειοψηφία των οποίων ήρθε στη χώρα μας έχοντας πλαστά τεστ κορωνοϊού που αγόραζαν στην πατρίδα τους με 15 ευρώ, καθώς επίσης και τις καθημερινές μετακινήσεις στους δρόμους της πόλης που συνεχίζονται σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός.
Ακόμα και εν μέσω lockdown, η κίνηση των αυτοκινήτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης δεν διαφέρει σε τίποτα με τις αντίστοιχες που σημειώνονταν πριν την πανδημία, με πρόσφατο παράδειγμα το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας...
Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που το πρόβλημα διογκώθηκε και τους αναφέρω μετά λόγου γνώσεως, διότι η αλήθεια και ο ρεαλισμός δεν πρέπει να ενοχοποιούνται".

2.Διαβάζουμε και ακούμε ότι οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι εδώ και καιρό σε οριακό σημείο. Γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση στην αύξηση τους;

"Η Κυβέρνηση θωράκισε τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε κανένας συμπολίτης μας να μη νιώσει αβοήθητος στην πανδημία. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση αφού πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία.
Από εκεί και πέρα, για να απαντήσω με συγκεκριμένα στοιχεία, τον Αύγουστο του 2019 παραλάβαμε 557 μονάδες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και σήμερα ξεπερνούν τις 1260, δηλαδή τις υπερδιπλασιάσαμε.
Επίσης, τον Αύγουστο του 2019 είχαμε περίπου 88.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σήμερα υπερβαίνουν τις 100.000.
Ακόμη, το 2018 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέθεσε όλο το χρόνο δαπάνες 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υγεία και σήμερα, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέθεσε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεχίζουμε.
Προφανώς δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε σημαντικά και θα συνεχίσει να ενισχύεται, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι έως τώρα αντοχές του.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί το συγκινητικό κύμα δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα προς τις υπηρεσίες αιχμής που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου με την πανδημία. Θέλω να συγχαρώ δημόσια όλες τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα κοινωνικής ευθύνης που απηύθυνα. Καθημερινά γίνομαι αποδέκτης προσφορών από επιχειρήσεις που θέλουν να στηρίξουν εμπράκτως όσους δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να εμποδίσουν τη διασπορά του ιού, για το λόγο αυτό τις τελευταίες εβδομάδες επισκέφθηκα τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και τα τελωνεία Ευζώνων και Προμαχώνα όπου παρέδωσα στους τελωνειακούς υπαλλήλους και τους αστυνομικούς μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού".

3.Φοβηθήκατε ποτέ ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει Ιταλία αναφορικά με την κατάσταση του κορονοϊού;

"Με το χέρι στην καρδιά απαντώ πως όχι! Δεν φοβήθηκα γιατί γνωρίζω τις ικανότητες, το πείσμα και την επιμονή των ανθρώπων που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Όταν τις πρώτες ημέρες του δεύτερου κύματος επικοινώνησα με εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. για να τους δώσω κουράγιο και να τους ενημερώσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) βρίσκεται στο πλευρό τους, η συζήτηση κατέληξε να μου δίνουν εκείνοι θάρρος και δύναμη. Γι' αυτό σε κάθε ευκαιρία που μου παρουσιάζεται επισημαίνω ότι ως κοινωνία οφείλουμε να επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης ως πράξη σεβασμού και αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο της Υγείας. Διότι, αν δεν προσέξουμε και δεν τηρήσουμε σχολαστικά τα μέτρα, η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα θα ενταθεί και τα δύσκολα θα βρίσκονται μπροστά μας και όχι πίσω μας".

4.Σε περίπτωση που υπάρξει ανασχηματισμός το επόμενο διάστημα θα θέλατε να δοκιμαστείτε σε ένα άλλο χαρτοφυλάκιο;

"Κύριο μέλημά μου είναι να επιτελώ με ευσυνειδησία και συνέπεια το καθήκον μου και να υπηρετώ με σεβασμό τους Βορειοελλαδίτες, τιμώντας την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εάν ο Πρωθυπουργός θελήσει να με αξιοποιήσει διαφορετικά, θα το πράξω με οδηγό την ίδια συνέπεια και ευσυνειδησία που το κάνω και σήμερα.
Άλλωστε, στην πολιτική μου σταδιοδρομία έχω αποδείξει ότι ανήκω σε εκείνους που αντιλαμβάνονται την κυβερνητική θέση ως μέσο εξυπηρέτησης του πολίτη και όχι ως αυτοσκοπό".

5. Έχει νοσήσει κάποιος δικός σας από τον ιό; Είχατε απώλειες;

"Όλοι πλέον έχουν μια ιστορία ενός συγγενούς, ενός φίλου, ενώ γνωστού που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον θανατηφόρο ιό. Εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση. Δεν νόσησε κάποιο μέλος της οικογένειάς μου, όμως έζησα ημέρες αγωνίας για καλούς φίλους και έχω θρηνήσει σπουδαίους ανθρώπους με τους οποίους ζήσαμε ξεχωριστές στιγμές, όπως για παράδειγμα συνέβη με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά, κυρό Ιωάννη. Κάθε απώλεια είναι δυσβάστακτη, όταν όμως πρόκειται για ανθρώπους μικρούς σε ηλικία και προσωπικότητες που είχαν να προσφέρουν πολλά ακόμη στην κοινωνία, ο πόνος γίνεται μεγαλύτερος".

6. Πώς είναι για ένα παιδί να χάνει τη μάνα του σε ηλικία 14 ετών; Τι συνέβη τότε;

"Είχα την ατυχία, σε ηλικία 14 χρόνων, να χάσω τη μητέρα μου εξαιτίας ενός όγκου στον εγκέφαλο. Διαγνώστηκε και χειρουργήθηκε όταν ήμουν 12 ετών και πάλεψε με σθένος και γενναιότητα για περίπου δυο χρόνια. Δεν παραπονέθηκε ποτέ, ούτε ψέλλισε μια φορά τη λέξη "πονάω". Ήταν γενναία γυναίκα και δεν το λέω επειδή ήταν μητέρα μου. Θαύμασα το κουράγιο της και τον καθημερινό αγώνα που έδωσε προκειμένου να μη λείψει τίποτα στον πατέρα μου, στην αδελφή μου και σε εμένα.
Η απώλειά της ήταν και παραμένει αγκάθι στην ψυχή μου. Δεν ξεπερνιέται...
Από παιδί, όσο και αν προσπάθησα να συμβιβαστώ με την ιδέα, ποτέ δεν συμφιλιώθηκα με το γεγονός ότι στερήθηκα από νωρίς τη δυνατότητα να λέω τη λέξη "μαμά" και εκείνη να μου αποκρίνεται με ένα χαμόγελο ή να με αγκαλιάζει. Γι΄ αυτό και μέχρι σήμερα κρατώ σφιχτά στην ψυχή μου το τελευταίο βλέμμα της, το τελευταίο χάδι, το τελευταίο "Θόδωρε" που μου είπε, το τελευταίο "παιδί μου" που άκουσα από τα χείλη της.
Θα πει κάποιος πως αυτή είναι η φυσική εξέλιξη του ανθρώπου. Με είδε να έρχομαι στη ζωή, την είδα να φεύγει... Μόνο που στη δική μου περίπτωση συνέβη πολύ γρήγορα, πολύ απότομα, προτού προλάβω να τη χαρώ. Σε κάθε περίπτωση η απώλεια των γονιών και ειδικότερα της μητέρας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, μέσω της οποίας προσπάθησα να μετασχηματίσω τη θλίψη σε δύναμη".

7. Η κόρη σας η Βανέσσα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σας λείπει;

"Φυσικά και μας λείπει! Τόσο σε εμένα όσο και στη σύζυγό μου, Γιώτα. Ποιός γονιός δεν νοσταλγεί το παιδί του όταν βρίσκεται μακριά; Πόσο μάλλον όταν μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και δεν έχουμε την ευκαιρία ως οικογένεια να καθίσουμε όλοι μαζί στο Κυριακάτικο της Κυριακής και να συζητήσουμε, να γελάσουμε, να γεμίσει το σπιτικό μας με χαρά και φωνές.
Όταν η Βανέσσα και ο αδελφός της ο Γιώργος μεγάλωσαν και έφυγαν από το σπίτι για να σπουδάσουν και στη συνέχεια διεκδίκησαν τα όνειρά τους, τις πρώτες εβδομάδες απολαμβάναμε τη ζωή χωρίς παιδιά. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε όλες τις οικογένειες και με όλους τους γονείς που καμαρώνουν τα παιδιά τους όταν εκείνα αποκτούν το δικό τους βηματισμό. Πολύ σύντομα, όμως, αντιλαμβάνεσαι ότι το σπίτι άδειασε και η τηλεφωνική επικοινωνία δεν αρκεί. Ούτε η βιντεοκλήση καλύπτει το κενό της φυσικής απουσίας... Συνειδητοποιείς από εκεί που ήσασταν τέσσερα άτομα απομείναμε δυο και πως τίποτα δεν έχει νόημα χωρίς τα παιδιά σου και τίποτα δεν έχει την ίδια αξία. Νοσταλγείς το φιλί, τη φωνή τους, ακόμα και τους καυγάδες, για αυτό και ανυπομονούμε να περάσει ο καιρός, να αφήσουμε πίσω την πανδημία και να μπορέσουμε να τα αγκαλιάσουμε".

8. Ποιο είναι το χόμπι σας; Είστε "βιβλιοφάγος" έμαθα, πόσα βιβλία έχετε διαβάσει;

"Το διάβασμα είναι το πάθος μου! Με χαλαρώνει, με ψυχαγωγεί, με διδάσκει. Ναι, είμαι "βιβλιοφάγος" και έχω διαβάσει άπειρα βιβλία. Στο σπίτι μου έχω τρεις γεμάτες βιβλιοθήκες και άλλες τόσες στο πατρικό μου στο Ζαγκλιβέρι. Μάλιστα, κάθε βιβλίο που έχω διαβάσει το έχω αρχειοθετήσει ανάλογα με το θέμα που πραγματεύεται και την ημερομηνία που το διάβασα. Ακόμα και στις διακοπές πρώτα βάζω 2-3 βιβλία στη βαλίτσα και μετά τα... μαγιό, γεγονός που εκνευρίζει αφάνταστα τη σύζυγό μου. Η σχέση μου με τα βιβλία δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά επεκτείνεται και στη συγγραφή, αφού έχω ήδη εκδώσει δυο βιβλία. Το πρώτο ήταν το Μάιο του 2007 με τίτλο "Δημόσια Παρέμβαση" και το δεύτερο το 2016 με τίτλο "Ορκίζομαι", μέσω του οποίου κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πέρα από αυτά ετοιμάζω άλλα δυο βιβλία. Το ένα αφορά στον τόπο μου, το Ζαγκλιβέρι και ήδη αριθμεί 540 σελίδες, ενώ ετοιμάζω και ένα ακόμα στο οποίο εξιστορώ στιγμές από την ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και την παρουσία της στα πολιτικά δρώμενα της πόλης".