Συνέντευξη: «Ο λαός δεν αντέχει νέα μέτρα»

Συνέντευξη: «Ο λαός δεν αντέχει νέα μέτρα»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα για την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Για επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων κάνει λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών κ. Θεόδωρος Καράογλου, σχολιάζοντας στη «ΜτΚ» τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Για τις ΔΕΚΟ σημειώνει πως δεν μπορούμε να συντηρούμε τις ζημιογόνες, οι οποίες πρέπει να εξυγιανθούν. Τονίζει πως οι πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα και νέα βάρη και χαρακτηρίζει άστοχες τις αιχμές Στρος Καν για τη στάση της ΝΔ στο Μνημόνιο. Ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως το κόμμα του συμφωνεί με την παράταση αποπληρωμής του δανείου, αρκεί να αφορά όλο το ποσό  και να μην οδηγήσει σε νέα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά, παρατηρεί πως η «ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει στην κυβέρνηση μονόπλευρη συναίνεση και λευκή επιταγή». Εκτιμά τέλος ότι το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, το οποίο εμμέσως χαρακτηρίζει «κομματικό μόρφωμα», θα αποτύχει.

Πως σχολιάζετε την παρουσία των κυρίων Στρος Καν και Όλι Ρεν στη χώρα μας; 

Οι δυο αξιωματούχοι επισκεπτόμενοι τη χώρα μας, συναντήθηκαν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας, παρουσιάστηκαν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, αλλά παρόλο αυτά δεν ακούσαμε επί της ουσίας απαντήσεις σε θέματα που εκκρεμούν για τη χώρα μας. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, εκθέσαμε τις απόψεις μας, καταθέσαμε τις προτάσεις μας και παραδώσαμε έναν πλήρη φάκελο με όλα όσα υποστηρίζει και στηρίζει η παράταξή μας. Τονίσαμε, ότι το Μνημόνιο είναι κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό. Συνεπώς, οι αιχμές του Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Στρος Καν έναντι της Νέας Δημοκρατίας, για την στάση που τήρησε το κόμμα μας κατά την ψήφιση του Μνημονίου, δεν ήταν εύστοχες. Αντιθέτως, καθημερινά επιβεβαιωνόμαστε για την ορθότητα των απόψεών μας και για την υπευθυνότητα της στάσης μας.

Συμφωνείτε ή όχι στην παράταση αποπληρωμής του δανείου;

Η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα και ρεαλιστικά κατέθεσε ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα νέο μείγμα πολιτικής για τη διέξοδο της χώρας μας από την κρίση. Μιλήσαμε με πραγματικά στοιχεία και με συγκριτικά μεγέθη. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις και δεν ακυρώνουμε όλα όσα έχουν γίνει. Είναι όμως κοινά παραδεκτό, ότι ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί να επωμιστεί νέα βάρη, ούτε μπορεί να αντέξει νέα επώδυνα μέτρα. Ήδη οι μειώσεις των μισθών και οι περικοπές των συντάξεων, η κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων, η ληστρική φοροεπιδρομή, έχουν στοιχίσει αρκετά στον Ελληνικό λαό. Ως εκ τούτου, λέμε «ναι» στην παράταση αποπληρωμής του δανείου με μια βασική, όμως, προϋπόθεση, ότι θα αφορά όλο το ποσό δηλαδή τα 110 δισ. ευρώ και δεν θα περιλαμβάνει νέα επαχθή μέτρα για τον Ελληνικό λαό.

Ποια στάση θα κρατήσετε στις αλλαγές στις εργασιακές συμβάσεις που θα συζητηθούν στη Βουλή;

Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση του Μνημονίου προχωρά σε ανατροπές και ρήξεις, όχι προς όφελος των πολιτών, αλλά βάσει των επιταγών του Μνημονίου, που η ίδια ενέκρινε. Έτσι μετά τη λήψη των πιο επώδυνων μέτρων, που γνώρισε ο Ελληνικός λαός για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, προχωρά σε νέα επιδρομή, αυτή τη φορά έναντι των εργαζομένων. Ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, μειώνει τα κίνητρα για αποδοτική και παραγωγική εργασία και περιορίζει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην απώλεια των εισοδημάτων των εργαζομένων, μειώνει τη ζήτηση στην αγορά, τροφοδοτεί την ύφεση και αυξάνει τους δείκτες της φτώχειας. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, σε αυτό τον κατήφορο του ΠΑΣΟΚ απαντούμε με πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης και στήριξης της απασχόλησης, που θα επιφέρουν αύξηση των θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας.

Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ;

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Νέα Δημοκρατία επανειλημμένως έχει καταθέσει τις απόψεις της για τις ΔΕΚΟ και κυρίως για αυτές που ζημιώνουν το Δημόσιο και συνεπώς την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Δεν μπορούμε να συντηρούμε τις ΔΕΚΟ που παράγουν συνεχώς ελλείμματα, με τα οποία εν συνεχεία επιβαρύνεται ο Ελληνικός λαός. Οφείλει η Κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, να επεξεργαστεί όσες ζημιώνουν το Ελληνικό δημόσιο και να λάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να σταματήσουν να επιβαρύνονται οι πολίτες.

Την Τρίτη αναμένεται η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό. Θα σηκώσει η ΝΔ το γάντι της συναίνεσης που πέταξε ο πρωθυπουργός; Με ποιες προϋποθέσεις. Ποια μέτρα θα μπορούσατε να στηρίξετε;

Η αναγκαιότητα συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως των κομμάτων εξουσίας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι στη σημερινή συγκυρία η οικονομία, είναι αρκετά σημαντική. Η Νέα Δημοκρατία μονόπλευρη συναίνεση και λευκή επιταγή δεν πρόκειται να δώσει στην Κυβέρνηση. Συναινούμε μόνο σε όσα είναι προς το συμφέρον της πατρίδας και του κοινωνικού συνόλου. Συναινούμε, για παράδειγμα στον εξορθολογισμό του δημοσίου, στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, στην αλλαγή οικονομικής πολιτικής γενικότερα.

Πρέπει η ΝΔ να αλλάξει το πολιτικό της μήνυμα, λόγω και του κόμματος της κας. Μπακογιάννη;

Η ιστορία έδειξε ότι κόμματα και σχηματισμοί που προέκυψαν από άτομα και στελέχη που προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία απέτυχαν και δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα ποσοστά που επιθυμούσαν. Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει συγκεκριμένη ιδεολογία και συγκεκριμένη στρατηγική. Δεν διαμορφώνουμε τον λόγο και τις προτάσεις μας βάσει των κομματικών μορφωμάτων που κατά καιρούς παρουσιάζονται. Το διαμορφώνουμε βάσει των αναγκών και των προσδοκιών του Ελληνικού λαού. Το πολιτικό μας μήνυμα είναι σαφές, το υποστηρίζουμε και γι΄ αυτό άλλωστε το εγκρίνει και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.