Συνέντευξη: «Δεν πρόκειται για ήττα Γκιουλέκα στις δημοτικές εκλογές»

Συνέντευξη: «Δεν πρόκειται για ήττα Γκιουλέκα στις δημοτικές εκλογές»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσαλικίδη για την εφημερίδα «Καρφίτσα»

«Προμελετημένο σχέδιο» της Κυβέρνησης «βλέπει» ο Θεόδωρος Καράογλου πίσω από τη μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, ενώ χαρακτηρίζει «ληστρική επιδρομή» το ψαλίδισμα αποδοχών και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ «πιάστηκε αδιάβαστος», καθώς δεν γνώριζε «παρά το ότι όφειλε» τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση. Φυσικά δεν παραλείπει να σχολιάσει και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τονίζοντας ότι η απώλεια του δήμου Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί «προσωπική ήττα» του Κώστα Γκιουλέκα.

Πως αξιολογείτε την επίσκεψη Στρος Καν στην Αθήνα;

Η επίσκεψη, έστω και για μία ημέρα, ενός τόσου σημαντικού προσώπου όπως είναι ο Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι από μόνο του, ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Δυστυχώς, όμως, όπως τουλάχιστον αποδείχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου υπήρξε σχετικός διάλογος, πιάστηκε αδιάβαστος ο κύριος Στρος Καν, καθώς δεν γνώριζε -παρά το ότι όφειλε- τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση. Παρόλα αυτά, δόθηκε η δυνατότητα στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο μας τον Αντώνη Σαμαρά, να του εκθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις του κόμματος μας, και να του  καταθέσει τον φάκελο με όλα όσα προτείνουμε για την έξοδο από την κρίση, ενώ ο Πρόεδρός μας του τόνισε, ότι το Μνημόνιο πέρα από κοινωνικά άδικο είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό.

Υπό ποιες προϋποθέσεις η ΝΔ λέει «ναι» στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου;

Η Νέα Δημοκρατία έγκαιρα κατέθεσε το σχέδιο της για έξοδο από την κρίση, που συνοδεύεται με ένα νέο μείγμα πολιτικής. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες θυσίες και άλλα μέτρα. Μειώθηκαν τα επιδόματά τους, οι μισθοί και οι συντάξεις τους και δεν μπορούν να επωμιστούν νέα βάρη. Συνεπώς, υπεύθυνα η παράταξή μας λέει «ναι» στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, με την προϋπόθεση ότι θα αφορά σε όλο το ποσό, δηλαδή τα 110 δισ. ευρώ και δεν θα περιλαμβάνει νέα επαχθή μέτρα για τον Ελληνικό λαό.

Μέχρι πρότινος το πρόβλημα της οικονομίας έδειχνε να είναι το δημόσιο. Τι συνέβη και σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα;

Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει ένα προμελετημένο σχέδιο, γιατί γνώριζε και την κατάσταση και τα μεγέθη. Μετά λοιπόν, την επιδρομή εναντίον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, προχωρά τώρα στη δεύτερη φάση του σχεδίου της, που αφορά στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, μειώνει τα εισοδήματά τους, και δυστυχώς ενισχύει την ύφεση στην οικονομία. Αντί, να λάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για ενίσχυση των εργαζομένων, εξαπολύει άλλη μια ληστρική επιδρομή, μετά τη μείωση των εισοδημάτων τους, με πρόσχημα το Μνημόνιο. Συνεχίζει δηλαδή να κινείται στην ίδια αδιέξοδη πολιτική.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του οικονομικού μοντέλου που προτείνει η ΝΔ για την έξοδο από την κρίση;

Η έξοδος της χώρας μας από την οικονομική κρίση δεν επέρχεται ούτε με μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε με περικοπές των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών, ούτε με φοροεπιδρομές στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Επιτυγχάνεται με ένα ρεαλιστικό σχέδιο, με υπεύθυνο πρόγραμμα και σχέδιο. Αυτό παρουσιάσαμε πριν λίγους μήνες, αυτό παροτρύνουμε την Κυβέρνηση να ακολουθήσει και αυτό αποτελεί διέξοδο της χώρας μας από την κρίση. Ένα σχέδιο που θα μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο τη ύφεσης και των ελλειμμάτων, το οποίο στηρίζεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, στην άμεση λήψη αναπτυξιακών μέτρων, στην προώθηση του επενδυτικού νόμου.

Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στο νομό Θεσσαλονίκης;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές φανέρωσαν για μια ακόμη φορά την υπεροχή του κόμματός μας, το οποίο βγαίνει από τις πρόσφατες εκλογές δυνατό και ανανεωμένο. Στο επίπεδο των δήμων, λοιπόν, στο νομό μας, η Νέα Δημοκρατία υπερίσχυσε, έπεισε με το πρόγραμμα των υποψηφίων που στήριζε και αναδείχθηκε εκείνη η δύναμη για να ανατραπούν τα αδιέξοδα και να έρθει και πάλι η ελπίδα.

Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας για την ήττα Γκιουλέκα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και το μικρό προβάδισμα Ψωμιάδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Το πολύ χαμηλό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2009 στην Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης  σε συνάρτηση με την πολυετή διοίκηση του δήμου από στελέχη της παράταξης μας, αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα  στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, δεν πρόκειται για ήττα Γκιουλέκα, καθώς ο Κώστας Γκιουλέκας είναι ένα προβεβλημένο, άξιο  στέλεχος του κόμματός μας, ενεργός Βουλευτής και μια σημαντική πολιτική φυσιογνωμία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με πολυσχιδές και πλούσιο έργο. Αναφορικά με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η προσωπικότητα, το πρόγραμμα και η φυσιογνωμία του Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι σε όλους γνωστά. Παρά το ότι λοιπόν είχε να αντιμετωπίσει το όλο ΠΑΣΟΚ απέναντι του, νίκησε και αυτό είναι που τελικά μετράει. Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος ελήφθησαν, οφείλουμε όλοι μας να τα αξιολογήσουμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Οι «διαρροές» προς ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία πόσο δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΝΔ να βρεθεί και πάλι στην εξουσία;

Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόγραμμα, έχει σχέδιο, έχει όραμα για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό. Οι πάσης φύσεως διαφοροποιήσεις στελεχών και μελών του κόμματος είναι σεβαστές, δεν αποτελούν όμως τροχοπέδη και ανασταλτικό παράγοντα, ούτε στην άσκηση του αντιπολιτευτικού μας ρόλου, ούτε αύριο στη διακυβέρνηση της χώρας, από το κόμμα μας. Άλλωστε και τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων αυτό ακριβώς καταδεικνύουν. Ότι, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την πιο αξιόπιστη, υπεύθυνη και σταθερή δύναμη για τη χώρα.