Συνέντευξη: «Η Κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό»

Συνέντευξη: «Η Κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση για το www.spnews.gr

 

 

 

κ. Καράογλου, στην συζήτηση στη Βουλή για την περαίωση μιλήσατε με πολύ σκληρά λόγια για το ζήτημα του κατεπείγοντος. Μήπως αυτή τη στιγμή στη χώρα, μόνο έτσι μπορούν να λυθούν μερικά σοβαρά ζητήματα;  Γιατί το θεωρείτε αντιδημοκρατικό ;

Όταν σε μια χώρα η εκάστοτε Κυβέρνηση νομοθετεί, ασκεί εξουσία και εισάγει νομοσχέδια προς ψήφιση με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, τότε επιτρέψτε μου να πω, ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι «Κυβέρνηση για τα επείγοντα» και είναι  εξίσου επιζήμια για τον τόπο και τους πολίτες. Αυτό τον χαρακτήρα διεκδικεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα, για να κάνω μια σύντομη αναδρομή, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει φέρει προς ψήφιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σειρά Νομοσχεδίων: το Μνημόνιο,  την επιβολή έκτακτων οικονομικών μέτρων, περικοπών μισθών και συντάξεων, την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την περαίωση μαζί με την τροπολογία για την αυστηροποίηση των διαδικασιών και ποινών για τους αυτοκινητιστές που δεν συμμορφώνονται με την επίταξη. Αυτό σημαίνει, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει στρατηγική. Παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικές διαδικασίες, φοβάται την κοινωνία, αποφεύγει το διάλογο, γι' αυτό το λόγο και φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια για ψήφιση ως κατεπείγοντα. Ο τρόπος αυτός δεν είναι ενδεικτικός ούτε για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, ούτε για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Είναι ενδεικτικός μόνο για την απόκρυψη στοιχείων, για την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής, για την ανικανότητα διακυβέρνησης.

 

Το πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή είναι διαχρονικό. Η περαίωση δεν το λύνει, αλλά τουλάχιστον δίνει ανάσα σε αυτούς που θέλουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους; Γιατί δεν συντάσσεστε με την κυβέρνηση στο να είναι αυτή η τελευταία ρύθμιση χρεών του ελληνικού κράτους;

H Νέα Δημοκρατία ως ένα υπεύθυνο κόμμα με συνέπεια λόγου και έργων κατέθεσε συγκεκριμένα τις θέσεις της για το ζήτημα της περαίωσης. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας αναφέρω εξαρχής, διότι υπήρξα εισηγητής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προ λίγων ημερών, ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ατράνταχτη απόδειξη της αποτυχίας της Κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των φορολογικών εσόδων. Τι μας λέει δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Απέτυχα να πιάσω το στόχο αύξησης των εσόδων, έτσι όλοι οι επιτηδευματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, «δώστε και σώστε». Αυτή  είναι η λογική της Κυβέρνησης.

Ακόμη, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η περαίωση αδικούν πολλούς πολίτες και ευνοούν με σκανδαλώδη τρόπο άλλους. Έτσι όλοι οι συνεπείς φορολογούμενοι πολίτες θα είναι αδικημένοι γιατί  θα αναγκαστούν να υπαχθούν στη διαδικασία της περαίωσης και να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα. Από την άλλη, ευνοούνται σκανδαλωδώς όσοι συστηματικά και μεθοδευμένα φοροδιαφεύγουν και όσοι εξαπατούν το κράτος εκδίδοντας πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, το μνημείο ασυνέπειας και αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία από τη μια επικοινωνιακά κυνηγάει τους φοροφυγάδες και από την άλλη επιβάλλει γενική φορολογική αμνηστία. Ακόμη στη μεγάλη προσπάθεια που όλοι μαζί ως χώρα, ως κοινωνία, πρέπει να κάνουμε για τη διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης σε όλους τους πολίτες, λογικές τύπου περαίωσης κάθε άλλο παρά βοηθούν.

 

Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ρυθμίσεις και αλλαγές, με τις επιταγές του Μνημονίου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να αγγίξουν φοβούμενες το πολιτικό κόστος. Όμως εσείς την κατηγορείτε για αυτό. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει να πορεύετε με τον ίδιο τρόπο ;

Η Νέα Δημοκρατία ποτέ στη μέχρι τώρα πορεία της, αλλά και στην ιστορία της ως κοινοβουλευτικό κόμμα, δεν σκέφτηκε και δεν ενήργησε με βάση το πολιτικό κόστος και τις συνέπειες αυτού. Το απέδειξε άλλωστε και πριν από έναν χρόνο, όταν προσέφυγε σε εκλογές παρά το διαμορφωμένο τότε αρνητικό πολιτικό κλίμα σε βάρος της, με αποτέλεσμα  να υποστεί μια οδυνηρή ήττα. Η διαφορά μας είναι τεράστια  σε ζητήματα αξιοπιστίας. Χαρακτηριστικά σας θυμίζω, ότι ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε το Σεπτέμβριο του 2009 την κατάσταση της οικονομίας, έταζε τα πάντα στους πάντες. Ποιος αλήθεια ξέχασε το γνωστό σλόγκαν του κ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν». Στη συνέχεια με τα εγκληματικά λάθη που έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της, μοιραία οδήγησε τη χώρα στον έλεγχο της τρόικας και τις επιταγές του   Μνημονίου και έστειλε εν τέλει τον λογαριασμό στους μικρομεσαίους, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Όλα αυτά καταμαρτυρούν την έλλειψη σχεδίου, την απουσία πολιτικής βούλησης και τον εμπαιγμό έναντι των Ελλήνων πολιτών.

Εμείς ως αξιόπιστο και σοβαρό  κόμμα με συνέπεια λόγου και έργων, παρουσιάσαμε ένα ρεαλιστικό - τεκμηριωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο εξόδου από την κρίση και σταδιακής ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. Εάν αυτό το σχέδιο το ακολουθούσε και το εφάρμοζε η Κυβέρνηση να είστε σίγουροι, ότι τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και δεν θα έπλητταν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Σε ό,τι αφορά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ήταν και είναι απαραίτητες για την Ελληνική οικονομία, όλοι γνωρίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση προώθησε σειρά αλλαγών  και μεταρρυθμίσεων  παρά τις πολύ μεγάλες αντιδράσεις κυρίως του ΠΑΣΟΚ που τότε ως Αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρούσε λυσσαλέα σε όλα. Σήμερα, όμως, όλος ο Ελληνικός λαός, βλέπει μία σοβαρή, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη Αξιωματική αντιπολίτευση που όπου χρειάζεται  «βάζει πλάτη» για προώθηση αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. 

 

Τελικά, «λεφτά δεν υπήρξαν» και η κυβέρνηση πήρε πιο επώδυνες αποφάσεις από αυτές που είχε προεκλογικά ανακοινώσει ο Κ. Καραμανλής. Πιστεύετε ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τον πρώην Πρωθυπουργό;

«Λεφτά δεν υπήρξαν», αλλά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να εμπαίζει τον Ελληνικό λαό, συνεχίζει την πολιτική της που πλήττει και εξαγριώνει τους πολίτες, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στα προβλήματα και στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε. Δεν πρόκειται για δικαίωση ενός ανθρώπου, αλλά πρόκειται για την επιβεβαίωση μιας ορθής πολιτικής με ορατά αποτελέσματα θετικά για τους πολίτες. Επαληθεύεται για άλλη μια φορά ο λάθος δρόμος που ακολούθησε και ακολουθεί η χώρα και οι λάθος επιλογές της Κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Γ. Παπανδρέου έχασε μια εκλογική αναμέτρηση, γιατί μέχρι το 2007 «κάλυπτε» τη διακυβέρνηση Σημίτη. Μήπως παρόμοιο λάθος πράττει και ο Αντώνης Σαμαράς;

Επιτρέψτε μου να προσθέσω, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου όχι μόνο «κάλυπτε» τη διακυβέρνηση Σημίτη, αλλά στον μόλις πρόσφατα ανασχηματισμό, χρησιμοποίησε άτομα, που αποτελούσαν τον βασικό πυρήνα της τότε Κυβέρνησης, για να συγκροτήσει το δικό του κυβερνητικό σχήμα. Ανασχηματισμός με παλαιά στελέχη, που έχουν συνδέσει την πορεία τους με αποτυχημένες κυβερνητικές επιλογές, δεν λέγεται ανασχηματισμός, αλλά «αναπαλαίωση».

Αντίθετα ο Πρόεδρός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε την αυτοκριτική του κόμματός μας, αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις της δικής μας διακυβέρνησης και προχώρησε από το πρόσφατο Συνέδριό μας και μετά, στην αναγέννηση της παράταξής μας, στη συσπείρωση της κομματικής βάσης, στο άνοιγμα προς την κοινωνία.

 

Τέλος κ. Καράογλου, να μιλήσουμε για τις εκλογές του Καλλικράτη. Ποιος ο στόχος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη; Γιατί να επιλέξουμε τους τοπικούς μας άρχοντες βάσει του μνημονίου και όχι βάσει αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών;

Η Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου έχει να παρουσιάσει αξιόλογα στελέχη, που διαθέτουν ήθος και ικανότητες, είναι καταξιωμένοι στις τοπικές κοινωνίες και στην συνείδηση του κόσμου, οι οποίοι μάχονται για την ανάπτυξη του τόπου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τέτοια στελέχη, είναι τόσο ο Κώστας Γκιουλέκας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και αρκετά ακόμη αυτοδιοικητικά στελέχη που μάχονται σε αρκετούς δήμους του Νομού μας. Στελέχη πρώτης γραμμής, με αγώνες και θυσίες για τον τόπο, τους οποίους όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη, ο νομός μας, να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους τροχιά. Η διάθεση προσφοράς και η όρεξη για δουλειά, είναι οι παράμετροι, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ανταπεξέλθει στα προβλήματα και στα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών. Τα στελέχη που η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, προτείνει, διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά και για αυτό ανεπιφύλακτα τα στηρίζουμε.

Παράλληλα όμως στις επερχόμενες εκλογές δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στην Κυβέρνηση του μνημονίου, στην Κυβέρνηση που καταδίκασε στην πιο σκληρή λιτότητα που γνώρισε ποτέ στην ιστορία του τον τόπο, στο κόμμα που κορόιδεψε προεκλογικά τους Έλληνες πολίτες. Είναι σημαντικότατο οι Έλληνες πολίτες να καταψηφίσουν τους Κυβερνητικούς υποψηφίους, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σαφέστατο μήνυμα δυσαρέσκειας στην Κυβέρνηση για την ακολουθούμενη λανθασμένη πολιτική της και απαιτώντας την αλλαγή της. Και  είμαι απολύτως βέβαιος, ότι οι Έλληνες πολίτες θα στείλουν το μήνυμα αυτό στην Κυβέρνηση του μνημονίου, της τρόικας, της λιτότητας, στο κόμμα που τόσο προκλητικά τους κορόιδεψε προεκλογικά.