Συνέντευξη: «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αντικοινωνική πολιτική»

Συνέντευξη: «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αντικοινωνική πολιτική»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη για την εφημερίδα «Το Κεντρί»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου μιλώντας στο «Κ» σχολιάζει την πρόσφατη διαγραφή του ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη. Αναφέρει πως η ενέργεια αυτή υποκινήθηκε από ορισμένους που επιθυμούν νέους εσωκομματικούς τριγμούς στη ΝΔ. Επαναλαμβάνει πως η ΝΔ διαθέτει «ρεαλιστικό» σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση ενώ δηλώνει πως το κόμμα του είναι «υπέρ της πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων στην οικονομία».

 

Πρόσφατα ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως η πρόταση της Ν.Δ. για έξοδο της χώρας από την κρίση το 2011 παραπλανά. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει ένα υπεύθυνο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση;

Είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ότι η Ν.Δ. έχει ένα ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και υπεύθυνο σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, που έγκαιρα παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματός μας κ. Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7 Ιουλίου. Ακόμη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Σαμαρά στη Δ.Ε.Θ., υπήρξε εκ νέου αναλυτική αναφορά και παρουσίαση του προγράμματος αυτού. Ενός προγράμματος, που η εφαρμογή του με αλλαγή πολιτικής στην λανθασμένη οικονομική πορεία, που τώρα η Κυβέρνηση ακολουθεί, συνεπάγεται την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση και την ανοδική οικονομική τροχιά της χώρας.

Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή τις οικονομικές μας προτάσεις και να τις υλοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί, ώστε να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από την επιτήρηση της τρόικας και τις επιταγές του μνημονίου, που μόνο βαθύτερη ύφεση προκαλούν στην Ελληνική οικονομία.

 

Αποτέλεσμα της διαφωνίας του κ. Σκυλακάκη με την επίσημη γραμμή της Ρηγίλλης ήταν η διαγραφή του από το κόμμα. Τελικά μπορούν να ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις μέσα σε ένα κόμμα;

Συνδέοντας το ερώτημά σας με την προηγούμενη απάντησή μου, σας λέω ότι αυτό που όλοι οι Έλληνες πολίτες ήδη από τις 7 Ιουλίου γνωρίζουν και πρόσφατα το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου επανεπικαιροποίησε ο Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται ότι κάποιοι «δεν το γνώριζαν» ή έκαναν ότι δεν το γνώριζαν και με προφανώς απαράδεκτο τρόπο άμεσα και ανοικτά  αμφισβήτησαν.

Κάποιοι φαίνεται ότι ενοχλήθηκαν από την εντυπωσιακή εμφάνιση του προέδρου μας στη Δ.Ε.Θ. και θέλησαν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες δημιουργώντας εσωκομματικές αναταράξεις. Είναι φυσικό ότι αυτό δεν μπορούσε, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό, γι' αυτό μοιραία οδηγηθήκαμε στη διαγραφή Σκυλακάκη.

Στα κόμματα μπορούν  να ακούγονται και πρέπει να ακούγονται και διαφορετικές απόψεις, πάντα όμως εντός των οργάνων και να μην υπάρχουν ή εκφράζονται διαφωνίες που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

 

Πως βλέπετε τις κινήσεις της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων; Ποια είναι η άποψή σας για τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί με ομογενείς επιχειρηματίες στην Αμερική με σκοπό να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Φυσικά και είμαστε υπέρ της πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων στην οικονομία μας, είτε αυτές προέρχονται από ελληνικά είτε από ξένα κεφάλαια. Η Ν.Δ. στήριξε και στηρίζει διαχρονικά αυτές τις προσπάθειες από όπου και αν προέρχονται.

Με δυο παρατηρήσεις όμως: θυμηθείτε ποια ήταν η ανεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Θυμηθείτε τι έλεγε για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για την COSCO και το λιμάνι του Πειραιά. Και βέβαια τι έκανε ή καλύτερα τι δεν έκανε από αυτά που προεκλογικά έλεγε στη συνέχεια ως Κυβέρνηση.

Ακόμη να τονίσω ότι η κατασυκοφάντηση της χώρας και της ελληνικής οικονομίας από τους ίδιους τους Κυβερνώντες, σίγουρα δεν βοηθούν στον στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων.

 

Η Ν.Δ. προσφάτως διαμήνυσε πως θα στηρίξει υπό προϋποθέσεις τις ρυθμίσεις για την περαίωση. Σε ποια σημεία διαφοροποιείστε από αυτό που προωθεί η Κυβέρνηση;

Η περαίωση είναι μια διαδικασία, που δεν βοηθάει στην καλλιέργεια φορολογικής δικαιοσύνης, δεν ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα, καθώς στην ουσία επιβραβεύει τους ασυνεπείς ή τους φοροφυγάδες και «τιμωρεί» τους συνεπείς φορολογούμενους επιτηδευματίες.

Εμείς θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε τη διαδικασία αυτή, αρκεί βέβαια στα πλαίσια του «ισοδύναμου αποτελέσματος», που αναφέρεται στο μνημόνιο, η Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι η διαδικασία της περαίωσης θα σημαίνει ταυτόχρονα και τον αποκλεισμό της μετάταξης βασικών ειδών πρώτης ανάγκης  από τον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. στον υψηλό, ή τον αποκλεισμό του διπλασιασμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Μερικά σημεία με τα οποία διαφοροποιούμαστε βάσει του κείμενου του Υπουργείου Οικονομικών, είναι το πολύ μεγάλο ύψος του τζίρου των επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στην περαίωση, η ένταξη σε αυτήν και επιχειρήσεων με πλαστά η εικονικά τιμολόγια, το πολύ μεγάλο ποσοστό προκαταβολής 25% για την ένταξη σε αυτήν, ο μικρός αριθμός δόσεων, που ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις.

 

Η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ετοιμάζεται να κάνει «φοροεπιδρομή» για την εξεύρεση 1 δις. ευρώ με αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πως θα αντιδράσετε ως Ν.Δ.;

Είναι σαφές, ότι εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μια τέτοια πρωτοφανή αντικοινωνική πολιτική, όπως αυτή με το διπλασιασμό του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Υπάρχουν νοικοκυριά που ακόμη και σήμερα, χωρίς θέρμανση, μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Πόσο μάλλον αν διπλασιαστεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό και θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο, δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό τρόπο. Δεν ανεχόμαστε τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, που εξαθλιώνουν ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, αντί να προσπαθούν να το βοηθήσουν.