Συνέντευξη: «Εγκλήματα έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ»

Συνέντευξη: «Εγκλήματα έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη»

Κύριε Καράογλου, σύντομα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας, τα σχόλιά σας από αυτόν τον ένα χρόνο ΠΑΣΟΚ;

 

Πράγματι, σε λίγες μέρες, στις 4 Οκτωβρίου του 2010 συγκεκριμένα, η νέα Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα έχει συμπληρώσει 1 χρόνο ζωής. Οι πολίτες, ο Ελληνικός λαός, είχαν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ για τη νέα Κυβέρνηση, όμως δυστυχώς η Κυβέρνηση αυτή, πέρασε πολύ χαμηλά, κάτω από αυτόν τον πήχυ. Έτσι, αν εξαιρέσουμε τις αρχικές θετικές επικοινωνιακές εντυπώσεις που αυτή δημιούργησε, όπως για παράδειγμα με το μικρότερο αριθμητικά Κυβερνητικό σχήμα ή με την Υπουργοποίηση αρκετών νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη-ακόμη και με αυτήν την υπερικινητικότητα του Πρωθυπουργού της χώρας κου Γ. Παπανδρέου, δυστυχώς τον πρώτο αυτό χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα ουσιαστικά αποτελέσματα ήταν πολύ μικρά έως και αρνητικά.

Συγκεκριμένα και μιλώντας μόνο με τίτλους, θα θυμίσω ότι ειδικά στον τομέα της οικονομίας έγιναν «εγκλήματα» από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν τη χώρα στη σκληρή επιτήρηση από την Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), ότι στον τομέα της Υγείας δεν έγινε τίποτα απολύτως, ότι στην παιδεία έγιναν βήματα προς τα πίσω με την κατάργηση της βάσης του 10 για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, που είδαμε που οδήγησε στην πρόσφατη έκδοση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εισαγωγικών εξετάσεων, ότι πάγωσαν-ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν υλοποιημένα ή προγραμματισμένα δημόσια έργα, ότι στην ουσία ακυρώθηκε ένα πολυδιάστατης (αναπτυξιακής, εθνικής, περιβαλλοντικής) σημασίας έργο,  ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ότι η τρομοκρατία έκανε έντονη την παρουσία της, ότι, ότι, ότι.....

 

Θα θέλαμε κύριε Καράογλου, μια που έχετε άλλωστε και την ανάλογη επιστημονική και κομματική ιδιότητα, ως οικονομολόγος και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, να κάνετε μια αναλυτικότερη προσέγγιση στα θέματα οικονομίας.

Βεβαίως και σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα αυτή που μου δίνετε με την ερώτησή σας. Σας είπα προηγουμένως, ότι η Κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας έκανε «εγκλήματα».  Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι σαφέστατο ότι η οικονομία μας είχε προβλήματα, προβλήματα που η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ κληρονόμησε από τη χαμένη 20ετία των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλα δημόσια ελλείμματα, χρόνιες αγκυλώσεις και παθογένειες στη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, έκανε σημαντικές προσπάθειες και βελτίωσε σημαντικά την κατάσταση της οικονομίας μας, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις των διαφόρων ΠΑΣΟΚικών συντεχνιών. Όμως, αναμφίβολα η μεγάλη Παγκόσμια Οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 2008 και σε ελάχιστο χρόνο εξαπλώθηκε σε όλη την Υφήλιο, αναμφίβολα επηρέασε αρνητικά την εύθραυστη ελληνική οικονομία. Θυμίζω λοιπόν σε όλους, ότι ο τότε πρωθυπουργός της χώρας κ. Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας μας, παρά την προεκλογική περίοδο που ήδη εξελισσόταν.

Από την άλλη, όλοι μας θυμόμαστε την ανευθυνότητα και τη δημαγωγία του σημερινού πρωθυπουργού κυρίου Παπανδρέου, ο οποίος γύρισε όλη τη χώρα φωνάζοντας το γνωστό «λεφτά υπάρχουν». Και αποδεικνύοντας σε όλους τους Έλληνες πολίτες, την ιστορική ανευθυνότητα και δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφήρμοσε το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας που γνώρισε στην ιστορία της η χώρα. Αφού προηγουμένως με τραγικές δηλώσεις του οι «μαθητευόμενοι μάγοι» της Κυβέρνησης κατέστησαν τη χώρα «μαύρο πρόβατο» σε όλη την υφήλιο, στη συνέχεια την έβαλαν κάτω από μία σκληρή επιτήρηση από την γνωστή σε όλους μας Τρόικα. Τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά. Μειώσεις μισθών, συντάξεων, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, τεράστια πισωγυρίσματα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, ουσιαστικό πάγωμα όλων των δημοσίων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος. Θυσίες μεγάλες, θυσίες για τον ελληνικό λαό, χωρίς όμως να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Γιατί η Κυβέρνηση κάνει ένα τραγικό λάθος στην πολιτική της. Αν δεν ασκήσει αναπτυξιακή πολιτική, πρέπει να ξέρει ότι οι θυσίες αυτές θα είναι χαμένες. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, δεν υπάρξουν επενδύσεις, δεν παραχθεί νέος πλούτος στη χώρα, δεν πρόκειται να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη, λοιπόν, είναι το ζητούμενο. Κάτι που η Κυβέρνηση δεν λέει να καταλάβει, γι΄ αυτόν τον λόγο άλλωστε εδώ και ένα χρόνο η χώρα δεν έχει αναπτυξιακό νόμο.

Να θυμίσω στο σημείο αυτό, ότι ήδη το κόμμα μας, η ΝΔ, έχει καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, με την εφαρμογή  των οποίων, η χώρα μπορεί το συντομότερο δυνατόν να βγει από τις επιταγές του μνημονίου και την επιτήρηση της Τρόικας. Ένα πρόγραμμα υπεύθυνο, ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο, που έχει βασική στόχευση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση την ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Είπατε κύριε Καράογλου ότι η ΝΔ έχει ετοιμάσει σχετική πρόταση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Όμως μια άλλη κρίση, αυτή που ταλαιπωρεί τη ΝΔ εδώ και αρκετούς μήνες, πως θα την ξεπεράσετε;

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι η ΝΔ πριν από ένα χρόνο περίπου, υπέστη τη βαρύτερη στην ιστορία της εκλογική ήττα. Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε αλλαγή ηγεσίας του κόμματός μας, με μια δίμηνη εσωκομματική προεκλογική περίοδο έως τις 29 Νοεμβρίου 2009, οπότε 800.000 πολίτες, μας εμπιστεύθηκαν, συμμετείχαν ως μέλη της ΝΔ στην εσωκομματική μας διαδικασία και ανέδειξαν από την πρώτη Κυριακή τον Αντώνη Σαμαρά νέο πρόεδρο του κόμματός μας.

Με τον Αντώνη Σαμαρά, ξεκίνησε μια νέα πορεία. Μια πορεία για μια ανανεωμένη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όπου δεν θα υπάρχουν μηχανισμοί και στεγανά, μια Νέα Δημοκρατία με νέες οργανωτικές δομές, δημοκρατικότερο τρόπο λειτουργίας, σύγχρονο, ελκυστικό πολιτικό λόγο.

Είναι λογικό ότι στην πορεία αυτή, όλοι μπορούν να συμμετέχουν ενεργητικά, με κατάθεση ιδεών, απόψεων, θέσεων, όμως όλοι παράλληλα οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις του προέδρου μας και των συλλογικών μας οργάνων. Άλλωστε αυτό σημαίνει συμμετοχή σε ένα κόμμα. Ότι δέχεσαι τις αποφάσεις των οργάνων, ότι υπακούς στις κομματικές εντολές και οδηγίες, ότι υποτάσσεις το εγώ στο εμείς. Διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα συντεταγμένο σύνολο, δεν μπορεί να προχωρήσει ένας κομματικός σχηματισμός.

Στη ΝΔ, λοιπόν, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα! Έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο πρόσφατα από μια πλατιά εκλογική βάση μελών της ΝΔ, έχουμε νεοεκλεγέντα κομματικά όργανα από το πρόσφατο -πριν 2 μήνες περίπου- συνέδριό μας, οφείλουμε λοιπόν όλοι μας συντεταγμένα να προχωρήσουμε αποδεχόμενοι τις αποφάσεις του προέδρου μας και των οργάνων. Σε διαφορετική περίπτωση, εκ των πραγμάτων, όσοι διαφωνούν μοιραία και οδηγούνται εκτός κόμματος.

Αλλά ούτε αυτό μας πτοεί, ούτε μας φοβίζει. Έχουμε δει και στο παρελθόν διαστάσεις, διαγραφές, αποχωρήσεις στον πολιτικό μας χώρο. Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν όσοι θέλουν να διαχωρίσουν τις τύχες τους από τη ΝΔ. Οι πολίτες, η οργανωμένη κομματική μας βάση επιθυμεί, αγωνίζεται και στηρίζει πάντοτε την κομματική νομιμότητα. Και αυτό θα γίνει και τώρα. Γι' αυτό δεν ανησυχούμε και δεν φοβόμαστε για τίποτε. «Το μοναστήρι να είναι γερό και από καλόγερους, δόξα τω Θεώ πάντα βρίσκονται».

Κύριε Καράογλου σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συζήτησή μας αυτή και με χαρά και κάποια άλλη φορά θα φιλοξενήσουμε τις ενδιαφέροντες απόψεις σας.