Συνέντευξη: «Έχουμε ιδέες και λύσεις»

Συνέντευξη: «Έχουμε ιδέες και λύσεις»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Γιάννη Συμεωνίδη για την εφημερίδα «Η Άποψη»

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει να προωθήσει άφθαρτα στελέχη, με ήθος και ικανότητες. Ανάμεσα σε εκείνους που συγκαταλέγονται στους στενότερους  συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. είναι και ο Θόδωρος Καράογλου, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών, με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Α» ο κ. Καράογλου τονίζει πως η κυβέρνηση κάνει παιχνίδι εντυπώσεων και επικοινωνίας, με πρόχειρες και βιαστικές κινήσεις και στον τομέα των φορολογικών εσόδων. Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει πως ίσως και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. να μην είχαν κάνει τις κατάλληλες επιλογές πολιτικών προϊσταμένων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Προσθέτει, πάντως, πως βούληση της νέας ηγεσίας του κόμματος είναι να υπάρξει διαφάνεια παντού.

Παράλληλα, υπογραμμίζει, με αφορμή το συνέδριο του κόμματος που διεξάγεται αυτές τις ημέρες, πως η Ν.Δ. δεν γίνεται να κρύβει τις ιδέες  της «που δίνουν λύσεις και τις ενστερνίζεται η πλειονότητα των πολιτών και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όσον αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρει πως δεν βλέπει κάποια τάση στελεχών, μελών της Ν.Δ. ή απλών πολιτών να την ακολουθήσουν.

Ο κ. Καράογλου μας υπενθυμίζει το πέρασμά του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας πως επί του παρόντος παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν και πάντα η αυτοδιοίκηση τον γοητεύει. Με την ιδιότητα, εξάλλου, του φίλαθλου του Ηρακλή, δεν διστάζει να υποστηρίξει πως η ομάδα αδικήθηκε από την πρωτόδικη απόφαση για μη συμμετοχή της στο νέο πρωτάθλημα της Super League, γεγονός το οποίο συνδέει με έντονο παρασκήνιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει, ήδη, σημάνει "συναγερμός" για τα φορολογικά έσοδα, τα οποία υπολείπονται των προσδοκιών. Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα;

Η κυβέρνηση κάνει παιχνίδι εντυπώσεων και επικοινωνίας. Με πρόχειρες και βιαστικές κινήσεις, δίχως να έχει φροντίσει να ενισχύσει τους απαιτούμενους μηχανισμούς. Μπερδεύει τη συνείδηση με το φόβο και μέσα σε όλα προχωρά και σε κομματικές διώξεις προϊσταμένων των Εφοριών, δήθεν διότι δεν έπιασαν τους στόχους, την ίδια στιγμή που η ίδια ανακοινώνει ότι σχεδόν σε καμία Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας δεν έχουν επιτευχθεί οι τεθέντες στόχοι. Την ίδια ώρα πνίγει την αγορά και τα νοικοκυριά με νέες άμεσες και έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι στερεί τους πολίτες από πολύτιμη αγοραστική δύναμη, επομένως μεταφέρει το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία και βαθαίνει ακόμη  περισσότερο την ύφεση στην Ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. είναι αρωγός της προσπάθειας και του στόχου για πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, ο ΣΔΟΕ έχει καταφέρει σημαντικά "χτυπήματα" τους τελευταίους μήνες. Εκτιμάτε πως ήταν η πολιτική βούληση που έλειπε από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;

Είπατε και μόνος σας τη λέξη "εντυπώσεις" και ισχύει και εδώ ότι προείπα. Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία σας θυμίζω πως είχε βελτιώσει σημαντικά  τη μορφή του ΣΔΟΕ με τη μετατροπή του σε ΥΠΕΕ, με την προσθήκη νέων αρμοδιοτήτων, με τη νομική θωράκιση του  και τα αποτελέσματά ήταν αρκετά  σημαντικά, δίχως βεβαίως -με ειλικρίνεια το λέω-  να υλοποιηθεί ο διαχρονικός στόχος για πάταξη της φοροδιαφυγής. Ίσως, παρά το ότι ήταν δεδομένη η πολιτική βούληση των Κυβερνήσεων της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ίσως επαναλαμβάνω να μην είχαν γίνει οι κατάλληλες επιλογές πολιτικών προϊσταμένων της ΥΠΕΕ, ατόμων δηλαδή που μπορεί να είχαν το ήθος ή τη θέληση, αλλά να μην είχαν τις απαραίτητες γνώσεις για να πετύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Για αυτό και σας είπα πως σε θέματα τέτοιας μεγάλης σημασίας δεν χωρούν αντιπαραθέσεις, αλλά συνεργασία, συνεργασία δηλαδή  για να επιτευχθεί ο στόχος για δραστική αντιμετώπιση του Εθνικού εγκλήματος της φοροδιαφυγής.  

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μια απογοήτευση, αν όχι και οργή, της κοινής γνώμης για το πολιτικό σύστημα. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν μιλήσει για διαφάνεια παντού. Κατά πόσο, όμως, πιστεύετε ότι μπορούν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να αλλάξουν τα δεδομένα, όταν είναι οι κατ' εξοχήν εκπρόσωποι του μεταπολιτευτικού μας συστήματος, το οποίο για πολλούς "πνέει τα λοίσθια";

Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για τη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμώ πως είναι βούληση του Αντώνη Σαμαρά και εντολή των μελών του κόμματος, απαίτηση της βάσης και της κοινωνίας. Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί ένα πλέγμα πολιτικών και θεσμικών προτάσεων για τη διαφάνεια στην πολιτική λειτουργία. Και βεβαίως πάντα ισχύει ότι ως Ν.Δ. λέγαμε και εξακολουθούμε να  λέμε: όλα στο φως, κανείς ατιμώρητος, διαφάνεια παντού. Και τη βούληση μας αυτή, την έχουμε αποδείξει με πράξεις, ασχέτως αν κάποιες από αυτές, μπορεί να  ήταν επώδυνες για μας.

Η Ν.Δ. μοιάζει να μην έχει βρει ακόμα το "βηματισμό" της ενόψει και του συνεδρίου της. Θεωρείτε πως είναι η ιδεολογική καθαρότητα, για την οποία μιλά ο Αντώνης Σαμαρά, ο δρόμος προς την επανάκτηση κάποιας δυναμικής; Από την άλλη, συμμερίζεστε τους φόβους αρκετών στο κόμμα σας για την απώλεια του μεσαίου χώρου;

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μίλησε ποτέ για ιδεολογική καθαρότητα. Άλλο, όμως,  αυτό και άλλο η επιδίωξη για ένα συγκεκριμένο, σαφές και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα το οποίο προσδιόρισε στον "κοινωνικό φιλελευθερισμό". Δεν γίνεται να κρύβουμε τις ιδέες μας που δίνουν λύσεις και τις ενστερνίζεται η πλειοψηφία των πολιτών και των χωρών  της Ε.Ε. Με όπλο αυτές θα απευθυνθούμε στην κοινωνία, με τις λύσεις και τις διεξόδους που εγγυώνται και τότε είναι σίγουρο πως θα συστρατευθούν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις γύρω από τη Ν.Δ.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ντόρα Μπακογιάννη ιδρύει νέο κόμμα. Κατά πόσο εκτιμάτε πως θα είναι απειλή για τη Ν.Δ.; Από την άλλη, το κόμμα σας δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει την απάντηση στη διαρροή ψηφοφόρων του προς το ΛΑΟΣ. Μήπως έχει δίκιο η κα Μπακογιάννη όταν μιλά για τον κίνδυνο μετατροπής της Ν.Δ. σε "απόκομμα" τύπου Πολιτικής Άνοιξης;

Η κα. Μπακογιάννη έκανε την πολιτική της επιλογή και μιλάει πλέον έξω από τη Ν.Δ., έχοντας τις δικές της επιδιώξεις. Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις της, ούτε διαβλέπω αυτόν τον κίνδυνο. Όπως επίσης δεν βλέπω κάποια τάση, εσωκομματική ή στην κοινωνία, στελεχών, μελών της Ν.Δ. ή  και απλών  πολιτών να ακολουθήσουν την κα. Μπακογιάννη. Αλλά θέλω να τονίσω και το εξής: δεν προσεγγίζω την πολιτική με δημοσκοπήσεις, επιδιώξεις, μετακινήσεις και διαρροές. Αυτά βλέπει ο κόσμος, βλέπει τους πολιτικούς να ασχολούνται με τα κόμματά τους και όχι την κοινωνία, να ομφαλοσκοπούν δηλαδή  και μας γυρνάει την πλάτη. Προέχουν τα προβλήματα των πολιτών, προέχει η έξοδος από την κρίση και αυτό θέλει ειλικρίνεια, προτάσεις και βεβαίως συναινέσεις,   συναινέσεις κοινωνικές, πολιτικές, όπου αυτές είναι εφικτές.

Αρκετοί συνάδελφοί σας, τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ, "καλοβλέπουν" την ενασχόλησή τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Θα σας ενδιέφερε η προοπτική της διεκδίκησης κάποιου αυτοδιοικητικού πόστου;

Επί του παρόντος ασκώ τα σημαντικά και δύσκολα καθήκοντα του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών που μου εμπιστεύθηκε ο Αντώνης Σαμαράς. Έχω αφιερωθεί σε αυτό το έργο, ειδικά στην κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που διανύουμε. Επί του παρόντος παραμένω στην κεντρική πολιτική σκηνή αν και πάντα η αυτοδιοίκηση, από την οποία ξεκίνησα, με γοητεύει. Άλλωστε για μένα ισχύει πάντα  η πολύ σοφή έκφραση, ότι δηλαδή « η πρώτη αγάπη ποτέ δεν ξεχνιέται».

Γνωρίζοντας την αγάπη σας για τον Ηρακλή, θα ήθελα το σχόλιό σας για τη μη αδειοδότηση της ομάδας για τη "Σούπερ Λίγκα" της νέας περιόδου. Θεωρείτε πως ο Ηρακλής αδικήθηκε; Το συνδέετε με τον αθηνοκεντρισμό και του ποδοσφαιρικού μας συστήματος;

Αναμφίβολα η ομάδα αδικήθηκε. Το συνδέω με έντονο παρασκήνιο εις βάρος της ιστορικής ομάδας κάτι που αποτελεί προσβολή, ως απόφαση και ως χειρισμός, του λαού, της ομάδας και της Θεσσαλονίκης. Σήμερα που μιλάμε δεν γνωρίζουμε ακόμη βέβαια την απόφαση της έφεσης του Ηρακλή, αλλά εύχομαι - ελπίζω και αγωνίζομαι να αποδοθεί δικαιοσύνη στον ιστορικό Ηρακλή, με την τεράστια εθνική, κοινωνική, αθλητική, πολιτιστική προσφορά.