Συνέντευξη: «Είναι εθνική προσπάθεια η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

Συνέντευξη: «Είναι εθνική προσπάθεια η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πώς μπορεί κάποιος άνθρωπος να χρωστάει 5,5 εκ. ευρώ για 17 χρόνια και να μην το έχουν ενοχλήσει και την ίδια στιγμή κάποιος άλλος φουκαράς, ο οποίος χρωστάει 100, 200, 1000 ευρώ τον τρέχουν;»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Προφανώς αυτός, ο οποίος χρωστάει πολλά έχει και την οικονομική δυνατότητα να προσφεύγει στα φορολογικά δικαστήρια και να μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες. Δυστυχώς ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε είναι αυτό σχετικά με την τεράστια κωλυσιεργία που υπάρχει σε σχέση με την δικαστική έκβαση μιας υπόθεσης. Εκκρεμεί αυτή η υπόθεση εδώ και 17 χρόνια, γιατί προφανώς ο αντίδικος του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή ο κ. Τόλης Βοσκόπουλος προσφεύγει από το ένα δικαστήριο στο άλλο.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Θεωρείτε επιβεβλημένη την παραίτηση της κ. Γκερέκου;»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Νομίζω ότι επανέρχεται η θεωρία του νόμιμου και ηθικού. Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα ζήτημα ηθικής τάξης. Αν οι δηλώσεις των συζύγων ήταν χωριστές θα έλεγα ότι δεν το ήξερε θεωρητικά, αλλά οι δηλώσεις των συζύγων ξέρουμε όλοι μας ότι είναι κοινές, άρα λοιπόν το ήξερε. Νομίζω ότι έγινε το αυτονόητο. Έπρεπε να πάρουν την παραίτηση της κ. Γκερέκου. Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ σημαντική ευθύνη. Η εποχή είναι τέτοια που είναι ιδιαιτέρως πονηρή και δεν άφηνε περιθώρια και στην κ. Γκερέκου και στον πρωθυπουργό και να μην σας πω ότι ο κ. πρωθυπουργός άργησε κιόλας και θα μπορούσε και πιο γρήγορα να ξεκαθαρίσει το τοπίο.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είχαμε τις αποκαλύψεις για μια σειρά γιατρών του Κολωνακίου. Συζητούσα προηγουμένως με τον κ Καπελέρη, τον επικεφαλή του ΣΔΟΕ, ο οποίος στο ερώτημα πως και τώρα τα βρήκαμε αυτά, τόσα χρόνια τι κάνουμε, η απάντηση που έλαβα ήταν ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης.»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Βλέπουμε κατά καιρούς βγαίνουν διάφοροι με διάφορες ιδιότητες όταν οι ίδιοι είναι εκλεκτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κρύβουν την ιδιότητα ότι είναι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και λένε ότι εγώ είμαι για παράδειγμα πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τυχαία η αναφορά. Θεωρώ ότι η βούληση όλων των κυβερνήσεων, εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε ποτέ ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν ήθελε να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή. Τώρα, είναι επίκαιρο το θέμα, γιατί υπάρχει το ζήτημα του ελλείμματος και υπάρχει το ζήτημα του δημοσίου χρέους, να μιλήσουμε σε βάθος χρόνου, δηλαδή ας δούμε για παράδειγμα στοιχεία που έχει το κράτος σε ό,τι αφορά τα έσοδα του 31/12/09 - 31/12/10. Θα δούμε λοιπόν αν πραγματικά αυτό πιάνει, ή μήπως εντάσσεται η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και σε ένα γενικότερο πακέτο που λέγεται αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και στόχευση και παραπλάνηση των πολιτών κάπου αλλού, έτσι ώστε να μην ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα. Νομίζω ότι και αυτό παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Θεωρούμε ότι είναι εθνική προσπάθεια η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Εμείς ως ΝΔ θα είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης, της όποιας κυβέρνησης δίνει ένα τέτοιο αγώνα και να τονίσω ότι υπάρχει ακόμα πεδίο δόξης λαμπρό. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δυστυχώς είναι εθνικό σπορ, δυστυχώς είναι ευρύτατα διαδεδομένη.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε μια επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων βουλευτών.»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Νομίζω ότι είναι θετικό, γιατί όλα τα δημόσια πρόσωπα αξιολογούνται και κρίνονται καθημερινά και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτή η επιτροπή θα παίζει και το ρόλο του ΣΔΟΕ, θα παίζει και διάφορους ρόλους;»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Φαντάζομαι ότι θα παίζει ένα προληπτικό ρόλο, δηλαδή θα ερευνά το ποιόν, την ποιότητα του κάθε ενδιαφερομένου υποψήφιου σε οποιαδήποτε διαδικασία.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μήπως με τον τρόπο, με τον οποίο κινείστε αφήνετε χώρο για να δημιουργηθούν άλλο κεντροδεξιά σχήματα;»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Θα μπορούσε να υπάρχει μια σταθερή θέση όχι σε όλα. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτήν την πολιτική. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, είναι σε βάρος της πατρίδας μας. Η δημιουργία νέων κομμάτων ειδικά όπως είναι σήμερα το πολιτικό σκηνικό διαμορφωμένο θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ συνολικά για την πολιτική σκηνή σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Δεύτερον, όπως είναι διαμορφωμένο το πολιτικό σκηνικό δεν βλέπω να υπάρχει κάπου ένας χώρος που να μένει κενός.»