Συνέντευξη: «Η νέα εποχή της ασφάλισης»

Συνέντευξη: «Η νέα εποχή της ασφάλισης»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση για την ηλεκτρονική εφημερίδα Salonica Press

Πως αναμένεται να αλλάξει η ζωή του Έλληνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο;  

Με την ψήφιση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και υποβάθμισης του εργασιακού βίου. Με τη μείωση των συντάξεων κάτω από το όριο της φτώχειας, την αύξηση των ορίων ηλικίας και την υφαρπαγή ακόμη και μιας σύνταξης σε ετήσια βάση, η Κυβέρνηση εδραιώνει ένα ασφαλιστικό σύστημα χαμηλών προσδοκιών, άδικο και αντιλαϊκό. Ένα σύστημα, το οποίο δεν έχει βιωσιμότητα, αναπαράγει ανισότητες, διαταράσσει τις κοινωνικές σχέσεις και βυθίζει τη χώρα στην ανεργία και στην ανέχεια.

Είναι το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα; 

Δεν μπορούμε να συζητούμε για κοινωνική ασφάλιση, όταν η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά επιδεικνύει το σκληρό και ανάλγητο πρόσωπό της, περικόπτοντας συντάξεις, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, προχωρώντας σε νέες κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ και εξανεμίζοντας με την πολιτική της το εισόδημα των συνταξιούχων. Δεν πρόκειται για κοινωνική ασφάλιση, αλλά για κοινωνική ανισότητα και κοινωνική αδικία. Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, που καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία κατέκτησαν με κόπους και θυσίες.

Οι πολύ σκληρές αλλαγές οφείλονται στο μνημόνιο ή ήταν απολύτως αναγκαίες; 

Η Κυβέρνηση με άλλοθι και πρόσχημα την τριμερή επιτήρηση και το μνημόνιο, προχωρά στην πιο σκληρή επιδρομή της στον Ελληνικό λαό μετά την πρόσφατη φοροκαταιγίδα εναντίον μισθωτών και συνταξιούχων. Έτσι, δημιουργεί ένα σύστημα, το οποίο αντί να εμφυσείται από την κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη, μετατρέπεται σε μηχανισμό μείωσης των συντάξεων. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι υπάρχει τρόπος για να εξέλθουμε από την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και να αποφύγουμε τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν. Αυτόν τον τρόπο τον μελετήσαμε, τον επεξεργαστήκαμε και τον καταθέσαμε με ευθύνη και συναίσθηση του χρέους μας απέναντι στον Ελληνικό λαό. Πρόσφατα ο Πρόεδρός μας ο Αντώνης Σαμαράς αναλυτικά και διεξοδικά παρουσίασε το σχέδιο του κόμματός μας για την έξοδο από την κρίση άμεσα. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το μνημόνιο για να υλοποιήσει την σκληρή, βάρβαρη σοσιαλιστική της πολιτική. Χρειάζεται όραμα, συγκεκριμένο σχέδιο και προοπτική και αυτά τα στοιχεία τα διαθέτει η Νέα Δημοκρατία.