Συνέντευξη: «Πνίγουν την ανάπτυξη»

Συνέντευξη: «Πνίγουν την ανάπτυξη»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στη δημοσιογράφο Άντζελα Πεϊτση για την εφημερίδα «Κόσμος» του Σαββατοκύριακου

Σε μια συνέντευξη «χείμαρρο» ο βουλευτής της ΝΔ στη Β' εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης -αναπληρωτής τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας- Θόδωρος Καράογλου τονίζει: «Το σύνολο των μέτρων της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση, δεν λύνουν το πρόβλημα. Επανατροφοδοτούν την ύφεση, πνίγουν την ανάπτυξη, βάζουν λουκέτα στην αγορά». Ο κ. Καράογλου, επικρίνει τα ασφαλιστικά μέτρα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας τα προεκλογικά «τρία δεν» του Γιώργου Παπανδρέου. Αναγνωρίζει, τη Ντόρα Μπακογιάννη, ως «ιστορικό στέλεχος» της Ν.Δ., αλλά χαρακτηρίζει «ως λάθος» την στάση της στην υπερψήφιση των οικονομικών μέτρων.

Μπορούν τα οικονομικά μέτρα που "ψήφισε" η κυβέρνηση, να εξυγιάνουν την ελληνική οικονομία;

Σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν λιγοστά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν λόγω της συγκυρίας και τα οποία υπερψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Αλλά δυστυχώς το σύνολο των μέτρων της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση,  δεν λύνουν το πρόβλημα. Επανατροφοδοτούν την ύφεση, πνίγουν την ανάπτυξη, βάζουν λουκέτα στην αγορά, επιβαρύνουν και πάλι μισθωτούς και συνταξιούχους. Φοβούμαι πως θα χρειαστούν και άλλα μέτρα λόγω των κυβερνητικών πρακτικών. Εμείς έχουμε πει: χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης, κίνητρα, στήριξη της αγοράς, ενίσχυση των μικρών και μεσαίων στρωμάτων. Είδατε και τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν που δείχνουν αδυναμία αύξησης των εσόδων. Άρα τα έσοδα θα κληθούν και πάλι από την κυβέρνηση οι απλοί πολίτες να  τα καλύψουν.

Τα νέα ασφαλιστικά μέτρα, πως τα κρίνετε;

Ρωτήστε τους ανθρώπους που από «τα τρία δεν» του πρωθυπουργού και του κ. Λοβέρδου, έμαθαν πως θα δουλεύουν περισσότερο και θα παίρνουν μικρότερες συντάξεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση του μεγαλύτερου προεκλογικού εμπαιγμού. Από το «λεφτά υπάρχουν» στην χρεοκοπία, από «τα τρία δεν» στα περισσότερα χρόνια εργασίας και τις μικρότερες συντάξεις.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης μιας κοινωνικής έκρηξης;

Όταν ο πολίτης γίνεται θύμα των χειρότερων μέτρων, όταν του περικόπτουν βάναυσα το εισόδημά του, όταν βλέπει μια κυβέρνηση άλλα να λέει πριν τις εκλογές και άλλα μετά τότε, όταν δεν βλέπει μια αναπτυξιακή προοπτική είναι δίκαιο να οργίζεται. Ανησυχώ για όσα μπορούν να συμβούν. Θεμιτές οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες δίχως να πλήττουν άλλους κλάδους όπως το θέμα με τον αποκλεισμό του λιμανιού,των ξενοδοχείων, της Ακρόπολης, αλλά και δίχως έκτροπα. Η δύναμη των πολιτών απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης είναι η μαζικότητά τους και η σταθερότητα του αγώνα τους. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων να συμβάλουμε στο να εμπεδωθεί ένα ήρεμο κοινωνικό κλίμα.

Η αντιπολιτευτική στάση του κόμματός σας, σας ικανοποιεί;

Η ΝΔ ασκεί μια υπεύθυνη πολιτική. Το απέδειξε από την πρώτη ημέρα. Στηρίζει τα σωστά για τον τόπο μέτρα, αντιπολιτεύεται αλλά με προτάσεις και εναλλακτικά μέτρα όσα θεωρεί λάθος. Στην οικονομία π.χ. δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε ένα νομοσχέδιο που βάζει θηλιά στους πολίτες, την αγορά, την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας που δήθεν πάει να σώσει. Αλλά προτείναμε παράλληλα ένα νέο πλαίσιο πολιτικής με μέτρα ανάπτυξης. Βέβαια χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να μας εμπιστευθούν  ξανά οι πολίτες.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι "ιδιαίτερα" ενθαρρυντικές για το κόμμα σας. Πως τελικά, θα "γυρίσετε" τους ΝεοΔημοκράτες, πίσω;

Με υπευθυνότητα. Έχει δίκαιο ο νεοδημοκράτης και ο πολίτης γενικότερα να μην μας ακούει. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας διαψεύσαμε τις προσδοκίες του. Δεν υλοποιήσαμε τις πολιτικές μας. Με ένα νέο πρόγραμμα, με επαφή ειλικρινή, με αλλαγές στη δομή του κόμματος και στα πρόσωπα που δεν ανταποκρίθηκαν και δεν ανταποκρίνονται στα απαιτούμενα της κοινωνίας θα προχωρήσουμε ξανά μπροστά και θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Οι εσωκομματικές εξελίξεις, (με τη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη) θα επηρεάσουν περαιτέρω την εσωκομματική συνοχή της Ν.Δ.;

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ με σημαντική προσφορά. Έκανε όμως την επιλογή της. Ήταν λάθος επιλογή, δεδομένου ότι αφού τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας έπρεπε να ταχθεί με την κεντρική κομματική θέση. Στα κόμματα άλλωστε, αποφασίζουν οι πλειοψηφίες. Όμως δεν σημαίνει ότι η αποχώρησή της θα οδηγήσει και στο να φύγουν από το κόμμα όσοι την στήριξαν ή την ψήφισαν. Σίγουρα πάντως απαιτείται χρόνος ώστε να επέλθει η ενότητα όλων των στελεχών στη ΝΔ καθώς οι πληγές των εσωκομματικών εκλογών θέλουν χρόνο να κλείσουν.

Με τα λεγόμενα στελέχη που "πλήγωσαν" την παράταξη, βλέπετε να ξεκαθαρίζει το τοπίο ή μήπως είναι κάπως  αργά;

Το απέδειξε ο ίδιος ο πρόεδρος μας ο Αντώνης Σαμαράς στην υπόθεση του κ. Παυλίδη. Και πολλά ακόμη στελέχη έχουν πάρει το μήνυμα και από μόνα τους δεν έχουν επαφή με τη ΝΔ. Δεν είναι αργά καθώς βρισκόμαστε ακόμη σε προσυνεδριακή πορεία. Οι αλλαγές  στη ΝΔ, θα αποφασισθούν και θα μπουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί μια νέα ΝΔ  στο συνέδριο μας του Ιουνίου.