Συνέντευξη: «Η Ντόρα Μπακογιάννη επέλεξε την πορεία της»

Συνέντευξη: «Η Ντόρα Μπακογιάννη επέλεξε την πορεία της»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου, βουλευτή Β' Περ. Θεσσαλονίκης στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσαλικίδη για την εφημερίδα «Καρφίτσα»

«Από τη στιγμή που τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας, ώστε να σταλεί από τη ΝΔ ενωμένο και δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση και την κοινωνία, είχαμε όλοι υποχρέωση να συμπαραταχθούμε» δηλώνει στην "Karfitsa" ο Θεόδωρος Καράογλου, σχολιάζοντας την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να υπερψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ανοίγοντας επί της ουσίας την πόρτα εξόδου της Ρηγίλλης. Ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Περ. Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών επιμένει πως στη νέα πορεία της ΝΔ δεν χωρούν όσοι έβλαψαν την παράταξη και κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα στην... αγκαλιά του ΔΝΤ.

Τι αλλάζει στη ΝΔ μετά τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη;

Σε ένα μεγάλο κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, ειδικά σε ένα τόσο σημαντικό και ευρύ θέμα, αποτελεί δικαίωμα, ευθύνη και υποχρέωση όλων να καταθέτουν τις πολιτικές τους απόψεις. Όμως στα δημοκρατικά κόμματα επιλέγουν οι πλειοψηφίες. Από τη στιγμή που μετά τις απαιτούμενες συζητήσεις επιλέγει η συγκεκριμένη θέση, με την οποία και συμφωνώ, και τέθηκε και θέμα κομματικής πειθαρχίας, ώστε να σταλεί από τη Ν.Δ. ενωμένο και δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση και την κοινωνία, είχαμε όλοι υποχρέωση να συμπαραταχθούμε. Ασχέτως προσωπικών επιλογών. Η κα. Μπακογιάννη επέλεξε την πορεία της, την πορεία μας για την αναγέννηση της Ν.Δ. και στη συνέχεια της χώρας επιλέγουμε και εμείς εντός του κόμματος.

Η διαγραφή Παυλίδη είναι αρκετή για να κατευνάσει τους δυσαρεστημένους Νεοδημοκράτες ή πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες;

Η διαγραφή Παυλίδη ή το μήνυμα περί αυτοκάθαρσης, δεν έγιναν ώστε να ικανοποιηθεί το «φιλοθεάμον κοινό της εσωκομματικής αρένας». Γίνεται για λόγους βαθύτατα πολιτικούς που λένε ότι η νέα πορεία της Νέας Δημοκρατίας, η προσπάθεια να χτίσουμε ένα νέο κόμμα, ώστε να χτίσουμε τη νέα μεταπολίτευση, πρέπει να γίνει δίχως νοοτροπίες, πολιτικές και πρόσωπα που με πολιτικές αποφάσεις ή συμπεριφορές πλήγωσαν την παράταξη. 

Σε παλαιότερες δηλώσεις σας είχατε χρησιμοποιήσει τη λέξη «σαβούρα» για όσους έθιξαν το φιλότιμο του νεοδημοκράτη. Έχει αρκετή «σαβούρα» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το να απομονώσει κάποιος μια λέξη ή έκφραση ή ακόμη και δήλωση δεν οδηγείται πάντα σε ασφαλή συμπεράσματα. Η Ν.Δ. έχει ένα πλούσιο έργο και μεγάλη προσφορά στον τόπο και ουδείς μπορεί αυτό να το μηδενίζει. Η Ν.Δ. έχει επίσης ένα ικανότατα στελεχιακό δυναμικό και 800.000 νέα μέλη που θα αποτελέσουν τους φορείς του νέου κόμματος και της νέας μεταπολίτευσης. Όμως στην ουσία της ερώτησής σας εγώ μίλησα για στελέχη που με πολιτικές και συμπεριφορές πλήγωσαν τα στελέχη και έκαναν κακό στην παράταξη. Στην άποψη πως αυτοί δεν έχουν θέση στη νέα πορεία της Ν.Δ. επιμένω και αυτό άλλωστε ήταν το μήνυμα που έστειλε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. 

Η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν μονόδρομος για τη χώρα μας;

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα φοβούμαι πως ναι. Αλλά το ζήτημα είναι πως φθάσαμε ως εδώ. Ποιοι μας οδήγησαν. Ποιοι με πράξεις, δηλώσεις ή παραλείψεις έφθασαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Οι ευθύνες εδώ έχουν ονοματεπώνυμο: Γιώργος Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ. Επί μήνες με δηλώσεις, περιοδείες στο εξωτερικό, συνεντεύξεις μιλούσαν για χρεοκοπία, καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την οικονομία, αν και εμείς είχαμε μιλήσει προεκλογικά για την ανάγκη άμεσων μέτρων. Μοναδικός στόχος τους ήταν να ρίξουν ευθύνες στη Ν.Δ., διότι δεν είχαν πρόγραμμα, λύσεις, πολιτικές. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να έρθουν στην εξουσία με προεκλογικές δηλώσεις του τύπου: «λεφτά υπάρχουν». Μόνο που σήμερα δεν υπάρχουν λεφτά στις τσέπες των Ελλήνων που πληρώνουν τη μικροπολιτική και ανεύθυνη στάση του κ. Παπανδρέου. 

Τι σας φοβίζει στο μηχανισμό στήριξης της οικονομίας;

Με ανησυχεί ότι δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας. Κίνητρα και μέτρα στήριξης της αγοράς. Είναι σαφές για όσους γνωρίζουν από οικονομία, αλλά και για όλους τους πολίτες με την κοινή λογική, ότι χωρίς οικονομική ανάπτυξη της χώρας, χωρίς αύξηση του πλούτου στη χώρα, δεν λύνονται τα προβλήματα της οικονομίας. Δυστυχώς, φοβάμαι  ότι βυθιζόμαστε σε μια απύθμενη  ύφεση.

Παρά τα «σκληρά» ομολογουμένως οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα δημοσκοπικά οφέλη για τη Ν.Δ. είναι μηδαμινά. Που το αποδίδετε αυτό;

Δεν συμφωνώ, όχι στο συμπέρασμα, αλλά στη φιλοσοφία. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε αποδείξει πως ασκούμε υπεύθυνη πολιτική και αντιπολίτευση. Δεν πολιτευόμαστε με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά την κοινωνία και το συμφέρον της χώρας. Και εκεί η πολιτική μας αποδίδει.

Ποιες οι διαφορές στη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή με τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά;

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας  πολιτικός  που οδήγησε τη Ν.Δ. σε νίκες, την παράταξη σε υψηλά ποσοστά, αλλά συνέδεσε και το όνομά του με εθνικές επιτυχίες, όπως τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το βέτο στα Σκόπια κ.ά. Είναι λάθος όσοι απαξιώνουν το έργο και την προσφορά του. Προφανώς έκανε και λάθη και παραλείψεις για τις οποίες ο ίδιος πρώτος έκανε την αυτοκριτική του. Ένα από αυτά ότι δεν είπαμε πιο δυνατά κα πιο καθαρά την ιδεολογικοπολιτική μας ταυτότητα, ότι δεν προχωρήσαμε πολύ πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά τις αλλαγές, τις τομές, τις μεταρρυθμίσεις που είχε και έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό, αντίθετα, κάνει και σωστά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει διαφορετική αποστολή και εκ των πραγμάτων, διότι είναι διαφορετικές οι ανάγκες και τα δεδομένα. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. ξεχωρίζει διότι πιστεύει στις ανοικτές διαδικασίες από τη βάση, με την κοινωνία και πραγματικά θέλει να αλλάξει το κόμμα, ώστε αυτό να αποτελέσει πυλώνα της νέας μεταπολίτευσης.

Την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ. είχατε δηλώσει πως τα προηγούμενα χρόνια είχε επιβληθεί στους βουλευτές του κόμματος «η σιωπή των αμνών». Έξι μήνες μετά, αισθάνεστε ελεύθερος να λέτε την άποψη σας στα κομματικά όργανα;

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε εμπεδωμένη μια άποψη πως αν λες μια διαφορετική από την «επίσημη» άποψη είσαι αντάρτης και δεν βοηθάς την παράταξη. Το αντίθετο μάλιστα ισχύει. Μην ξεχνάμε όμως, ότι η ΝΔ ήταν Κυβέρνηση που βασιζόταν μόλις σε 151 βουλευτές. Σε ό,τι αφορά στο σήμερα, η νέα Ν.Δ. στηρίζεται στην ενότητα και φυσικά αισθάνομαι απόλυτα ελεύθερος να εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να κινείται διαφορετικά από τις γενικές πολιτικές και ιδεολογικές κατευθύνσεις της παράταξής μας.