Συνέντευξη «Δεν βγαίνεις όταν είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει προβλήματα να πεις ότι είμαστε μια χώρα χρεοκοπημένη.»

Συνέντευξη «Δεν βγαίνεις όταν είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει προβλήματα να πεις ότι είμαστε μια χώρα χρεοκοπημένη.»

Απόσπασμα συνέντευξης του Θεόδωρου Καράογλου σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Υπάρχει μια αγωνία στον κόσμο, λέει να κάνω τις θυσίες, αλλά μετά;»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Για μια ακόμα φορά τα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν είναι μέτρα που είναι σε λάθος κατεύθυνση. Λείπει ο ουσιαστικός προσανατολισμός για ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία και αυτό είναι το ζητούμενο και αντίθετα, τα μέτρα όλα είναι μέτρα περιορισμού της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών κάτι που πρακτικά θα φέρει αλυσιδωτές συνέπειες σε βάρος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα επιτείνει ακόμα περισσότερο και θα βαθαίνει την ύφεση».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πει ότι αυτό δεν θα πειραχτεί;»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Εγώ πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλες ευθύνες ο Γιώργος Παπανδρέου για την λάθος πολιτική που ακολούθησε αυτούς τους 7 μήνες που είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, να μπούμε δηλαδή υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε από την αρχή αν λέγαμε αλήθεια στον ελληνικό λαό, αν δεν λέγαμε προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν. Είναι προφανές ότι τα προβλήματα υπήρχαν, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν βγαίνεις όταν είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει προβλήματα να πεις ότι είμαστε μια χώρα χρεοκοπημένη, ότι είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης, ότι βουλιάζουμε και όλα τα σχετικά. Νομίζω ότι με την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Βεβαίως και θα μπορούσαμε να τραβήξουμε ‘κόκκινες' γραμμές. Δεν είμαστε πια και η Μοζαμβίκη ούτε το Αζερμπαϊτζάν. Θεωρώ ότι μπορούσαμε να τραβήξουμε ‘κόκκινες' γραμμές. Μπορούσαμε να τους πούμε ως εδώ και δεν πάμε παρά πέρα, παρά πίσω. Έγιναν πολλά λάθη με αποτέλεσμα να συρθούμε εδώ που συρθήκαμε».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σήμερα θα συναντηθεί με τον κ. Παπούλια, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου. Ανοιχτό είναι το ζήτημα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και να έρθει αμέσως μετά αυτό το ‘πολυνομοσχέδιο' στη Βουλή για ψήφιση. Τι θα κάνει εκεί η ΝΔ;»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Καταρχήν, το ερώτημα είναι τι νόημα έχει πλέον η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς εκ των υστέρων. Τώρα, να κάνει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για να κάνουν τι; Να επικυρώσουν την διαφωνία τους, ή να επικυρώσουν πολιτικές, με τις οποίες κάθετα διαφωνούν όλοι και από τα μηνύματα τους αυτό βγήκε; Είναι μια συνάντηση άνευ ουσίας. Βεβαίως, μια συνάντηση πολιτικών αρχηγών ποτέ δεν βλάπτει και η συζήτηση και ο διάλογος πάντοτε είναι θετικά. Η Ν.Δ. με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα θα επανεξετάσει το όλο ζήτημα, θα δει τα θέματα αυτά και θα πάρει θέση βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πολύς κόσμος λέει ότι κάποιοι τελικά πρέπει να πληρώσουν. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Συμφωνώ, εγκρίνω και επαυξάνω. Κάποτε θα πρέπει να γίνουν δομικές θεσμικές αλλαγές. Θα πρέπει να καταργηθεί αυτός ο ανόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να πάψει να προκαλεί τους πολίτες. Πρέπει να στείλουμε το θετικό μήνυμα στην κοινωνία και αυτό μπορεί να γίνει με μια δραστική μείωση μισθών και δαπανών και του ελληνικού κοινοβουλίου και γενικότερα της πολιτικής ζωής. Όταν λέμε βέβαια πολιτική ζωή δεν αναφερόμαστε μόνο σε βουλευτές και κυβέρνηση, αλλά αναφερόμαστε και σε νομάρχες και σε δημάρχους. Πρέπει να ψάξουμε λίγο και θα δούμε ότι οι μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς υπάρχουν κυρίως στους χώρους της αυτοδιοίκησης».