Συνέντευξη: «Μονοσήμαντα και σε λάθος φιλοσοφία τα κυβερνητικά μέτρα»

Συνέντευξη: «Μονοσήμαντα και σε λάθος φιλοσοφία τα κυβερνητικά μέτρα»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στη δημοσιογράφο Κική Τσιλιγγερίδου για την εφημερίδα «Το Κεντρί»

Αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, ο κ. Θεόδωρος Καράογλου θα ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο βουλευτής της Β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου και Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ ξεδιπλώνει τη δική του πρόταση για την έξοδο από την κρίση.

Κύριε Καράογλου, πόσο "κουράγιο" θα χρειαστούμε οι Έλληνες για να αντιμετωπίσουμε τις ημέρες που έρχονται;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμη, κάτι που οφείλεται εν πολλοίς στην οικονομική κρίση. Θα χρειαστούμε κουράγιο, ώστε να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος στην οποία όλοι θα κληθούν να κάνουν θυσίες. Θα χρειαστεί όμως και υπομονή, εξαιτίας και της κυβερνητικής κωλυσιεργίας και αναβλητικότητας που δημιουργεί έντονη ανησυχία στους πολίτες και επιβαρύνει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό δίνοντας χώρο σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Το μείζον ζήτημα σήμερα, είναι να μην επιφορτιστούν τα βάρη για άλλη μια φορά οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως γίνεται με την έμμεση φορολογία, αλλά αντίθετα αυτοί να στηριχθούν. Και επίσης μιας και θα κάνουμε υπομονή, να υλοποιηθούν παράλληλα και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα ώστε να ετοιμαστούμε για μια νέα περίοδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τι γνώμη έχετε για τα μέτρα της κυβέρνησης; Θα μας βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο;

Κατ' αρχάς εδώ και μήνες ακούμε πληροφορίες, διαρροές, προτάσεις, εισηγήσεις για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη μισθολογική πολιτική, τα νέα μέτρα για την δημοσιονομική εξυγίανση. Όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα δεν αρκούν καθώς είναι μονοσήμαντα και ορισμένα σε λάθος φιλοσοφία. Δεν γίνεται κυρία Τσιλιγγερίδου να αυξάνεις δύο φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα όταν γνωρίζεις πως πλήττει αδιακρίτως χαμηλούς και μεσαίους και ότι θα πυροδοτήσουν μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής. Και φυσικά ακούμε μόνο μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών με περικοπή μισθών και όχι με εξορθολογισμό δαπανών ή πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως επίσης ακούμε την Κυβέρνηση να μιλάει μόνο για  πρόγραμμα Σταθερότητας , ξεχνώντας  τη διάσταση της Ανάπτυξης, που είναι αναγκαία για να κινηθεί ξανά το χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Τι μερίδιο ευθύνης έχει η ΝΔ για την οικονομική κατάσταση της χώρας;

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής καθώς σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία προέχει η αλήθεια, η ενότητα και ο ρεαλισμός. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες στο οικονομικό της επιτελείο, κυρίως για τη δημοσιονομική εκτροπή μετά το 2008, κάτι  για το οποίο  έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Αλλά πρέπει να πω ότι τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία ξεκίνησαν  από τις άφρονες πολιτικές της δεκαετίας του ΄80. Δεν είναι όμως τώρα  ώρα κριτικής, αλλά σκληρής δουλειάς.

Η εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία θα αποκαλύψει τις ευθύνες ή θα εκθέσει τη χώρα ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό;

Εμείς λέμε ακριβώς πως την ώρα της μάχης, με τη ΝΔ να παρέχει συναίνεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα που κρίνει αναγκαία και απαιτούνται για την χώρα, δεν γίνεται να ανοίγεις εσωτερικά μέτωπα. Είναι μια τακτική μικροπολιτικών επιδιώξεων για την κυβέρνηση και εθνικά επιζήμια. Όπως το περιέγραψε ο πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς, είναι σαν να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, ειδικά σε μια στιγμή που και εσείς κυρία Τσιλιγγερίδου μέσα από το ρεπορτάζ ξέρετε πως πολλοί ευρωπαίοι μας περιμένουν στη γωνία. Λέμε πως η εξεταστική δεν βοηθάει αλλά αφού επιμένει το ΠΑΣΟΚ τότε αυτή πρέπει να  ξεκινάει από το 1981 και μετά, οπότε και ξεκίνησε η δημοσιονομική εκτροπή της χώρας.

Η πρότασή σας για την έξοδο από την κρίση, ως σκιώδης Υπουργός Οικονομικών, ποια είναι;

Με λίγες, απλές κουβέντες, για να γίνουμε κατανοητοί σε όλους τους πολίτες. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το υψηλό δημόσιο έλλειμμα,  γιατί τότε - θεωρητικά - μία κακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει φορολογώντας άγρια τους πολίτες της. Δυστυχώς στη χώρα, εκτός του υψηλού δημόσιου ελλείμματος, έχουμε επίσης το ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας. Άρα τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση, δεν πρέπει να είναι μέτρα φοροεισπρακτικά, γιατί στερώντας το μέσο πολίτη από την αγοραστική δύναμη που διαθέτει μετακυλύεις το πρόβλημα στην αγορά, στην πραγματική οικονομία. Πρέπει να υπάρξουν άλλες πολιτικές μείωσης του ελλείμματος, όπως για παράδειγμα η ριζική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η μείωση των σπαταλών του κράτους. Αυτό όμως  που είναι απαραίτητο να γίνει και δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν λέει να το καταλάβει, είναι να υπάρξουν πολιτικές  ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.  Σας θυμίζω στο σημείο αυτό, ότι ήδη η ΝΔ έχει καταθέσει 23 τέτοιες προτάσεις «ανάσες ανάπτυξης» για την πραγματική οικονομία.  Ελπίζουμε επιτέλους κάποτε η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας, αν δεν έχουμε δημιουργία νέου πλούτου, τα προβλήματα της οικονομίας δεν πρόκειται να επιλυθούν.

Οι "πληγές" στη ΝΔ μετά τις εσωκομματικές εκλογές έχουν κλείσει; Έχει δίκιο η κ. Μπακογιάννη να νιώθει εν μέρει ανεπιθύμητη στο κόμμα;

Κακά τα ψέματα κυρία Τσιλιγγερίδου μετά από μια βαριά ήττα στις βουλευτικές εκλογές και μια εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου, σίγουρα  απαιτείται χρόνος ώστε το κόμμα να βρει ξανά το ρυθμό του και να πείσει την κοινωνία. Σε αυτό εργαζόμαστε όλοι, ενόψει και του συνεδρίου μας, για να αλλάξουμε οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα. Πάνω από όλα όλοι μας είμαστε ΝΔ και αυτό είναι και το βασικό μήνυμα των 800.000 πολιτών που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές. Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς εννοεί και κάνει πράξη το ότι θα αξιοποιηθούν όλοι δίχως να θέλω να μπω σε παραδείγματα. Όσο για την κα. Μπακογιάννη ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά και τους αγώνες της για την παράταξη. Έχει διαφορετικές πολιτικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα  και το χώρο σε ένα ανοικτό, πολυσυλλεκτικό και δημοκρατικό κόμμα όπως η ΝΔ να τις διατυπώνει.

Έρχονται μηνύματα από το εσωτερικό του κόμματος και από ψηφοφόρους ότι θα ήθελαν πιο δυναμική αντιπολίτευση από τον κ. Σαμαρά. Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική του;

Οι νεοδημοκράτες θέλουν πρώτα από όλα αλλαγές στη ΝΔ και αυτές χτίζονται και θα συζητηθούν και στον προσυνεδριακό διάλογο. Η ΝΔ κάνει αντιπολίτευση με γνώμονα το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον. Θα ήταν πολύ εύκολο για τον Αντώνη Σαμαρά και εμάς με αντιπολιτευτικές κορώνες να οξύνουμε το πολιτικό κλίμα και να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Και λόγω της συγκυρίας και λόγω της φιλοσοφίας μας επιλέγουμε το δρόμο της σύνεσης και της ευθύνης. Θα μας οδηγήσει στο να μας εμπιστευθεί ξανά ο κόσμος. Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος αλλά θα χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Είναι γνωστά τα φίλαθλα αισθήματά σας για τον Ηρακλή, μια ομάδα που περνά τη δική της οικονομική κρίση. Ποια πρόταση θα κάνατε για να βγει ο Ηρακλής από τη δύσκολη αυτή κατάσταση; Θα ξαναμπαίνατε στο γήπεδο;

Αναφέρεστε σε ένα ατυχές περιστατικό για το οποίο έχω δώσει εξηγήσεις και αν θέλετε έχω κάνει και την αυτοκριτική μου. Οι λύσεις δεν δίνονται με αυτόν τον τρόπο που υπαινιχθήκατε, αλλά σίγουρα θα βοηθούσα όπως μπορούσα ώστε η ομάδα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Διότι αξίζει σίγουρα κάτι πολύ καλύτερο στον ιστορικό  Ηρακλή μας και τον κόσμο του.