Συνέντευξη στο exypno.blogspot

Συνέντευξη στο exypno.blogspot

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Ιωάννη Πέτσα για το exypno.blogspot

Πιστεύετε πως είναι εφικτή την "πράσινη" ανάπτυξη, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;

Πίσω από τέτοιους τίτλους και χαρακτηρισμούς ξέρετε πως ο καθένας μπορεί να δώσει οποιαδήποτε ερμηνεία επιθυμεί. Φοβούμαι πως το ΠΑΣΟΚ πέρα από την τυπική ίδρυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το πραγματικό του ενδιαφέρον ήταν στο να κόψει εκλογικά ποσοστά από τους ανερχόμενους Οικολόγους και το ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά έως τώρα έχει χρησιμοποιήσει την περιβαλλοντική πολιτική ως επίφαση επιβολής νέων επιβαρύνσεων στους πολίτες. Λέμε προφανώς ναι στην ορθολογική και με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία ανάπτυξη. Και αυτό είναι τρόπος πολιτικής συμπεριφοράς και όχι κατ' ανάγκην μια "πολυτέλεια" ώστε να μην επιτρέπεται σε μια σφικτή δημοσιονομική πολιτική.

Ποιον τρόπο θεωρείτε ως τον καταλληλότερο, για να επιλυθεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων στη χώρα μας; 

Να γίνει διαχωρισμός διότι υπάρχει και κοινωνική διάσταση. Πρώτο βήμα η νομοθεσία και οι ουσιαστικοί  έλεγχοι ώστε να μην έχουμε διαρκώς νέες γενιές αυθαιρέτων. Τολμώ να σας πω όμως πως η άμεση κατεδάφιση στις πολυτελείς βίλες στα δάση και τις παραλίες, που σίγουρα γίνονται από έχοντες και όχι ανθρώπους που έστω και παράνομα επιχειρούν να δώσουν λύση στο στεγαστικό τους πρόβλημα, θα στείλει θετικά μηνύματα στην κοινωνία.

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ποιος κατά τη γνώμη σας, είναι ο ρόλος του εθελοντισμού, δηλαδή της προσφοράς χωρίς αντίτιμο;

Οι Έλληνες έχουμε παράδοση στον εθελοντισμό που σε κάθε περίοδο είναι απαραίτητος για κάθε κοινωνία. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω όλο και περισσότερους ειδικά νέους ανθρώπους να αναπτύσσουν άδολες και αυθόρμητες πρωτοβουλίες, να οργανώνονται με στόχο την κοινωνική προσφορά. Χρέος μας είναι να υποστηρίξουμε και ενθαρρύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που πολλές φορές βέβαια αναδεικνύουν την αδυναμία του οργανωμένου κράτους να δώσει λύσεις.

Ποιος θεωρείτε πως πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους, σε σχέση με την εργαζόμενη μητέρα;

Ειδικά σε μια στιγμή όπου υπάρχουν αυτές οι δυσάρεστες αλλαγές στο ασφαλιστικό το κράτος οφείλει να σταθεί δίπλα στην εργαζόμενη μητέρα με δομές υποστήριξης της οικογένειας. Το μέτρο της κυβέρνησης της ΝΔ για μεγαλύτερες άδειες με την καταβολή μισθού μέσω ΟΑΕΔ, είναι ένα θετικό μέτρο στήριξης. Τα δε μέτρα πρέπει να έχουν στόχευση την περίοδο όπου τα παιδιά είναι ακόμη μικρά και χρειάζονται την μητέρα τους και όχι της λογικής να δίνουμε πρόωρη σύνταξη σε γυναίκες πολλά χρόνια μετά τις γέννες τους, όταν τα παιδιά τους είναι πλέον ενήλικοι πολίτες και δεν τις χρειάζονται.

Στην περίπτωση που  σήμερα οι εργαζόμενοι "βάλουν" πλάτη για να περάσει η τωρινή κρίση της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει στο μέλλον να ανταμειφθούν; Και αν ναι, με ποιον τρόπο; 

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρίση καθώς επίσης  και την ανάγκη όλοι να βοηθήσουμε. Αλλά η συνδρομή πρέπει να γίνει ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες  του καθενός, κάτι που δυστυχώς με τη μείωση των μισθών, το πάγωμα των συντάξεων και την αύξηση στην έμμεση φορολογία στα καύσιμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει. Να πληρώσουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν, να περισταλθούν οι δημόσιες δαπάνες - σπατάλες του κράτους  και όχι να πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Το θέμα σε μια περίοδο κρίσης, είναι να στηριχθούν οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι και να δοθούν αναπτυξιακές ανάσες στις επιχειρήσεις και την αγορά. Άρα δεν τίθεται θέμα ανταμοιβής, τίθεται θέμα δίκαιης και ορθολογικής πολιτικής την οποία για άλλη μια φορά δυστυχώς  δεν βλέπουμε.