Συνέντευξη «Η ύφεση και η ανεργία θα ενταχθούν χωρίς φιλo-αναπτυξιακά μέτρα»

Συνέντευξη «Η ύφεση και η ανεργία θα ενταχθούν χωρίς φιλo-αναπτυξιακά μέτρα»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλεξόπουλο για την εφημερίδα «Αξία»

Ως «τριλογία του κακού» χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, την εισοδηματική πολιτική και τη φορολογία ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ. βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου. Ωστόσο, επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, θα περιμένει την εξειδίκευση κατά τομέα των κυβερνητικών προτάσεων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά βάζοντας για μια ακόμα φορά, πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Όσον αφορά δε στη μελλοντική πορεία της Ν.Δ. τονίζει με έμφαση ότι αυτή στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ενώ για το παρελθόν δεν διστάζει να επαναλάβει ότι «όποιος έχει στοιχεία για δήθεν παρατυπίες ας τα προσκομίσει για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών ευθυνών». Διευκρινίζοντας πάντα πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός που να έβλαψε με δόλο.

 

Πως κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία για την έξοδο της χώρας από τη κρίση;

Η κυβέρνηση αφού ήταν η τελευταία στην χώρα που κατάλαβε την παγκόσμια οικονομική κρίση και αφού προεκλογικά έδινε υποσχέσεις για αυξήσεις λέγοντας πως «λεφτά υπάρχουν», σήμερα περιγράφει με δραματικούς τόνους την πραγματικά δύσκολη κατάσταση, αλλά δίχως να διαθέτει το παραμικρό σχέδιο. Επί 4 μήνες δεν έχει παρουσιάσει καμία πρωτοβουλία, παρά αρκείται  μόνο  σε διαρροές και σκέψεις που δημιουργούν αβεβαιότητα όπως και κινδυνολογία που επηρεάζει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό και δίνει βήμα στους κερδοσκόπους. Άλλωστε για επιβεβαίωση των λεγομένων μου, αρκεί να θυμίσω ότι στις αρχές Οκτωβρίου,  με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δηλαδή, το spread, η διαφορά δηλαδή στα επιτόκια μεταξύ των Ελληνικών και Γερμανικών ομολόγων δεκαετίας, ήταν στις 110 μονάδες βάσης, ενώ στη συνέχεια η διεθνής αγορά όταν διαπίστωσε την ανυπαρξία σχεδίου από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής  κρίσης, το spread εκτοξεύθηκε και ξεπέρασε σε μερικές περιπτώσεις τις 400 μονάδες βάσης.

Την περασμένη Τρίτη, κύριε Καράογλου, είχαμε την ανακοίνωση του φορολογικού Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης. Θα ήθελα την άποψη σας γι' αυτό;

Θα μου επιτρέψετε κύριε Αλεξόπουλε να επισημάνω, ότι την περασμένη Τρίτη για την ακρίβεια είχαμε τριπλό «χτύπημα» της Κυβέρνησης σε βάρος του Ελληνικού λαού. Θυμίζω, λοιπόν, ότι είχαμε την ολοκλήρωση «της τριλογίας του κακού», με την ταυτόχρονη ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής για το 2010, τις αλλαγές για το ασφαλιστικό σύστημα και τις βασικές αρχές για ένα νέο Φορολογικό σύστημα. Το δε «κερασάκι στην τούρτα»ήταν το Νομοσχέδιο, που σημειωτέον ήρθε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ελληνική Βουλή, για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Δύο κουβέντες λοιπόν, για το καθένα χωριστά, όσο πιο σύντομα μπορώ:

Όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική: από τα προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν» και «πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς & συντάξεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό» του ΠΑΣΟΚ, σήμερα έχουμε την για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους μείωση των πραγματικών μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων και το πάγωμα των συντάξεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της διγλωσσίας της Κυβέρνησης, των παλινωδιών της, των λάθος πολιτικών που εφαρμόζει.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό: άλλη μια φορά, όπου αποδείχτηκε ότι ο λεγόμενος διάλογος, δυστυχώς ήταν προσχηματικός. Αυτά που ανακοινώθηκαν, δεν είχαν καμία σχέση με τις περίφημες «δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ. Εκτός των άλλων, είναι τόσο θολά και νεφελώδη, όλα τα εξαγγελθέντα, που γεννούν μία σειρά δίκαιων ερωτημάτων. Συνεχίζουμε να έχουμε το ίδιο δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού συστήματος ή πορευόμαστε για ένα άλλο σύστημα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα; Υπάρχουν οι ανάλογες μελέτες επ' αυτού; Διασφαλίζεται η τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος; Διασφαλίζεται το ύψος των συντάξεων;

Και για το φορολογικό σύστημα;

Η πρώτη μου παρατήρηση, είναι ότι, για μια ακόμη φορά, έρχεται καθυστερημένα -όπως πάντα με το ΠΑΣΟΚ- η ανακοίνωση βασικών αρχών για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Δηλαδή, ούτε σήμερα ακόμη, η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη, δεν έχει παρουσιάσει φορολογικό νομοσχέδιο.

Ακόμη, με τις βασικές αυτές αρχές που παρουσιάσθηκαν, για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση  αναιρεί προεκλογικές της υποσχέσεις και ανατρέπει βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις. Δυστυχώς φαίνεται ότι θέλει να συνεχίσει την λάθος πολιτική της φοροεπιδρομής, που ήδη έχει ξεκινήσει, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των χαμηλόμισθων νοικοκυριών, των οικονομικά αδύνατων.

Τα ανακοινωθέντα, δημιουργούν περισσότερες ασάφειες, κενά, ερωτηματικά, παρά δίνουν λύσεις στα προβλήματα ή απαντούν στα ερωτήματα & απορίες που υπάρχουν .

Εν πάση περιπτώσει, η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δηλώνει ότι θα περιμένει την εξειδίκευση κατά τομέα των κυβερνητικών προτάσεων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά, βάζοντας για μια ακόμη φορά, πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.

Συμφωνείτε με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα;

Η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, είναι ένα εντελώς λάθος μέτρο. Άλλωστε το είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος μας, μιλώντας προφητικά στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2010, στις 23 Δεκεμβρίου 2009, όπου  μεταξύ άλλων είχε πει: «προς Θεού, μην αυξήσετε τη φορολογία στα καύσιμα».

Πλήττει όλους αδιακρίτως και δυστυχώς έχει βαρύτερες συνέπειες στα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ από την άλλη, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής, δημιουργεί έντονο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις Ελληνικές επιχειρήσεις και βαθαίνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Κύριε Καράογλου η πρότασή σας ως σκιώδης υπουργός των Οικονομικών ποια είναι;

Απαιτούνται άμεσα μέτρα, που όμως δεν θα επιβαρύνουν και άλλο μισθωτούς και συνταξιούχους όπως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τη μείωση των μισθών στο Δημόσιο, το πάγωμα των συντάξεων  και την αύξηση των φόρων σε καύσιμα, ακίνητα. Επίσης είναι «εκ των ων ουκ άνευ»  μέτρα στήριξης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων  σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική  συγκυρία. Εκτός βέβαια  από τα μέτρα περιστολής των δαπανών - σπαταλών του κράτους και αύξησης των εσόδων, πρώτιστα με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και τόνωσης της, διότι ειδάλλως δυστυχώς βλέπω να  έρχεται ένταση του κύματος ύφεσης και ανεργίας. Γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει, ότι δεν έχουμε ως χώρα μόνον το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος,  αλλά έχουμε και ένα πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα ύφεσης στην Ελληνική οικονομία. Μέτρα λοιπόν μονοδιάστατα μόνον για την μείωση του Δημόσιου ελλείμματος,  όταν αυτά δεν συνδυάζονται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τόνωση της αγοράς, για στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, της ανάπτυξης γενικότερα, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της κρίσης της Ελληνικής οικονομίας.

Πάμε σε ύφεση λοιπόν και σε μια -τουλάχιστον- τριετή περίοδο αυστηρών φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων;

Όταν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης εξαντλούνται στο να βάλει νέους έμμεσους φόρους και να περικόψει μισθούς εργαζομένων και συντάξεις, τότε φυσικό επακόλουθο είναι να υπάρξουν επιπτώσεις στην αλυσίδα της οικονομίας, ειδικά σε μια χώρα με τα δικά μας οικονομικά χαρακτηριστικά. Τέτοιες πολιτικές μονοδιάστατης προσπάθειας μείωσης των ελλειμμάτων οδηγούν και σε ύφεση  ή ακόμη χειρότερα στην περίπτωση της χώρας μας που ήδη βρίσκεται  σε ύφεση τη βαθαίνουν ακόμη περισσότερο. Απαιτούνται λοιπόν και  άλλα αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα, όπως  τα συγκεκριμένα μέτρα «ανάσες ανάπτυξης» τα ονόμασε ο πρόεδρος  του κόμματός μας Αντώνης Σαμαράς,  για να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατόν και με τις μικρότερες δυνατόν επιπτώσεις την κρίση και να πετύχουμε ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Οι δημοσκοπήσεις κύριε Καράογλου, δείχνουν ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οικονομία και αποδέχονται έκτακτα μέτρα. Η Ν.Δ. ως ποιο σημείο θα παρέχει τη συναίνεσή της; Αν αποτύχει η κυβέρνηση, δεν σας φοβίζει το ενδεχόμενο καταλογισμού εκλογικών ευθυνών και στη ΝΔ;

Στο ερώτημα αν χρειάζονται μέτρα, λογικό είναι να απαντούμε όλοι «ναι». Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που δεν έβλεπε την ανάγκη ως αντιπολίτευση και έταζε προεκλογικά παροχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου το γνωστό «λεφτά υπάρχουν». Το ζήτημα είναι όμως τα μέτρα να είναι δίκαια και βέβαια να προχωρούν στον εξορθολογισμό των χρόνιων διαρθρωτικών παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δίνουν και μια αναπτυξιακή κατεύθυνση κάτι που δεν βλέπουμε στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου.

Από εκεί και πέρα  να τονίσουμε ότι για μας τη Νέα Δημοκρατία  πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα έρχεται το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν θα διστάσουμε να λέμε «ναι» σε Κυβερνητικά μέτρα  όπου  αυτό χρειάζεται, ή «όχι»  όπου εκτιμούμε ότι είναι λάθος η Κυβερνητική πολιτική. Και τότε όμως με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, μετριοπάθεια. Και φυσικά καταθέτοντας πάντα τη δική μας τεκμηριωμένη, υπεύθυνη πρόταση.

Συμφωνείτε με την ενιαία φορολογική κλίμακα και αν ναι, να εξαιρούνται αυτής τα εισοδήματα βουλευτών και δικαστικών;

Εννοείται και εξυπακούεται ότι αν αποφασισθεί και νομοθετηθεί η εφαρμογή μίας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, τότε σίγουρα δεν πρέπει να ξεκινάμε έχοντας κατά νου τις εξαιρέσεις. Το αντίθετο μάλιστα, θεωρώ ότι πρώτοι οι νομοθετούντες ή οι απονέμοντες δικαιοσύνη, πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα, ειδικά μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς όπως σήμερα.

Ως πρώην εφοριακός έχετε και μεγάλη εμπειρία σε επιμέρους ζητήματα. Ταμειακές παντού; Και στα περίπτερα, τις λαϊκές και τα βενζινάδικα;

Ισχύουν όσα απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες εφαρμογής του κάθε επαγγέλματος, που σίγουρα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη του νομοθέτη.

Με την ευκαιρία της συγκρότησης της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Συνεδρίου της ΝΔ, η πλευρά Μπακογιάννη μιλά για μονομερή σύνθεση. Σας ανησυχεί η υποβόσκουσα κόντρα Μητσοτακικών - Σαμαρά;

Η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής αποτελείται από θεσμικές εκπροσωπήσεις όπως οι γραμματείες της Ρηγίλλης. Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για κοινή συστράτευση όλων στη Ν.Δ. κάτι που ήταν εντολή και των 800.000  περίπου πολιτών που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές και εντέλει έκαναν την επιλογή τους ελεύθερα και δημοκρατικά. Οφείλουμε αυτήν την εντολή να την ακούσουμε και να προχωρήσουμε ενωμένοι. Χρειάζεται χρόνος μετά από μια βαριά εκλογική ήττα και μια ανοικτή εσωκομματική διαδικασία, ώστε η παράταξη να ξαναβρεί την ενότητα και την νέα της πορεία. Αλλά είμαι βέβαιος πως θα τη βρει.

Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει σε εσωκομματικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς για να χτίσει τη νέα Νέα Δημοκρατία;

Ήδη ο πρόεδρος έχει δώσει το στίγμα των πρωτοβουλιών του. Οργανωτική ανασυγκρότηση, αξιοποίηση των νέων μελών και επαφή με την κοινωνία. Αν ακούσουμε και πάλι τους πολίτες θα βρούμε τον πολιτικό μας δρόμο. Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το συνέδριο και όπως ήδη ανακοινώθηκε  θα γίνει ανοικτός προσυνεδριακός εσωκομματικός διάλογος,  τα συμπεράσματα του οποίου θα ληφθούν υπόψη και στα οργανωτικά και στα πολιτικά ζητήματα. Το βέβαιο είναι πως το ότι θα αξιοποιήσει όλα τα στελέχη και θα δώσει φωνή σε όλα τα μέλη, ο πρόεδρος του κόμματος μας  το εννοεί.

Είστε από εκείνους που δεν διστάσατε να κάνετε αυτοκριτική για τα πεπραγμένα στην οικονομία τη περίοδο 2007-2009. Μάλιστα, σε συνέντευξή σας είχατε εννοήσει ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν ακόμη και ποινικές ευθύνες από συγκεκριμένα πρόσωπα. Εμμένετε σε αυτή την άποψη; Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής δεν είχε την έγκριση του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου;

Δεν είναι θέμα κριτικής, πάντα επιχειρούσα να μεταφέρω την φωνή των πολιτών, της κοινωνίας. Και το ένιωθα και το νιώθω ως πολιτική μου υποχρέωση που βοηθά την παράταξη. Σε ό,τι αφορά στο άλλο σκέλος της ερώτησής σας είπα πως όποιος έχει στοιχεία ας τα προσκομίσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών ευθυνών. Προσωπικά όμως και το ξεκαθαρίζω υπεύθυνα αυτό, δεν πιστεύω ότι υπήρξε ή υπάρχει Έλληνας πολιτικός που συνειδητά, με δόλο, έβλαψε ή θέλει να βλάψει τη χώρα. Λάθη σίγουρα έχουν γίνει από αρκετούς, άλλο όμως αυτό και άλλο το να καταλογίζει κάποιος δόλο.  Από την άλλη δεν μπορώ βέβαια να μην σχολιάσω αρνητικά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ με εξεταστικές να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να δημιουργήσει προβλήματα στη Ν.Δ. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ή να φοβηθούμε και συμμετέχουμε σε αυτές. Αλλά ας δώσει και το ΠΑΣΟΚ απαντήσεις για το που πήγαν τα χρήματα της SIEMENS που επώνυμα συγκεκριμένα  στελέχη του παραδέχθηκαν ότι έφθασαν στα ταμεία του κόμματός τους.