Συνέντευξη: «Η Ν.Δ. δεν έδωσε συναίνεση σε αυτά τα μέτρα»

Συνέντευξη: «Η Ν.Δ. δεν έδωσε συναίνεση σε αυτά τα μέτρα»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στη δημοσιογράφο Ευτυχία Αδηλίνη για την εφημερίδα «Απογευματινή»

 

Κύριε Καράογλου, δεν φοβάστε μήπως η ΝΔ εισπράξει πολιτικό κόστος για την απόφασή της να στηρίξει, έστω και υπό όρους τον κ. Παπανδρέου στα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε;

Γνώμονας των πολιτικών μας αποφάσεων είναι το καλό του τόπου και όχι το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Αυτό το αποδεικνύει άλλωστε πως εμείς μιλήσαμε προεκλογικά για «αντιλαϊκά» μέτρα απαραίτητα για την οικονομία και εν πολλοίς αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που χάσαμε τις εκλογές. Η οικονομία μας απαιτεί μέτρα και μάλιστα άμεσα. Αλλά όχι σαν αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου. Η ΝΔ δεν έδωσε συναίνεση στα μέτρα αυτά και ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ως άλλοθι τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν μπορούμε άλλωστε να συναινέσουμε σε μέτρα όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή το γενικό πάγωμα μισθών και η μείωση των επιδομάτων, που πλήττει αδιακρίτως χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

 

Πιστεύετε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία αναμφίβολα είναι σκληρά είναι και δίκαια;

Όπως σας περιέγραψα είναι μέτρα όχι μόνο σκληρά, αλλά δυστυχώς και άδικα. Χρειάζονται μισθολογικές προϋποθέσεις και φυσικά μέριμνα ενίσχυσης και όχι μεγαλύτερης αποδυνάμωσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Ακούσαμε τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει ότι η ΝΔ προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση σε ότι ωφέλιμο για τον τόπο και δεν δίνει λευκή επιταγή. Να σας ρωτήσω ποια, κατά τη γνώμη σας, μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι ωφέλημα;

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με τη φιλοσοφία περιστολής των δαπανών ή την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής ή της εισφοροδιαφυγής. Εμείς επίσης μιλήσαμε προεκλογικά για πάγωμα μισθών στο δημόσιο, όμως μόνο για τα υψηλά κλιμάκια και όχι γενικά, δίχως παράλληλα να κόβουμε και επιδόματα. Όπως επίσης είναι εντελώς λάθος η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, γιατί εκτός του ότι πλήττει αναμφισβήτητα ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πλήττει καίρια και τον πραγματικό παραγωγικό ιστό της Ελληνικής Οικονομίας, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα έλλειψης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αληθεύει, κύριε Καράογλου, ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών πριν το διάγγελμά του δεν τους ενημέρωσε για τα  μέτρα που επρόκειτο να πάρει;

Δεν θα ήταν πρέπον από μέρους μου να μεταφέρω το περιεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο στην οποία δεν είμαι παρών. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι φοβούμαι πως ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τις συναντήσεις και επικαλέστηκε τη συναίνεση ως άλλοθι για να εξαγγείλει τα σκληρά αυτά μέτρα και την αδυναμία πολιτικής του.

Με άλλα λόγια θα λέγατε ότι ο πρωθυπουργός «ξεγέλασε» τους πολιτικούς αρχηγούς;

Λέω ότι όταν ζητάς συναίνεση πρέπει να επιδεικνύεις και αντίστοιχη ειλικρίνεια.

Αρκετά στελέχη της ΝΔ ζητούν ευθύνες από τον Γιώργο Αλοσκούφη για την κατάσταση στην οικονομία. Σας ρωτώ υπάρχουν και πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες από τον τρόπο που «κυβερνούσε» ο κ. Αλογοσκούφης; Με άλλα λόγια μήπως θα έπρεπε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διαλευκανθούν όλα;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι γιατί τις τελευταίες ημέρες, υπήρξα θύμα παρερμηνείας κάποιων δηλώσεων που έκανα. Σας λέω λοιπόν, ότι πολιτικές ευθύνες, προφανώς και υπάρχουν, όχι μόνο για τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά και για όλους τους προηγούμενους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για την τραγική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας. Και μάλιστα θα έλεγα ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Αλογοσκούφη είναι οι λιγότερες συγκριτικά με αυτές των πρώην Υπουργών του ΠΑΣΟΚ, γιατί επί υπουργίας Αλογοσκούφη ξέσπασε και η τεράστια παγκόσμια οικονομική κρίση, που προφανώς επέτεινε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα στην οικονομία μας.

Από την άλλη, ξεκαθαρίζω, ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, σε βάρος κανενός πρώην Υπουργού Εθνικής Οικονομίας -πόσο μάλλον του κ. Αλογοσκούφη-, γιατί απλούστατα δεν μπορώ να πιστέψω ποτέ ότι συνειδητά Έλληνας Υπουργός -οποιουδήποτε κόμματος- έχει πρόθεση, έχει δόλο, με πράξεις, ενέργειες ή παραλείψεις του, να βλάψει -συνειδητά επαναλαμβάνω- τα συμφέροντα της χώρας.

Λάθη μπορεί να έγιναν, λάθος πολιτικές μπορεί να εφαρμόστηκαν, πρόθεση όμως, δόλος για τα παραπάνω, σίγουρα δεν υπήρξε από κανέναν.