Συνέντευξη: "Τα μέτρα φέρνουν κοινωνικές αδικίες"

Συνέντευξη: "Τα μέτρα φέρνουν κοινωνικές αδικίες"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Χρήστο Κιούπη για την εφημερίδα «Νίκη».

 

Την αντίθεσή του στη μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζει με συνέντευξή του στη «Ν» ο Θόδωρος Καράογλου.

«Πρόκειται για μια κατάφωρη κοινωνική αδικία την ώρα που απαιτούνται μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή», υποστηρίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Β' Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι ο πολιτικός κύκλος του Κώστα Καραμανλή δεν έχει κλείσει, αφού ο τέως πρωθυπουργός έχει πολλά ακόμη να προσφέρει.

 

Πως απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία;

Η Νέα Δημοκρατία, με ειλικρίνεια ήταν η πρώτη που μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση στην οικονομία και την ανάγκη λήψης δύσκολων μέτρων. Και αυτό το είπε και προεκλογικά και, αν θέλετε, και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που χάσαμε στις εκλογές. Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική παγκόσμια οικονομική κρίση που ανέτρεψε δεδομένα και σχεδιασμούς. Δεν λέω βέβαια πως δεν έγιναν και λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις από την κυβέρνησή μας και αυτό και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναγνώρισε. Αλλά η σημαντικότερη αιτία για αυτήν την εικόνα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα, πως δηλαδή πορεύεται στο χείλος της χρεοκοπίας, είναι η απραξία, η αδράνεια, οι παλινωδίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και βέβαια το κλίμα που δημιούργησαν δηλώσεις στελεχών τους που είχαν στο μυαλό τους μόνο να πλήξουν την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό έπληξε την αξιοπιστία της οικονομίας και έδωσε χώρο σε κερδοσκοπικές πιέσεις. Προς επίρρωση της αναφοράς μου ανατρέξτε απλώς στα spreads του Οκτωβρίου και στα σημερινά.

Τι βάση έχει η άποψη περί ακυβερνησίας;

Δεν είναι ακυβερνησία όταν επί 4 μήνες μια κυβέρνηση δεν έχει ακόμη στελεχώσει το δημόσιο τομέα; Όταν λειτουργεί με διαρροές και παραπληροφόρηση; Όταν ανοίγει μέτωπα, δημιουργώντας αβεβαιότητα και ανησυχία και δεν έχει προτάσεις; Όταν αθετεί κάθε προεκλογική της δέσμευση; Προφανώς και απαιτούνται και δύσκολες αποφάσεις. Αλλά όχι μόνο ο εύκολος δρόμος της επιβολής νέων φόρων και μείωσης των μισθών, αλλά όπως έχει πει και ο πρόεδρος μας Αντώνης Σαμαράς μέτρα αναπτυξιακής ένεσης για την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που ανακοίνωσε εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά ο κ. Παπανδρέου την Τρίτη δεν λύνουν το πρόβλημα. Η αύξηση στον ειδικό φόρο στα καύσιμα όπως και η αύξηση της έμμεσης φορολογίας μέσω τσιγάρων και ποτών τους πλήττουν όλους αδιακρίτως και χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Και αν σε ότι τουλάχιστον αφορά τις αυξήσεις στα τσιγάρα και τα ποτά, να πούμε ότι λόγω του μεγέθους της οικονομικής κρίσης, τις αποδεχόμαστε ως «αναγκαίο κακό», θεωρούμε απαράδεκτες τις αυξήσεις στα καύσιμα. Γιατί με τον τρόπο αυτό αφενός πλήττεις κατάφωρα όλους και ιδιαίτερα τα φτωχά εισοδηματικά στρώματα, αφετέρου επιφέρεις ένα σημαντικό πλήγμα σε βάρος της πραγματικής οικονομίας της χώρας, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική ύφεση.   Σε ότι αφορά στις αμοιβές είμαστε αντίθετοι στη μείωση των αποδοχών που θα επέλθει στους δημοσίους υπαλλήλους μέσω του παγώματος του μισθού και της μείωσης των επιδομάτων. Και εμείς είχαμε προτείνει πάγωμα μισθών για έναν χρόνο, αλλά με όριο, για τους υψηλόμισθους. Πρόκειται για μια κατάφωρη κοινωνική αδικία την ώρα που απαιτούνται μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή.

Πως σχολιάζετε την άποψη όλων όσοι υποστηρίζουν ότι έκλεισε ο πολιτικός κύκλος του Κώστα Καραμανλή;

Ο Κώστας Καραμανλής είναι νέος, παραγωγικός και δυναμικός. Είναι ο πρόεδρος που μας οδήγησε σε πολλές εκλογικές νίκες και έφερε 5.5 χρόνια τη ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας με προσφορά με θετικό πρόσημο για τη χώρα. Αυτό το αναγνωρίζουν οι πολίτες και φυσικά οι νεοδημοκράτες που τόσα χρόνια, από το 1997 όταν εκλέχθηκε πρόεδρος, τον στήριξαν. Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν, ότι όχι μόνον δεν έκλεισε ο κύκλος του Κώστα Καραμανλή στην πολιτική, αλλά ότι έχει πολλά ακόμη να προσφέρει.

Τι περιμένετε από τις εξεταστικές επιτροπές που διερευνούν σκάνδαλα όπως το Βατοπαίδι και η Siemens;

Το ΠΑΣΟΚ φοβούμαι ότι πήρε την πρωτοβουλία, ώστε από τη μια να δημιουργήσει μια αχλή σκανδάλων πάνω από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και από την άλλη για να αποπροσανατολίσει την κυβέρνηση. Ας δώσει αυτές τις απαντήσεις το ΠΑΣΟΚ όπως και να απαντήσει τι έγιναν τα χρήματα που ήρθαν στα ταμεία του από την εταιρεία όπως ομολόγησαν κορυφαία πρώην στελέχη του. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και να φοβηθούμε. Άλλωστε μόλις προ ημερών ο κ. Σαμαράς από τη Βουλή δήλωσε πως όποιος έβαλε το χέρι στο μέλι πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά. Θα στηρίξουμε λοιπόν τη δημιουργία όλων των εξεταστικών επιτροπών και θα αγωνισθούμε μέσα σε αυτές να χυθεί άπλετο φως, να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια για όλα τα ερευνώμενα θέματα.

Κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για εθνική συστράτευση;

Η στάση του κ. Παπανδρέου στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν επιεικώς άκομψη. Διότι αντί για συναίνεση χρησιμοποίησε τις συναντήσεις και τους αρχηγούς ως άλλοθι για τη λήψη δύσκολων μέτρων. Συναντήθηκε μαζί τους δίχως να τους αποκαλύψει τις προειλημμένες αποφάσεις του, τις οποίες ανακοίνωσε αμέσως μετά από τηλεοράσεως. Άρα με μικροπολιτικές επιδιώξεις και για επικοινωνιακούς λόγους δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Τη δυναμίτισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η Ν.Δ. για να ανακάμψει εκλογικά και κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η άποψη ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κριθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου;

Αλλάζουμε. Και σε επίπεδο οργάνωσης και προσώπων και συμπεριφορών και προτάσεων. Ήδη δουλεύουμε ενόψει του συνεδρίου που θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση της ΝΔ, μιας νέας ΝΔ που θα συμβάλει με θέσεις στη νέα μεταπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα. Όσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θυμίζω πως δεν κρίνουν κυβερνήσεις και πολιτικούς αρχηγούς. Θα δώσουμε τη μάχη μας με τους καλύτερους και στόχο το καλό της κοινωνίας και όχι το μικροπολιτικό όφελος.