Συνέντευξη: «Να σταματήσει η αδιάβαστη κυβέρνηση το κλίμα καταστροφολογίας»

Συνέντευξη: «Να σταματήσει η αδιάβαστη κυβέρνηση το κλίμα καταστροφολογίας»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαδόπουλο για την εφημερίδα «Κόσμος Σαββατοκύριακο»

Σκληρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπολύει με συνέντευξή του στον «Κ.Σ.» ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου. Ο κ. Καράογλου χαρακτηρίζει την κυβέρνηση αδιάβαστη και αναποτελεσματική, ενώ κάνει λόγο για έλλειψη συνοχής, σχεδίου και συντονισμού. Την ίδια ώρα δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις του για την οικονομία, ενώ παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να καλλιεργεί κλίμα πανικού και να καταστροφολογεί.

Τι βαθμό θα βάζατε σε πρωθυπουργό και κυβέρνηση, μετά τις πρώτες εκατό ημέρες;

Δίχως να εμφορούμαι από αντιπολιτευτική διάθεση ο βαθμός που αξίζει στην κυβέρνηση σύμφωνα με την απόδοσή της είναι κάτω από τη βάση. Η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις για υψηλή απόδοση, δυστυχώς εμφανίστηκε αδιάβαστη και συνεχίζει να είναι αναποτελεσματική. Με έλλειψη συνοχής, σχεδίου και συντονισμού, παλινωδίες και εσωτερικές διαμάχες και με αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων.

Πως κρίνετε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση;

Η κυβέρνηση, η οποία ήταν η τελευταία σε όλη τη χώρα που αντιλήφθηκε και παραδέχθηκε την διεθνή οικονομική  κρίση, δεν έχει σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με νέα φορολογικά βάρη και πάγωμα μισθών δεν αντιμετωπίζεται η κρίση. Απουσιάζει εντελώς ο σχεδιασμός, αλλά παράλληλα με τις δηλώσεις και την πολιτική των υπουργών της κάνουν κακό στη διεθνή εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας που γίνεται έρμαιο κερδοσκοπικών παιχνιδιών και αρνητικών σχολίων. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά δυστυχώς καθημερινά επιβεβαιωνόμαστε όταν λέμε ότι η Κυβέρνηση στην κυριολεξία νομοθετεί «στο γόνατο».

Η πρότασή σας ως σκιώδης υφυπουργός Οικονομικών ποια είναι;

Πρώτα-πρώτα να σταματήσει η ίδια η κυβέρνηση  την προσπάθειά της να φορτώσει τα προβλήματα στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και να γιγαντώνει τα προβλήματα, ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσει δήθεν αποτέλεσμα, να σταματήσει να καλλιεργεί κλίμα πανικού και να καταστροφολογεί, γιατί με τον τρόπο αυτό το μόνο που πετυχαίνει είναι να κάνει  κακό στη διεθνή εικόνα της χώρας και στο κλίμα στην εγχώρια οικονομία. Στη συνέχεια να ανακοινώσει κίνητρα και να δώσει εγγυήσεις, ώστε να κυκλοφορήσει το χρήμα και όχι να προχωράει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, γιατί αυτή την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τα χρήματα αυτά που θα λείψουν από την αγορά, οι νέοι έμμεσοι φόροι που πλήττουν κύρια και πάνω από όλους τους μικρομεσαίους, θα επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση στην Ελληνική οικονομία. Και βέβαια εξακολουθούμε όλοι μας, όλος ο Ελληνικός λαός να  περιμένουμε  το σχέδιο, μια πρόταση από την κυβέρνηση για την έξοδο από την οικονομική κρίση, το πρόγραμμα της, το όραμα της για το μέλλον, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση, επομένως μας δίνει το δικαίωμα δικαιολογημένα να ισχυριζόμαστε ότι ή δεν έχει σχέδιο ή κρύβει τις προθέσεις της.

Οι αγρότες εδώ και μέρες έχουν κλείσει τους εθνικούς δρόμους. Πως πιστεύετε ότι μπορεί αν εξομαλυνθεί η κατάσταση;

Έχουμε τοποθετηθεί ρεαλιστικά και υπεύθυνα για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι αγρότες είναι μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και πραγματικά τα 2 τελευταία χρόνια περνάνε δύσκολες στιγμές. Τα αιτήματα τους, ο αγώνας τους σίγουρα είναι δίκαια. Παρόλα αυτά τους κάνουμε έκκληση να προσέξουν τις μορφές του αγώνα τους. Όχι στους αποκλεισμούς δρόμων που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομία και δοκιμαζόμενους κλάδους. Η κυβέρνηση  από την άλλη, πρέπει να προχωρήσει κατ' αρχάς στις πληρωμές των αγροτών στο 100% των επιδοτήσεων, κάτι που είναι αυτονόητη υποχρέωσή της. Να θυμίσω στο σημείο αυτό, ότι τα προηγούμενα 5 χρόνια με Κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας, έως τις 10 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου οι αγρότες έπαιρναν το 100% των επιδοτήσεων. Στη συνέχεια να λάβει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, το σπάσιμο των στρεβλώσεων της αγοράς, την πάταξη των κυκλωμάτων παράνομων ελληνοποιήσεων. Χρειάζεται επίσης άμεσα να ξεκινήσει  ο διάλογος πάνω σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την περίοδο από το 2013 και μετά.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που άνοιξε η κυβέρνηση είναι το μεταναστευτικό. Θεωρείτε ότι οι προτάσεις Ραγκούση είναι στο σωστό πλαίσιο;

Με αντιγραφή σχεδίων από άλλες χώρες δεν δίνονται λύσεις. Προφανώς και τα δεδομένα της τελευταίας 20ετίας στη χώρα μας οδηγούν στην ανάγκη για τους μετανάστες 2ης γενιάς. Όμως με προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν και με την ηλικία και τα χρόνια παραμονής και τον τόπο γέννησης και φυσικά το θέμα της ελληνικής παιδείας. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να παίξει εκλογικά παιχνίδια με το θέμα αυτό, που είναι θέμα ευαίσθητο και υψίστης εθνικής σημασίας.

Θεωρείτε ότι ο Αντώνης Σαμαράς και γενικότερα η ΝΔ πρέπει να σκληρύνουν την αντιπολιτευτική τους τακτική;

Το θέμα δεν είναι οι εντυπώσεις. Οι επικοινωνία και οι αντιπολιτευτικές φωτοβολίδες δεν μας αφορούν. Η ΝΔ μπαίνει σε μια νέα περίοδο με γνώμονα και τη δική της αναγέννηση, αλλά και τη δημιουργία πολιτικών συνθηκών για την περίοδο της "νέας μεταπολίτευσης". Εμείς θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Στα σωστά θα είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης, στις λάθος αποφάσεις και πολιτικές, που δυστυχώς κυριαρχούν στις πρώτες 110 κυβερνητικές ημέρες, θα είμαστε απέναντι, δυναμικά όπου χρειάζεται, πάντα όμως με προτάσεις και θέσεις. Γιατί για μας πάνω από όλα προέχει το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Γιατί για μας ακλόνητη πεποίθηση είναι ότι τα κόμματα έχουν συσταθεί για να υπηρετούν τον τόπο και τους πολίτες και όχι τον εαυτό τους και τα συμφέροντα τους. Θα είμαστε λοιπόν μία υπεύθυνη, χρήσιμη, εποικο-δομητική αντιπολίτευση.