Συνέντευξη: «Δεν είναι δυνατόν να λες ότι λεφτά υπάρχουν και να ζητάς τη βοήθεια του ΔΝΤ»

Συνέντευξη: «Δεν είναι δυνατόν να λες ότι λεφτά υπάρχουν και να ζητάς τη βοήθεια του ΔΝΤ»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα για τη Hellenic Mail, 7-13 Μαΐου 2011.

 

 

«Δεν είναι δυνατόν από τη μία να εξαγγέλεις ότι λεφτά υπάρχουν και από την άλλη να ζητάς τη βοήθεια του ΔΝΤ», αναφέρει σε συνέντευξή του στη Mail ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Θεόδωρος Καράογλου. Ο κ. Καράογλου επιτίθεται στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «συνειδητά παραπλάνησε τους πολίτες, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο τους». Αναφερόμενος στην πενταετία Καραμανλή, επισημαίνει ότι «δεν αποτελεί βαρίδι για τη Νέα Δημοκρατία», παρατηρεί, όμως, ότι «έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις και καθυστερήσεις». Για το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του κ. Κοραντή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι «το Κοινοβούλιο είναι ένας χώρος ιερός, ένας χώρος δημοκρατίας και δεν μπορούμε να τον προσβάλλουμε, μετατρέποντάς τον σε αρένα».

Αν δεχθούμε ότι το μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο, η οικονομία βρίσκεται πλέον στην πιο βαθιά ύφεση και η λιτότητα έχει χτυπήσει το σύνολο των μικρομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, τότε θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος δρόμος και ο δρόμος αυτός να μην είναι ευχές και παραινέσεις, αλλά να είναι εφαρμόσιμος και ρεαλιστικός. Υπάρχει;

Ο δρόμος αυτός υπάρχει και τον παρουσίασε ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς τον περασμένο Ιούλιο. Είναι ένας δρόμος εξόδου από την κρίση, που βασίζεται σε ένα σχέδιο ρεαλιστικό, υπεύθυνο και κυρίως υλοποιήσιμο. Ο Ελληνικός λαός δυστυχώς παραπλανήθηκε από την ασύστολη υποσχεσιολογία του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκε τώρα δέσμιος του Μνημονίου. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα και αξιόπιστα καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την έξοδο από την κρίση και παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, έτσι ώστε να ανακάμψει η Εθνική μας οικονομία και να αποκτήσει η χώρα μας τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Σύντομα μάλιστα θα παρουσιάσουμε το επικαιροποιημένο πρόγραμμά μας, γνωστό ως «Ζάππειο 2», το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις και κατευθύνσεις για την ανόρθωση της χώρας μας. Προτάσεις συγκεκριμένες, μελετημένες, ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και προπαντός  αποτελεσματικές.

Πώς η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τη μάχη του συγκεκριμένου και του εφικτού χωρίς να περιοριστεί σε ένα απλό ευχολόγιο και σε μία καταγραφή των οικονομικών εξελίξεων; Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που ευαγγελίζεται, ενδεχομένως να σηματοδοτεί και νέα πιο σκληρά μέτρα. Τι πιστεύετε για αυτό;

Η Νέα Δημοκρατία εξαρχής αντιτάχθηκε στη λογική και στην πολιτική του Μνημονίου. Δεν είναι δυνατόν από την μια να εξαγγέλλεις ότι «Λεφτά υπάρχουν» και από την άλλη να ζητάς τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να προχωράς σε οριζόντιες μειώσεις  μισθών και συντάξεων, σε περικοπή επιδομάτων και σε φοροεπιδρομή και από την άλλη να αφήνεις ελεύθερους όσους φοροδιαφεύγουν και να μην αξιοποιείς την τεράστια ακίνητη  περιουσία του δημοσίου, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα. Τη μάχη την κερδίζεις με εφαρμόσιμες  προτάσεις, με ρεαλιστικές λύσεις και με συνέπεια λόγων  και έργων. Αυτή είναι η αρχή μας, αυτή παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό και αυτό είναι το σημείο, που υστερεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια Κυβέρνηση, που συνειδητά παραπλάνησε και παραπλανεί τους πολίτες, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο τους, μία Κυβέρνηση που δεν βλέπει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί με την πολιτική της την Ελληνική οικονομία, την Ελληνική κοινωνία, δεν μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα.

Ασκείται κριτική ότι η Νέα Δημοκρατία, αντί να κοιτάξει μπροστά, συχνά βλέπει πίσω, καταδικάζοντας ένα παρελθόν που για πολλούς ήταν αμαρτωλό (απογραφή, ασ' το για αργότερα). Είναι στρατηγική αυτή η πολιτική; Η πενταετία Καραμανλή είναι βαρίδι για τη νέα Νέα Δημοκρατία;

Η πενταετία της διακυβέρνησης Καραμανλή σίγουρα δεν αποτελεί βαρίδι για τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν μια διακυβέρνηση που χαρακτηρίζεται με θετικό πρόσημο. Σίγουρα έγιναν λάθη, σίγουρα υπήρξαν παραλείψεις και καθυστερήσεις, σίγουρα δεν έγιναν με τόλμη και αποφασιστικότητα σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις που είχε - έχει ανάγκη ο τόπος. Οι πολίτες ανέμεναν πολλά περισσότερα από εμάς. Αυτά τα λάθη, τις ολιγωρίες μας, την αναποφασιστικότητα μας πολλές φορές, τα πληρώσαμε και μάλιστα με μια βαριά ήττα. Όμως, κάναμε την αυτοκριτική μας, τελειώσαμε πλέον με το παρελθόν και προχωρούμε μπροστά με αέρα ανανέωσης, δίνοντας ελπίδα στον Ελληνικό λαό.

Για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.  Αν βρεθούν στοιχεία επιβαρυντικά για πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα σας θα έχει το θάρρος να τους οδηγήσει στη φυλακή; Γιατί στο παρελθόν φοβήθηκε το δάκτυλο του κυρίου Παυλίδη και έκλεισε τη Βουλή, οδηγώντας στην ουσία ένα σκάνδαλο στην παραγραφή.

Θεωρώ, ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρυντικά στοιχεία για στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια δεν προεξοφλώ τίποτα, αλλά εκτιμώ ότι αν υπάρξει κάτι μεμπτό, αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έβλαψε τα συμφέροντα του Ελληνικού δημοσίου και των πολιτών θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά.  

Όταν ακούγονται εκφράσεις, όπως «λαμόγια», όπως ο κύριος «προστάντζας», όπως «νονός», ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να διερευνήσει αυτή την υπόθεση; Η επιτροπή εξοπλισμών ή μήπως η Ελληνική Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει σε κάτι περισσότερο;

Αυτές οι εκφράσεις σίγουρα δεν απηχούν ούτε θέσεις, ούτε απόψεις. Είναι εκφράσεις, εκτιμώ «εν βρασμώ ψυχής» και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επεκταθούν παραπέρα. Επαναλαμβάνω, ότι η προανακριτική θα κάνει το έργο που πρέπει, θα διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτού του σκανδάλου και αναμένουμε τα αποτελέσματά της.

Τιμούν τη Νέα Δημοκρατία οι βαριές εκφράσεις που ξεστόμισε ο κύριος Μεϊμαράκης εναντίον του κυρίου Κοραντή; Αυτό τον πολιτικό λόγο θέλετε να διδάξετε; Αν όχι, τι θα πράξετε για τη συνέχεια;

Δεν ήμουν παρών στο συγκεκριμένο συμβάν, ως εκ τούτου δεν θα σχολιάσω τη θέση ούτε του κυρίου Μεϊμαράκη, ούτε του κυρίου Κοραντή. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ένα προβεβλημένο ιστορικό στέλεχος του κόμματός μας, με μεγάλη διαδρομή και προσφορά τόσο στη χώρα, όσο και στην παράταξη και σίγουρα δεν θα κριθεί από ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ασφαλώς ο πολιτικός λόγος είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν, που φαίνεται να διεξήχθη μεταξύ των δυο ανδρών. Από εκεί και πέρα οι επικοινωνιακές φιέστες και τα συνηθισμένα πολλές φορές πυροτεχνήματα του ΛΑ.Ο.Σ. σχεδόν πάντα  πέφτουν στο κενό.

Διερωτάται ο απλός πολίτης αν το επόμενο βήμα είναι να μετατραπεί η Βουλή σε αρένα και ρινγκ.

Σκηνές, όπως σε άλλες χώρες, όπου το Κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ρινγκ, θεωρώ ότι δεν θα ζήσουμε στη χώρα μας. Το Κοινοβούλιο είναι ένας χώρος ιερός, ένα χώρος δημοκρατίας, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα, με ορθό και κομψό τρόπο, χωρίς παρεκτροπές και εξάρσεις. Ασφαλώς, δεν μπορούμε όλοι να έχουμε ταύτιση απόψεων, δεν μπορούμε, όμως, και να προσβάλλουμε τον χώρο αυτό, μετατρέποντάς τον σε αρένα.