Συνέντευξη: "Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγείται σε αδιέξοδο"

Συνέντευξη: "Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγείται σε αδιέξοδο"

Συνέντευξη του Θ. Καράογλου στο blog Oraiokastro News


Τις τραγικές ανεπάρκειες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου αναδεικνύει ο βουλευτής της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης και  αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Oraiokastronews. Ο βουλευτής της ΝΔ μιλά για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου, τη φορο-καταιγίδα και το «τσουνάμι λιτότητας» που εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατά των μισθωτών και των μικρομεσαίων. Ακόμη, ο Θ. Καράογλου μιλά για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροδεξιάς και παρουσιάζει τους κύριους άξονες του προγράμματος οικονομικής διακυβέρνησης της ΝΔ. Τέλος, ο δραστήριος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εντοπίζει τις δυσλειτουργίες του Καλλικράτη και στέλνει μήνυμα στους πολίτες του Ωραιοκάστρου ότι θα βρίσκεται δίπλα τους για μία ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής  στο νέο Δήμο. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Θ. Καράογλου έχει ως εξής: 

 

Η χώρα στενάζει κάτω από το βάρος της πολιτικής του Μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πώς κλονίζεται. Που πηγαίνει η ελληνική οικονομία, κύριε Καράογλου;

 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Χρονίζοντα προβλήματα, αμέλειες, λάθη του παρελθόντος οδήγησαν σε μια εξαιρετικά άσχημη θέση τα δημόσια οικονομικά μας. Ωστόσο, οι αποφάσεις και οι ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης, η αμέλεια και οι τεράστιες καθυστερήσεις που επέδειξε στους πρώτους μήνες της, μας οδήγησε στο ΔΝΤ με μία πολιτική που μόνο δυσμενείς συνέπειες έχει και δυστυχώς όπως ήδη αποδεικνύεται  χωρίς αποτελέσματα. Συνεχώς βαδίζουμε σε ένα αδιέξοδο από μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο που πολιτεύεται με βάση του «βλέποντας και κάνοντας».

 

Πώς κρίνετε τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου; Θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα για την τόνωση των δημόσιων εσόδων; Πόσο θα αντέξει ακόμη ο ελληνικός λαός;  

Από τη πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι μια φορολογική καταιγίδα σε μια οικονομία που βυθίζεται σε ύφεση,  θα ήταν ότι χειρότερο. Σήμερα οι εξελίξεις και η κατάρρευση των εσόδων  μας επιβεβαιώνουν. Αυξημένοι φόροι και έκτακτες εισφορές σε νοικοκυριά με δραματικά μειωμένα τα εισοδήματα τους και σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα του  λουκέτου, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Μόνο επιδεινώνουν την κρίση. Το πιο σοβαρό όμως  είναι ότι οι αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης πλήττουν, την ίδια την υποτιθέμενη προσπάθεια της κυβέρνησης, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, αφού συντελούν στο να είναι πολύ πιο ακριβά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας. Επίσης είναι τραγικό το γεγονός της αστάθειας της φορολογικής νομοθεσίας μας. Μέσα σε ένα χρόνο έχουν περάσει 10 νομοσχέδια με φορολογικές ρυθμίσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ακολουθήσει και ένα νέο. Να μη ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ, που φώναζε για μια μονάδας αύξησης του ΦΠΑ επί ημερών της ΝΔ, μέχρι σήμερα έχει αυξήσει κατά 4 μονάδες το ΦΠΑ  μέσα σε λίγους μήνες.

 

Σαρωτικές είναι και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας. Όλες οι σταθερές στις οποίες είχαν στηρίξει τη ζωή τους οι μισθωτοί (μισθός, συλλογικές συμβάσεις, ασφάλεια απασχόλησης) καταρρέουν. Που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά; Τι προτείνει η ΝΔ;

Είναι ξεκάθαρο ότι η κατεύθυνση που δίνει η τρόικα και που ακολουθεί πιστά η Κυβέρνηση, οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.  Στόχος είναι η πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αντικατάσταση τους από επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δικαιώματα δεκαετιών των εργαζομένων να χαθούν, τα εισοδήματα τους να μειωθούν δραματικά και η επαγγελματική ανασφάλεια τους να κυριαρχεί. Η Ν.Δ. είναι υπέρ αλλαγών που θα οδηγήσουν σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, με βάση όμως τις συλλογικές συμβάσεις και με σεβασμό στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά βέβαια ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν  ουσιαστικές μέριμνες για την προστασία και των εργαζομένων.

 

Πώς βλέπετε το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας; Πιστεύετε ότι η κεντροδεξιά θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας; Είναι έτοιμη για αυτή την εξέλιξη;

Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική της κυβέρνησης  οδηγείται σε αδιέξοδο. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που ανεύθυνα έκανε και έλεγε τα πάντα  για να έρθει στην εξουσία και τώρα θυσιάζει τα πάντα για να γαντζωθεί σε αυτήν. Λόγω της αποτελεσματικότητας που δυστυχώς  είχαν τα ψέματα που είπε στον Ελληνικό Λαό, έχει την  τύχη να έχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οφείλει, λοιπόν,  να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα αυτό για να εφαρμόσει πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη την οικονομία μας, αντί να συνεχίζει και να  επιμένει σε αδιέξοδες επιλογές. Ωστόσο, επειδή δεν βλέπω να αλλάζει ρότα, πιστεύω σύντομα οι εξελίξεις και η δυσαρέσκεια των πολιτών θα τον οδηγήσουν στην αναγκαστική λύση των εκλογών. Η ΝΔ είναι πάντα έτοιμη, με θέσεις και προτάσεις να αναλάβει την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Μάλιστα σε λίγες μέρες στο Ζάππειο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις επικαιροποιημένες θέσεις μας για το οικονομικό πρόγραμμα μας, ένα πρόγραμμα που σας εγγυώμαι θα είναι σοβαρό, μετρημένο, ρεαλιστικό, κοστολογημένο και πάνω από όλα ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟ.

 

Ποια θα είναι τα κύρια στοιχεία της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας;

Σταθερό φορολογικό σύστημα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, απλό, διαφανές και δίκαιο. Να συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. 

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αξιοποίηση του θεσμού των ΣΔΙΤ, κυρίως από μεριάς των ΟΤΑ, ώστε να προχωρήσουν εκατοντάδες μικρά και τοπικά έργα.

Συμμάζεμα της σπατάλης του δημοσίου με μείωση των λειτουργικών εξόδων και  βελτίωση της παραγωγικότητας του.

Επένδυση στις βαριές βιομηχανίες της χώρας τη Ναυτιλία, τον Τουρισμό και τη Γεωργία.

 Επένδυση σε τομείς της ενέργειας που η χώρα μας έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

Αλλαγή στον αναπτυξιακό νόμο με σοβαρά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές και επιχορηγήσεις ανάλογα με τη συνεισφορά σε θέσεις εργασίας.

Αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και των κοινοτικών πρωτοβουλιών.  

 

Η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης στενάζει εξαιτίας των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων. Έχετε να τους δώσετε κάποια ελπίδα;

Πριν λίγα χρόνια όλοι πιστεύαμε ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το κέντρο των Βαλκανίων και ότι θα γνώριζε μια τρομερή ανάπτυξη. Σήμερα οι Θεσσαλονικείς πάνε στα Σκόπια να κάνουν τα ψώνια τους καθώς η βενζίνη εκεί έχει 1  ευρώ και εδώ 1,70 €/lit. Η ακρίβεια, η έλλειψη υποδομών, η απουσία τουριστικής προβολής και μια σειρά άλλων προβλημάτων, έχουν οδηγήσει την τοπική οικονομία μας σε παρακμή. Ειδικά για τον αγροτικό κόσμο η κατάσταση είναι αδιέξοδη αφού πλέον οι παραγωγοί μετά βίας βγάζουν τα έξοδα τους. Συνολικά πρέπει να δώσουμε ώθηση στις επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν με εξωστρέφεια. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο που εφαρμόστηκε για 30 χρόνια κατέρρευσε και οφείλουμε να αναπτύξουμε ικανότητες που τις έχουμε αλλά δεν τις αξιοποιούμε.

 

Φαίνεται πως η εφαρμογή του Καλλικράτη δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς ήδη έχουν εμφανιστεί πολλές δυσλειτουργίες. Πιστεύετε ότι η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση θα επιτύχει;  

Το είχαμε πει έγκαιρα ότι ο Καλλικράτης έγινε πρόχειρα με μοναδικό σκοπό να μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις προς τους Ο.Τ.Α.. Τώρα δημιουργήθηκαν δήμοι μαμούθ χωρίς μέσα, που κουβαλούν χρέη του παρελθόντος και που καλούνται να επιτελέσουν έργο πολλαπλάσιο σε σχέση με τις  αρμοδιότητες που τους έχουν παραχωρηθεί. Επαφίεται στην ικανότητα των αυτοδιοικητικών στελεχών, αν θα καταφέρουν αξιοπρεπώς να λειτουργήσουν τους δήμους τους, ενώ αντικειμενικά πολύ δύσκολα, χωρίς πόρους, θα καταφέρουν να παρουσιάσουν ένα σοβαρό έργο.

 

Το Ωραιόκαστρο είναι πλέον ένας μεγάλος «καλλικρατικός» δήμος στις παρυφές της Θεσσαλονίκης. Τι μπορούν οι πολίτες του Ωραιοκάστρου να περιμένουν από τον Θεόδωρο Καράογλου όσον αφορά στην προώθηση των προβλημάτων τους στο κοινοβούλιο, αλλά και έξω από αυτό;

Ο νέος Δήμος Ωραιοκάστρου, που προέκυψε από τη συνένωση των πρώην Δήμων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας, είναι πλέον ένας πολύ μεγάλος διευρυμένος δήμος, οι απαιτήσεις του οποίου μεγάλωσαν κατά πολύ. Οι πολίτες του νέου δήμου απαιτούν επίλυση των προβλημάτων τους, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Αυτό το τρίπτυχο είναι και η πυξίδα μας, αυτό το τρίπτυχο ακολουθούμε, αυτό θα περιμένουν και οι πολίτες του Δήμου Ωραιοκάστρου. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους, συνεργαζόμαστε με τη νεοεκλεγείσα Δημοτική αρχή και όλους τους φορείς του τόπου και προσπαθούμε να  τα προωθήσουμε στην κεντρική εξουσία και να απαιτήσουμε λύσεις προς όφελος των πολιτών. Οι παρεμβάσεις μας είναι άμεσες, όπως για παράδειγμα για τις δυσλειτουργίες των ΕΛΤΑ στο Ωραιόκαστρο, αλλά και τα προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου, θέματα για τα οποία ήδη  κατέθεσα σχετικές ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Αυτό που εν κατακλείδι θέλω να υποσχεθώ σε όλους τους δημότες του νέου μεγάλου Δήμου Ωραιοκάστρου, είναι ότι πάντοτε σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, τους τοπικούς φορείς, αλλά και τους ενεργούς πολίτες του τόπου, θα βρίσκομαι δίπλα τους, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων της περιοχής, για μία ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής  στο νέο Δήμο.