Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Έχω στόχο να ανάψω την επενδυτική φλόγα στη Μακεδονία και τη Θράκη" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Sputnik" και τη δημοσιογράφο Φανή Χαρίση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Θ.Καράογλου: "Εχω στόχο να ανάψω την επενδυτική φλόγα στη Μακεδονία και τη Θράκη"

Τον Απρίλιο του 2023 το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες επισημαίνει ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κάνοντας λόγο για οριστική ημερομηνία. Για τον ΟΑΣΘ αναφέρει ότι, από τις αρχές του νέου έτους, θα καλυτερεύσει η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών, ενώ για το προσφυγικό λέει ότι η Μακεδονία "σήκωσε έως τώρα στις πλάτες της ένα μεγάλο φορτίο".
Πρώτη προτεραιότητα για τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρο Καράογλου είναι να καταστήσει ελκυστική για επενδύσεις την περιοχή. Ο κ. Καράογλου μιλά στο Sputnik για τα θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του, τονίζοντας πως, σχεδόν καθημερινά, πραγματοποιεί συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες και τους παρουσιάζει τους λόγους που οι επιχειρηματίες αξίζει να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα.
Για το πολυσυζητημένο Μετρό της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι "τον Απρίλιο του 2023 το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες και λειτουργικό", ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, ότι αυτή είναι η "οριστική ημερομηνία".

Όσον αφορά τον ΟΑΣΘ και τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία που υφίστανται οι Θεσσαλονικείς, ο υφυπουργός αναφέρει ότι έχουν προστεθεί άλλα 100 λεωφορεία, δηλαδή, σήμερα κυκλοφορούν 315 λεωφορεία, από 215 προηγουμένως, ωστόσο, υπογραμμίζει οτι, από τις αρχές του νέου έτους, θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι Θεσσαλονικείς. Και αυτό, μιας και θα προστεθούν στα δρομολόγια του αστικού ιστού, ακόμα 120 λεωφορεία από τη σύμβαση έργου που θα ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.
Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Καράογλου σημειώνει ότι "η Μακεδονία σήκωσε έως τώρα στις πλάτες της ένα μεγάλο φορτίο", καθώς και ότι η κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη τις αντιδράσεις, προχωρά στην ισοκατανομή, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του ότι το ποσοστό "δεν θα υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας".
Αναλυτικά η συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στο Sputnik:

1.Έχετε αναλάβει, μεταξύ των άλλων υποχρεώσεων σας, να καταστήσετε τη Μακεδονία και τη Θράκη ελκυστική στις επενδύσεις. Ποια είναι τα εμπόδια, πως θα ξεπεραστούν και εκτός από τα ντόπια κεφάλαια πως σκοπεύετε να προσελκύσετε ξένες επενδύσεις;

"Δεν είναι μια ακόμη υποχρέωση αλλά ο μεγάλος στόχος που έχω θέσει να ανάψω και να δυναμώσω την επενδυτική φλόγα στη Μακεδονία και τη Θράκη, καταφέρνοντας να τις βάλω στο οπτικό πεδίο των ξένων επενδυτών. Θέλω η Μακεδονία και η Θράκη να στείλουν πρώτες το μήνυμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και από την επενδυτική "ξηρασία" να βρεθούν μπροστά σε μια αναπτυξιακή "καταιγίδα" η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δείξει στα παιδιά μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό τον δρόμο της επιστροφής. Καθημερινά συναντώ ξένους διπλωμάτες και τους παρουσιάζω αναλυτικά τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι χώρες τους εφόσον επιχειρηματίες τους επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα. Τους εξηγώ οτι ημέρα με την ημέρα ο τόπος μας γίνεται πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστικός. Ότι χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αίρονται σημαντικά γραφειοκρατικά και φορολογικά εμπόδια που ίσχυαν μέχρι πρότινος, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνεται πιο φιλική στο επιχειρείν. Μέσα από αυτό το δίκτυο που καλλιεργώ και ενισχύω, προσπαθώ να δημιουργήσω τις ευκαιρίες της επόμενης ημέρας, ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να συστηθούν στη διεθνή κοινότητα ως ιδανικός τόπος προσέλκυσης διεθνών και εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων".

2.Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη δημιουργία γραφείου Κινηματογράφου στην περιοχή, προκειμένου μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές να έρθουν εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Είναι στη δική σας ατζέντα; Θα το προχωρήσετε;

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια έλεγε πολλά αλλά δεν έκανε τίποτα, επιβεβαιώνοντας ότι τα μεγάλα λόγια ξεστομίζονται πάντα με μεγάλη ελαφρότητα. Εμείς δεν υποσχόμαστε, εφαρμόζουμε. Δεν μιλάμε γενικά και αόριστα αλλά βάζουμε προτεραιότητες και θέτουμε χρονοδιαγράμματα.
Όπως ενημερωθήκαμε κατά την τελετή εγκαινίων της φετινής Philoxenia τα φώτα του Χόλιγουντ θα ανάψουν στη Θεσσαλονίκη. Όχι γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε γραφείο κινηματογράφου, αλλά επειδή η Ελλάδα γίνεται πιο φιλική στο επιχειρείν και κατάφερε να μπει στον χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών. Εξυπακούεται πως μια τέτοια επένδυση είναι καλοδεχούμενη γιατί θα "ανοίξει" θέσεις εργασίας, ενώ θα έχει και ανταποδοτικά οφέλη όπως αυξήσεις τζίρου σε παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες. Ως υπουργείο, στο βαθμό που μας αναλογεί, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση. Άλλωστε πρόκειται για μια μεγάλη διαφήμιση της ευρύτερης περιοχής και συν τοις άλλοις η Θεσσαλονίκη έχει κινηματογραφική παράδοση χάρη στο Φεστιβάλ".

3.Πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Είχαν γίνει μελέτες για να κατασκευαστεί διαμετακομιστικό κέντρο (logistics). Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ εξήγγειλε ότι στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Η πόλη αναρωτιέται αν τελικά θα γίνουν και τα δύο στα 672 στρέμματα. Κι αν όχι, δεν πρέπει να Θεσσαλονίκη να αποκτήσει Logistic center δεδομένου ότι προσδοκά να αναπτύξει τις μεταφορές προϊόντων και να εκμεταλλευτεί το λιμάνι της;

"Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στη σύσκεψη για τα αναπτυξιακά ζητήματα που συντόνισα στο Διοικητήριο παρουσία του Πρωθυπουργού, όπου έγινε αποτίμηση της προόδου των έργων που εξήγγειλε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την 84η ΔΕΘ. Για το πρώην στρατόπεδο "Γκόνου", στο πνεύμα δημιουργικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σχεδιάζουμε την καθιέρωση ελεύθερης ζώνης για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό σε έκταση 670 στρεμμάτων. Θα εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο με εκείνο των αντίστοιχων ζωνών στα λιμάνια του Πειραιά και του Ηρακλείου. Όπως συνέβη εκεί, έτσι και στη δική μας περίπτωση οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στην ελεύθερη ζώνη θα απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ. Αυτό ειπώθηκε στη συνάντηση, αυτή ήταν και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης. Για τις υπόλοιπες παραμέτρους θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από το αρμόδιο εποπτεύον υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών".

4.Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της fly over Περιφερειακής; Υπάρχουν μελέτες;

"Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος των συσκέψεων στο Διοικητήριο, το έργο του fly over προχωρά πολύ γρήγορα. Υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορέσει να δημοπρατηθεί εντός ενός έτους και θα αφορά την κατασκευή υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, από την περιοχή του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ως το ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων. Όπως ισχύει με το πρώην στρατόπεδο "Γκόνου", έτσι και εδώ θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο, διότι πρόκειται για ένα κρίσιμο και καθοριστικό έργο που θα αποφορτίσει επιτέλους την περιφερειακή οδό από το μεγάλο κυκλοφοριακό βάρος που σηκώνει σήμερα".

5.Καταργείται το σχέδιο της νέας εξωτερικής περιφερειακής; Πόσα χρήματα είχαν δοθεί για τις μελέτες και τις άδειες της νέας εξωτερικής περιφερειακής οδού;

"Αρμόδιο για να σας απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που έχει σημασία είναι να αποσυμφορηθεί η εσωτερική περιφερειακή οδός που έχει κορεστεί και να βελτιωθεί το αστικό οδικό δίκτυο. Μέχρι τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, θα δοθεί στην κυκλοφορία πλήρως η δυτική εσωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης. Σύντομα η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις. Μια πόλη αυτοδύναμη που θα κοιτά το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, διότι όπως αποδεικνύουμε καθημερινά έχουμε όραμα, σχέδιο και ρεαλιστικούς τρόπους εφαρμογής".

6.Το «Παλατάκι» βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Ποια είναι η πρόθεσή σας; Θα δοθούν και πάλι χρήματα για να ανακαινισθεί χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική; Μπορεί να γίνει δοθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες;

"Δυστυχώς ο χώρος είχε αφεθεί στην τύχη του. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου επισκέφθηκα το Κυβερνείο και το βρήκα παραβιασμένο. Άγνωστοι έσπασαν τζάμι από παράθυρο της πίσω πλευράς του κτιρίου και είχαν μπει μέσα. Αμέσως ζήτησα να επιδιορθωθεί το παράθυρο και να ξεκινήσει απογραφή των αντικειμένων. Παράλληλα τοποθετήθηκε σύστημα συναγερμού. Μόλις ολοκληρωθεί η απογραφή από την εννεαμελή επιτροπή, έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να επικαιροποιήσουν τις τεχνικές μελέτες που υπάρχουν και να προχωρήσουν στη σύνταξη μιας μελέτης χρήσης. Από εκεί θα προκύψει και το master plan για το Κυβερνείο. Η αξιοποίηση του κτιρίου με απασχολεί πολύ σοβαρά. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να ενταχθεί είτε στο project για τα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι είτε να υπάρξει σύμπραξη με ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ, για συγκεκριμένες χρήσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα".

7.Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός πρόσφατα εδώ στο Διοικητήριο είπε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2023 μαζί με τον σταθμό Βενιζέλου. Είναι ακόμα μια ημερομηνία από τις πολλές που έχουν ακούσει οι Θεσσαλονικείς. Τι θα αλλάξει αυτή τη φορά και προσδοκάτε ως κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί το έργο;

"Αυτή είναι η οριστική ημερομηνία! Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής τόσο από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, όσο και στις δηλώσεις που έκανε μετά τη διπλή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο για τα έργα που αφορούν τη Μακεδονία και τη Θράκη. Τον Απρίλιο του 2023 το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες και λειτουργικό. Καθημερινά αποδεικνύουμε πως είμαστε η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των υποσχέσεων και του φαίνεσθε. Δουλεύουμε βάσει στόχων και χρονοδιαγραμμάτων και παράγουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει η κοινωνία, για αυτό και βάζει θετικό πρόσημο στη διακυβέρνησή μας".

8.ΟΑΣΘ. Η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων που φορολογούνται για την αστική συγκοινωνία είναι τεράστια. Πως θα λυθεί το θέμα; Θα αγοραστούν τελικά νέα λεωφορεία; Υπάρχει σχέδιο να συμμετάσχουν και οι δήμοι στην αγορά αυτών;

"Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα περισσότερα από 100 επιπλέον λεωφορεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σήμερα εξυπηρετούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης 315 λεωφορεία αντί 215 που κινούνταν στους δρόμους όταν αναλάβαμε. Η μεγάλη διαφορά θα γίνει αισθητή από τις αρχές του νέου χρόνου, όταν μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που θα αναθέτει στα ΚΤΕΛ τα δρομολόγια περιφερειακά της μητροπολιτικής ζώνης, θα προστεθούν στα δρομολόγια του αστικού ιστού άλλα 120 λεωφορεία. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και για αυτό εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και -θα το επαναλάβω- με σχέδιο".

9.Η κυβέρνησή σας διατήρησε το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που είχε δημιουργήσει για πρώτη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η λειτουργία του είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, κυτίο παραπόνων; Είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό;

"Είμαι "στρατιώτης" της Νέας Δημοκρατίας και σέβομαι την απόφαση του Προέδρου. Η συνεργασία μας με την Μαρία Αντωνίου είναι άριστη. Άλλωστε έχουμε φιλικές σχέσεις μιας και υπηρετήσαμε μαζί στα έδρανα της Βουλής σε δύσκολα χρόνια για το κοινοβούλιο. Η παρουσία του συγκεκριμένου γραφείου θα λειτουργήσει προσθετικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει κεντρικά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την ανάδειξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε πόλους εξωστρέφειας, ανάπτυξης και καινοτομίας".

10.Θα βλέπουμε συχνά τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη; Ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι θα παρακολουθεί στενά τα χρονοδιαγράμματα που θέτει στους υπουργούς του.

"Μα τον βλέπετε ήδη πολύ συχνά να επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Ήρθε πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ για να συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς, ήρθε στα εγκαίνια ης Έκθεσης, ακολούθησαν οι δυο συσκέψεις στις 22 του Οκτώβρη, επέστρεψε στις 26 του μήνα για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης τέχνης που διοργανώσαμε στο Διοικητήριο για τον Άγιο Δημήτριο και το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου επισκέφθηκε και πάλι την πόλη για την παρουσίαση του σήματος των μακεδονικών προϊόντων, αλλά και για να μιλήσει στο 4ο Thessaloniki Summit. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στενή σχέση με την πόλη, τον ενδιαφέρει η εξέλιξή της, όπως φυσικά και η πρόοδος συνολικά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θέτει στόχους και χρονοδιαγράμματα και δική μας αποστολή είναι να τα τηρούμε ώστε μέσα από την παραγωγή πολιτικού έργου να βελτιώνουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας".

11.Ας πάμε στο προσφυγικό. Υπάρχουν «γαλάζιοι» δήμαρχοι στη βόρεια Ελλάδα που αντιδρούν στην μετεγκατάσταση από τα νησιά ; Πώς θα επιλυθεί το ζήτημα; Ποια είναι η δική σας άποψη για τις μετεγκαταστάσεις.

"Το θέμα δεν είναι πλέον προσφυγικό αλλά μεταναστευτικό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταφθάνουν στην Ελλάδα έχουν πάψει να προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες αλλά είναι οικονομικοί μετανάστες. Όσον αφορά στις αντιδράσεις που υπάρχουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μακεδονία σήκωσε έως τώρα στις πλάτες της ένα μεγάλο φορτίο. Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες για υπερφόρτωση ορισμένων περιοχών αποφασίσαμε ότι η μεταφορά ανθρώπων με προσφυγικό προφίλ στην ενδοχώρα δεν θα υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας στην οποία θα τοποθετούνται. Αυτό σημαίνει ότι όσες περιοχές φιλοξενούν πρόσφυγες σε ποσοστό κοντά στο 1%, δεν θα δεχθούν άλλους".