Συνέντευξη: «Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σημαίνει ανάπτυξη της Β. Ελλάδας»

Συνέντευξη: «Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σημαίνει ανάπτυξη της Β. Ελλάδας»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου, Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, στην εφημερίδα «Σήμερα»

Κύριε Καράογλου, τι σημαίνει η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης;

«Αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη του υψηλού ενδιαφέροντος που δείχνει η Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας για τη Βόρεια Ελλάδα. Αναμφίβολα η κατάργηση του ΥΜΑΘ το 2009 υπήρξε μια άδικη απόφαση. Ένα λάθος το οποίο, ευτυχώς, αποκαταστάθηκε. Για εμάς, η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούσαν και αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα.

Τώρα που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η λειτουργία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης  είναι πλεονέκτημα. Όχι μόνο για λόγους εθνικούς, αλλά για λόγους ουσίας. Η Βόρεια Ελλάδα, με τα σημαντικά προβλήματα ύφεσης και αποβιομηχάνισης, αλλά και με τις ιδιαιτερότητες των συνόρων μας, έχει ανάγκη τη λειτουργία ισχυρών δομών οι οποίες θα προασπίζουν τα δίκαια και τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των πολιτών της.

Σ' αυτό ακριβώς το σημείο επαφίεται η επιτυχία της αποστολής και του ρόλου του νέου Υπουργείου».

Κύριε Υπουργέ, μέρα με την ημέρα το νέο ΥΜΑΘ αποκτά ουσιαστικές αρμοδιότητες. Είστε ικανοποιημένος με όσες έχουν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα;

«Όπως συνηθίζω να λέω, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σαφώς και το γεγονός ότι το νέο Υπουργείο έχει επανακτήσει όλες τις αρμοδιότητες που είχε μέχρι την ημέρα κατάργησής του, είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Η προσπάθεια μας, όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, αλλά συνεχίζεται. Ήδη στο ΥΜΑΘ πέρασαν επίσημα οι αρμοδιότητες της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο, το οποίο επιδιώκουμε να εξελιχθεί σε κέντρο προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, θα είναι αρμόδιο για την υποδοχή, επεξεργασία και αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, προτείνεται η παραχώρηση διαχείρισης των κονδυλίων του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας, του γνωστού INTERREG, συνολικού ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Τι θα σημάνει αυτή η εξέλιξη με το INTERREG;

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω ότι ορθά ο νομοθέτης αποφάσισε την εγκατάσταση και λειτουργία της Ειδικής διαχείρισης του INTERREG στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη συνορεύει με χώρες που θεωρούνται επιλέξιμες στα παραπάνω προγράμματα, όπως και ότι η πλειονότητα των προγραμμάτων διμερούς διασυνοριακής συνεργασίας της χώρας υλοποιούνται στον γεωγραφικό χώρο του ΥΜΑΘ. Υπό αυτό το πρίσμα, η υπαγωγή της παραπάνω υπηρεσίας στις αρμοδιότητες και τον έλεγχο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης είναι επιβεβλημένη ανάγκη. Επιπλέον, η εγκατάσταση της εν λόγω υπηρεσίας εντός του Διοικητηρίου, θα σημάνει την εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ και τη μείωση των δαπανών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας».

Μιας και αναφερθήκατε στην περιφερειακή ανάπτυξη, θεωρείτε ότι η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να παίξουν ρόλο στη νέα εποχή που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία;

«Σαφώς. Η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο στηρίζει, αλλά επενδύει στην περιφερειακή ανάπτυξη. Υπάρχει εκφρασμένη πολιτική βούληση η Βόρεια Ελλάδα να καταστεί πόλος έλξης επενδύσεων και πρωτεύουσα της εξωστρέφειας. Στόχος μας είναι η Μακεδονία και η Θράκη να βρεθούν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής πολιτικής. Το δικαιούνται και αγωνιζόμαστε για να το πετύχουμε. Θέλουμε αυτή η ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και να συμβάλλει ενεργά στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας προκειμένου να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης».          

Ο νέος φορέας εξωστρέφειας που θα δημιουργηθεί, πόσο θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση;

«Χαράσσοντας τη νέα πορεία της Δ.Ε.Θ., της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη δημιουργία ενός εθνικού φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Και επιμένω ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η έδρα του νέου φορέα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, διότι θα είναι η πρώτη φορά που καταργείται φορέας με έδρα την Αθήνα (ο Ο.Π.Ε.), προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή δομή στην περιφέρεια και δη στην πόλη μας. Όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σημαίνει ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Σχεδιάζουμε το μέλλον με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας και κινούμενοι προς αυτήν την κατεύθυνση, συγκροτούμε από την αρχή το νέο "πρόσωπο" του εκθεσιακού μας φορέα. Ενός φορέα που αν και αποτελεί τη "σημαία" της Θεσσαλονίκης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι φέτος, στην 77η Δ.Ε.Θ. συμμετέχουν 40% λιγότεροι εκθέτες συγκριτικά με πέρυσι».

Κύριε Καράογλου, όπως είπατε, το ΥΜΑΘ εξελίσσεται σε κέντρο προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών. Τι γίνεται, ωστόσο, με την καθημερινότητα των πολιτών;

«Το ζητούμενο για εμάς είναι να εφαρμόσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας.  Το νέο ΥΜΑΘ δεν θα λειτουργεί ως "ταχυδρόμος" αιτημάτων των φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης στην Αθήνα. Θέλουμε να είναι ένα ευέλικτο Υπουργείο, "φιλικό" και εξυπηρετικό προς τους πολίτες, το οποίο θα υπηρετεί πιστά την περιφερειακή ανάπτυξη και θα δίνει άμεσα λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην περιοχή ευθύνης του. Είμαι αισιόδοξος πως θα το πετύχουμε. Όπως είπε, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η συνταγή της ευέλικτης και αποτελεσματικής περιφερειακής ανάπτυξης, είναι αποκεντρωμένη εξουσία με ισχυρές αρμοδιότητες και επαρκή κονδύλια».