Συνέντευξη: «Η 77η ΔΕΘ προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών»

Συνέντευξη: «Η 77η ΔΕΘ προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου, Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, στην εφημερίδα «Σήμερα»

Κύριε Καράογλου, ποιος είναι ο ρόλος του νέου Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης;

«Με την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, η Βόρεια Ελλάδα μπαίνει και πάλι στο κάδρο της κυβερνητικής πολιτικής. Το νέο ΥΜΑΘ έχει ως στόχο να αναδείξει τη Βόρεια Ελλάδα σε πόλο έλξη επενδύσεων και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ευημερία των πολιτών. Διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος, αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το σήμερα και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη Ελλάδα, χωρίς οικονομικά προβλήματα, όπου οι Έλληνες πολίτες πραγματικά θα ευημερούν».

Είστε ικανοποιημένος με τις αρμοδιότητες που σας δόθηκαν;

«Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Στο ΥΜΑΘ, μετά την ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων που είχε το Υπουργείο μέχρι την ημέρα κατάργησης του, προχωρούμε βήμα-βήμα και αποκτούμε νέες, αποφασιστικές και σημαντικές αρμοδιότητες. Αρμοδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης. Πέρα από αυτό, όμως, μέχρι στιγμής, του έχει παραχωρηθεί και μια αποκλειστική αρμοδιότητα, αυτή της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, η οποία αφορά στην υποδοχή, στον έλεγχο, στην αξιολόγηση και στην έγκριση ή όχι επενδυτικής πρότασης άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Επιδίωξή τόσο δική μου, όσο και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είναι η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην... αντεπίθεση της ελληνικής οικονομίας».

Κύριε Υπουργέ, τι πρέπει να περιμένουμε από το νέο φορέα εξωστρέφειας;

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να επισημάνω ότι ουδείς μπορεί να προσπερνά αδιάφορα το γεγονός ότι στην 77η  Δ.Ε.Θ. συμμετέχουν μόλις 560 εκθέτες έναντι 981 το 2011, καλύπτοντας εκθεσιακό χώρο 20.000 τετραγωνικών μέτρων, έναντι 28.000 τετραγωνικών μέτρων πέρυσι. Για αυτό και η Κυβέρνησή εθνικής συνεργασίας χαράσσει τη νέα πορεία αυτού του θεσμού, δημιουργώντας έναν εθνικό φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, καταργείται φορέας με έδρα την Αθήνα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή δομή στην Περιφέρεια και δη στη Θεσσαλονίκη».

Η παρουσία-εξπρές του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη μήπως υποβαθμίζει τη φετινή ΔΕΘ;

«Η 77η ΔΕΘ προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών. Το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δεν αμφισβητείται. Είναι διαχρονικό και η επανασύσταση του ΥΜΑΘ το αποδεικνύει. Η λιτή παρουσία του Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ και η ολιγόωρη διαμονή του στη Θεσσαλονίκη δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση απαξιώνει το θεσμό, ούτε στρέφει την πλάτη της στην πόλη Από εκεί και πέρα, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup».