Συνέντευξη: «Ο ΥΜΑΘ δεν είναι μόνο για τους τύπους»

Συνέντευξη: «Ο ΥΜΑΘ δεν είναι μόνο για τους τύπους»

Συνέντευξη του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης,  Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Άνω Κάτω»

Η λέξη «ανάπτυξη» μπορεί να γίνει συνώνυμη του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Διότι, μόνο αν καταρτίσουμε την αναπτυξιακή ατζέντα της Βόρειας Ελλάδας, θα δρομολογήσουμε και θα κάνουμε πραγματικότητα την επίλυση μιας σειράς χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες.

-Πόσο διαφορετικός μπορεί να είναι ο ρόλος του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης συγκριτικά με το παρελθόν;

«Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης από μηδενική βάση δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά και ουσιαστικό. Πρώτα από όλα το ΥΜΑΘ δηλώνει και πάλι «παρών» στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας. Δεύτερον στέλνει εθνικό μήνυμα και τρίτον μπορεί να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και την οποία οφείλουμε να κερδίσουμε. Είμαι πεπεισμένος πως με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, ώστε μέσω της αποκέντρωσης δομών, να μπορέσει να επιτύχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτέλεσμα και φυσικά καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι αναζητούν ένα σύμμαχο στην καθημερινότητά τους».

-Τι μπορούν να περιμένουν από εσάς οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης;

«Πολλή δουλειά. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα καταφέρουμε. Τόσο όμως εγώ, όσο και ο Πρωθυπουργός, είμαστε εδώ με όρεξη, στόχους αλλά και την πολιτική βούληση να εξελιχθεί το ΥΜΑΘ σε ζωτική μονάδα του αποκεντρωμένου κρατικού μηχανισμού. Αυτό που προέχει, λοιπόν, είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει διαπιστώνοντας μόνο τα προβλήματα, αλλά προσφέροντας και λύσεις. Συμβάλλοντας, δηλαδή, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, στηρίζοντας την ξεχασμένη ορεινή Βόρεια Ελλάδα, υλοποιώντας πολιτικές για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και αποδεικνύοντας καθημερινά ότι η Πολιτεία  βρίσκεται κοντά σε κάθε έναν και σε κάθε μία που έχουν ανάγκη. Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δεν είναι μόνο για τους τύπους, αλλά καθήκον του είναι να διεκδικεί αποτελεσματικά για τον τόπο του. Γνωρίζω ότι θα ανεβούμε μια ανηφόρα. Ωστόσο, έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες όλων μας».

-Ποιοι είναι οι πρώτοι σας στόχοι ως νέος ΥΜΑΘ;

«Κύριος στόχος είναι να εφαρμόσουμε, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, πολιτικές ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Να καταστήσουμε δηλαδή τις δυο περιοχές αναπτυξιακό πυλώνα και πόλο προσέλκυσης επενδύσεων. Να τις ξαναβάλουμε στον αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδα και του εξωτερικού. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να κινηθούμε προς πάσα κατεύθυνση, ώστε το ΥΜΑΘ να παράγει ουσιαστικό έργο και να καταξιωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Παράλληλα, με τη μεταφορά των αναγκαίων αρμοδιοτήτων στο ΥΜΑΘ, θέλουμε να στηρίξουμε τις επενδύσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Είναι γνωστό ότι η Μακεδονία και η Θράκη έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, ενώ καταγράφουν και τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης και των διαδοχικών έκτακτων εισφορών, οδήγησαν σε αποεπένδυση η οποία είχε ως αποτέλεσμα σωρευτική ύφεση που φτάνει το 25% σε μια τριετία. Μοιραία, λοιπόν, απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής».

-Μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα της Ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα;

Σαφώς. Η λέξη "ανάπτυξη" μπορεί να γίνει συνώνυμη του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Διότι, μόνο αν καταρτίσουμε την αναπτυξιακή ατζέντα της Βόρειας Ελλάδας, θα δρομολογήσουμε και θα κάνουμε πραγματικότητα την επίλυση μιας σειράς χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες. Αρκεί να εφαρμοστεί μια πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας, φορολογική σταθερότητα μακράς πνοής, ολοκλήρωση των έργων υποδομής ώστε να διευκολυνθούν οι μεταφορές, επενδυτικά κίνητρα, ρευστότητα στην αγορά μέσω τραπεζών καθώς και ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και οι ειδικές οικονομικές ζώνες. Επίσης, στηρίζοντας τον κλάδο των εξαγωγών βοηθούμε έναν υγιή πυλώνα της οικονομίας μας, η οποία προσπαθεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι λυπηρό στη Μακεδονία και τη Θράκη να διαθέτουμε πλούτο τοπικών προϊόντων, όπως ο κρόκος Κοζάνης, η σπιρουλίνα Σερρών ή το μετάξι Σουφλίου και να μη μπορούμε ως χώρα να τα εξάγουμε συντονισμένα, να τα διαφημίσουμε, να τα διοχετεύσουμε και να προβάλουμε στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για την προσέλκυση και την επιστροφή των επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, του φυσικού πλούτου του τόπου μας».

-Κύριε Υπουργέ, μιας και αναφερθήκατε στις αρμοδιότητες, τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πολλές αναφορές σχετικά με την κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης. Ποιο είναι το μέλλον της ΕΜΑ;

«Όπως γνωρίζετε, είναι μια από τις αρμοδιότητες που έχει καταργηθεί λόγω της κατάργησης της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και της αρμόδιας ειδικής γραμματείας. Πρόκειται για μια αρμοδιότητα την οποία θέλουμε και επιδιώκουμε να ανήκει στο Υπουργείο. Στο Διοικητήριο υπάρχει η διεύθυνση Οικονομικών, η οποία διαθέτει το ανάλογο προσωπικό καθώς από τα δεκατρία άτομα που είχαν αποσπαστεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία, οι οκτώ υπάλληλοι ανήκαν στο ΥΜΑΘ και οι τρεις στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με λίγα λόγια, το προσωπικό μας έχει εκπαιδευτεί και μπορεί να διεκπεραιώσει αυτήν την αποστολή την οποία πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε στο Υπουργείο».