Συνέντευξη: «Εθνική στρατηγική εξαγωγών με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη»

Συνέντευξη: «Εθνική στρατηγική εξαγωγών με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη»

Συνέντευξη του ΥΜΑΘ, Θεόδωρου Καράογλου, στη Μetrosport της Κυριακής

 

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Θεόδωρος Καράογλου είναι γνωστός σε όλους τους νεοδημοκράτες, αλλά και στους πολιτικά αντίθετα διακείμενους. Είναι γνωστός για τους αγώνες του, τόσο στην εκλογική του περιφέρεια όσο και σ' ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς του εμπιστεύτηκε την αποστολή να καταστήσει το επανασυσταθέν Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης του βορειοελλαδικού χώρου. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται με ταχείς ρυθμούς ο νέος υπουργός, που ανέπτυξε τις απόψεις του στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγες ημέρες η Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με 21 φορείς του Δημοσίου οι οποίοι πρόκειται να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν. Μεταξύ αυτών που συγχωνεύονται είναι η ΔΕΘ, η Helexpo και ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, οι οποίοι θα συγκροτήσουν έναν κοινό φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τι μπορεί να περιμένει η Βόρεια Ελλάδα από αυτήν την εξέλιξη;

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν κοινό φορέα εξωστρέφειας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνει την εκφρασμένη πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα ουσιαστικό οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά, τώρα, στη συγχώνευση Δ.Ε.Θ.-Helexpo-Ο.Π.Ε. με την ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, πιστεύω ότι ο νέος φορέας που δημιουργείται μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων στο εξωτερικό, καθιστώντας -υπό προϋποθέσεις- τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της εξωστρέφειας. Χαράσσοντας, δηλαδή, μια εθνική στρατηγική εξαγωγών, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα καλούνται να κερδίσουν ένα μεγάλο στοίχημα.  Υπουργείο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, όλοι μαζί, έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση, της οποίας οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, δημιουργήθηκε ένα ζήτημα σχετικά με την κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης Μακεδονίας και Θράκης, η οποία υπαγόταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν ήταν, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι 91 επενδυτικά σχέδια, αξίας 500 εκ. ευρώ, οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων.  Τι τους απαντάτε;

 «Όπως θα γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκα στην Αθήνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, όπου αποφασίστηκε να υπάρξει ειδική τροπολογία η οποία προβλέπει ότι οι αρμοδιότητες της Μονάδας περνούν στο νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχω η συγκεκριμένη τροπολογία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Έτσι θα λυθούν τα χέρια μας, ώστε να προχωρήσουμε στη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων  που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ταλαιπωρούν τους επενδυτές στη Βόρεια Ελλάδα.  Διεκδικούμε αρμοδιότητες και πόρους καθώς τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και εγώ, θέλουμε ένα Υπουργείο εξωστρεφές το οποίο θα εφαρμόσει πολιτικές ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα στηριχθεί η τοπική οικονομία, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα ζωής των πολιτών».

Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη αφορά στον αεροπορικό της αποκλεισμό. Πρόσφατα υπήρξαν και δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού σχεδιάζουν τους επόμενους μήνες να διακόψουν τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το ΥΜΑΘ προκειμένου η Θεσσαλονίκη να μην καταστεί κυριολεκτικά «άγονη γραμμή»;

 «Όπως είπα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το όλο θέμα, σύντομα θα συναντηθώ με τους τουριστικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να βρούμε από κοινού λύσεις.  Δυστυχώς η απόφαση των αεροπορικών εταιρειών του εξωτερικού περιθωριοποιούν τη Θεσσαλονίκη και πλήττουν τις προοπτικές ανάπτυξης τόσο της Μακεδονίας όσο και της Θράκης. Για αυτό και θεωρώ πως είναι αναγκαίο η Βόρεια Ελλάδα να βρεθεί και πάλι εντός του συγκοινωνιακού χάρτη της Ευρώπης».

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας ως νέος Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης;

«Αυτό που προέχει είναι το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης να παράγει ουσιαστικό έργο ώστε να καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε μόνο αν καταφέρουμε να συμπεριλάβουμε και πάλι τη Βόρεια Ελλάδα στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας και του εξωτερικού, αποτελώντας παράδειγμα ανάκαμψης και ανάπτυξης. Η αποστολή μας είναι δύσκολη, έχω όμως ακλόνητη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες, αλλά και στη διάθεση του στελεχιακού δυναμικού του Υπουργείου».

Κύριε Υπουργέ, τι σημαίνει για τους Βορειοελλαδίτες η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης;

«Ότι η Βόρεια Ελλάδα θα πάψει να είναι παρατηρητής των εξελίξεων καθώς από εδώ και στο εξής θα μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτές και γιατί όχι, να τις καθορίζει. Η Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι ο "φτωχός συγγενής" όπως τις παρουσιάζουν ορισμένοι, αλλά έχουν ισχυρή φωνή η οποία φτάνει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και εισακούγεται.  Δεν επαιτούμε, απαιτούμε. Ξέρω ότι αυτή η φράση είναι κοινότοπη, αλλά πιστεύω ότι ήρθε η ώρα οι Βορειοελλαδίτες να δείξουμε το ανάστημά μας.  Τη δεκαετία του '90 η περιοχή μας είχε την ευκαιρία να εξελιχθεί σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Δεν τα καταφέραμε. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και, επιτέλους, να εφαρμοστεί στην Ελλάδα αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα μια πολιτική η οποία θα έχει ως προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας, τη μακροχρόνια φορολογική σταθερότητα, την καθιέρωση επενδυτικών κινήτρων αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω των τραπεζών. Επίσης θα πρέπει να εφαρμοστούν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ,  να δρομολογηθεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και να καθιερωθούν ειδικές οικονομικές ζώνες. Η πολιτική βούληση υπάρχει και θα πετύχουμε».