Συνέντευξη: «Δεν θα χαθούν κονδύλια ούτε αρμοδιότητες»

Συνέντευξη: «Δεν θα χαθούν κονδύλια ούτε αρμοδιότητες»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου, Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, στον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ για την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι, στο πλαίσιο της απόφασης για την επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης (ΥΜΑΘ), αφαιρούνται και αρμοδιότητες που είχαν «έρθει» στη Θεσσαλονίκη με τη μετεξέλιξη του ΥΜΑΘ σε γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

Ο νέος υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ξεκαθαρίζει σήμερα, μέσω της «ΜτΚ», ότι οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες δεν θα χαθούν, όπως και τα επενδυτικά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί.

Τελευταία έχει γίνει ντόρος σχετικά με την κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ), που ανήκε στις αρμοδιότητες της γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης. Υπάρχει μέλλον για την ΕΜΑ;

Είναι μία από τις αρμοδιότητες που, λόγω της κατάργησης της γενικής γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και της αρμόδιας ειδικής γραμματείας, με τη σειρά της έχει καταργηθεί. Πλέον, είναι μία αρμοδιότητα που δεν ανήκει σε εμάς -και είναι μία αρμοδιότητα την οποία ζητάμε. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων.

Εσείς, δηλαδή, δεν είστε αρνητικοί στο να υπάρχει αυτή η αρμοδιότητα στο ΥΜΑΘ;

Εμείς τη θέλουμε την αρμοδιότητα αυτή. Αλλά τη θέλουμε να ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ειδική γραμματεία για αυτήν την αρμοδιότητα. Υπάρχει η διεύθυνση Οικονομικών, η οποία διαθέτει το ανάλογο προσωπικό - από τα δεκατρία άτομα που είχαν αποσπαστεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία, οι οκτώ υπάλληλοι ανήκαν στο ΥΜΑΘ και οι τρεις στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με λίγα λόγια, το προσωπικό μας έχει εκπαιδευτεί και μπορεί να διεκπεραιώσει αυτήν την αποστολή. Εμείς ζητάμε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα ενταγμένη στις αρμοδιότητες του ΥΜΑΘ.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα και ποιος μπορεί να δώσει λύση;

Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως μας έχει ενημερώσει και η νομική υπηρεσία, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Άρα, θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί η Βουλή και να υπάρξει κάποια τροπολογία, που θα ορίζει ότι οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες θα περάσουν στο ΥΜΑΘ.

Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια;

Έχουν κατατεθεί περί τα 92 επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν έναν προϋπολογισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ. Είμαστε σε αναμονή για κάποιες προθεσμίες για ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για συμπλήρωση φακέλων, αλλά θα υπάρξει ρύθμιση που θα το λύνει το θέμα αυτό. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Ίσως να υπάρξει μία μικρή χρονική καθυστέρηση, που οφείλεται στην κατάργηση της γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και στην κατάργηση της αρμόδιας ειδικής γραμματείας, όπως επίσης και στο ότι δεν έχει λειτουργήσει η Βουλή.

Χρονικά, πότε να περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα;

Πιστεύω πριν τελειώσει το καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει. Δηλαδή, θα πρέπει να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να μπούμε στη διαδικασία παραγωγής νομοσχεδίων -αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτήν τη φάση.

Ωστόσο, κεντρικά, από την κυβέρνηση, υπάρχει η πολιτική βούληση να υπάρξει υπαγωγή των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στο ΥΜΑΘ;

Υπάρχει η εκφρασμένη πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να στηρίξει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Άλλωστε, για αυτό προχωρήσαμε στην επανασύσταση του ΥΜΑΘ.

Με τους υπαλλήλους θα έχουμε κάποιες αλλαγές -απολύσεις ή μετατάξεις;

Όχι, δεν για γίνει τίποτα. Το ΥΜΑΘ έχει μόνον 110 υπαλλήλους, που είναι εξειδικευμένο και υψηλού επιπέδου προσωπικό, που βοηθάει. Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το θέμα των αρμοδιοτήτων, ώστε το υπουργείο να μπορεί να πατήσει γερά στα πόδια του και να προσφέρει έργο.