Συνέντευξη: "Η Μακεδονία θα ξαναμπεί στον αναπτυξιακό χάρτη", Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Συνέντευξη: "Η Μακεδονία θα ξαναμπεί στον αναπτυξιακό χάρτη", Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Συνέντευξη του Θ. Καράογλου, Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, στη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά για την εφημερίδα "Free Sunday"

Έτοιμος να συγκρουστεί με "μια νοοτροπία που διαχέει τις πολιτικές ηγεσίες που τείνουν να είναι επαίτες πόρων και όχι εμπνευστές αναπτυξιακών πολιτικών" δηλώνει ο νέος Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θόδωρος Καράογλου. Θέμα ημερών αποτελούν ο καθορισμός του ακριβούς πλαισίου λειτουργίας και οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, καθώς "δεν είναι ζητούμενό μας να είμαστε εδώ για να φωνάζουμε μόνο για το όνομα της Μακεδονίας μας, αλλά για να είμαστε χρήσιμοι", όπως υποστηρίζει.

Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης δεν διαδραμάτισε τα προηγούμενα χρόνια τον επιτελικό ρόλο που του είχε ανατεθεί από την Πολιτεία. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι συνέβη αυτό;

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να σταθεί κάποιος. Η έλλειψη σαφών αρμοδιοτήτων, ο συγκεχυμένος ρόλος ενός υπουργείου χαμένου ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ένα κράτος που δεν πίστεψε και δεν εφάρμοσε ποτέ πραγματικές πολιτικές αποκέντρωσης, μια νοοτροπία που διαχέει τις πολιτικές ηγεσίες που τείνουν να είναι επαίτες πόρων και όχι εμπνευστές αναπτυξιακών πολιτικών,  πολιτικοί (υπουργοί και πρωθυπουργοί) που προσπαθήσανε μεν αλλά δεν είχαν ταυτόχρονα την μακροβιότητα, το όραμα και το σχέδιο να αλλάξει πλήρως ο ρόλος του υπουργείου αυτού, αλλά και η υπηρέτηση του αστείου ρόλου της «συμπρωτεύουσας», είναι οι βασικότεροι λόγοι που το υπουργείο αυτό δεν διαδραμάτισε τον επιτελικό ρόλο που θα έπρεπε.

Η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ τοπικών φορέων αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών από πλευράς του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Πώς θα θεραπεύσετε αυτό το πρόβλημα;

Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα περίοδο και μάλιστα από μηδενική ουσιαστικά βάση,  προσθέτει ένα βαθμό δυσκολίας σε πρώτη φάση σε οργανωτικό επίπεδο αλλά μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία στο μέλλον. Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε τις αρμοδιότητες των άλλων φορέων. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, να συντονίσουμε το έργο των δημόσιων φορέων της περιοχής και να δημιουργήσουμε υπηρεσίες και έργο με υψηλή προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή μας.

Τις επόμενες ημέρες μαζί με τον Πρωθυπουργό και στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων, θα καθορίσουμε το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες του ΥΜΑΘ, ώστε να ξαναμπούν η Μακεδονία και η Θράκη στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

Ποια κατεύθυνση θα επιδιώξετε να αποκτήσει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Θα έλεγα ότι το στοίχημα μας είναι να λειτουργήσουμε ως ένα πρότυπο μοντέλο πραγματικής αποκέντρωσης με κύρια έμφαση σε αναπτυξιακές πολιτικές. Δεν είναι ζητούμενο μας να είμαστε εδώ για να φωνάζουμε μόνο για το όνομα της Μακεδονίας μας, αλλά για να είμαστε χρήσιμοι. Πρέπει να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, στη λαθρομετανάστευση,  στη ξεχασμένη ορεινή Β. Ελλάδα, στον αναξιοποίητο φυσικό και ορυκτό πλούτο, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που μεταναστεύει, αλλά και να δώσουμε ανάσες στους αστέγους, στους ανήμπορους, σε ΑΜΕΑ, σε όσους έχουν ανάγκη το κράτος κοντά τους. 

Κύριος όμως στόχος είναι να εφαρμόσουμε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία πολιτικές ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης σε τι διαφοροποιεί τον αναπτυξιακό του ρόλο από την προηγούμενη λειτουργία του ως Γενική Γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης;

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Δεν μπορείς να συγκρίνεις κάτι που είναι ζωντανό και υπάρχει με κάτι το παντελώς ανύπαρκτο. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στη Μακεδονία, ήταν απλά ανύπαρκτη. Κατήργησαν το Υπουργείο και κάθε του αρμοδιότητα, ενέπαιζαν τους υπαλλήλους επί δύο χρόνια με υποτιθέμενες αναδιαρθρώσεις και αρμοδιότητες και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Εμείς δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί τι θα καταφέρουμε, είμαστε όμως εδώ με όρεξη, στόχους και πολιτική βούληση τόσο από εμένα, όσο και από τον Πρωθυπουργό, να εξελιχθούμε σε μια ζωτική μονάδα του αποκεντρωμένου κρατικού μηχανισμού, όπου οι πολίτες θα βρίσκουν λύσεις και έναν σύμμαχο στην καθημερινή τους ζωή.

Η θέση του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης θεωρείται προνομιακή στο πολιτικό χρηματιστήριο της Βόρειας Ελλάδας. Τι σηματοδοτεί η υπουργοποίηση σας για την πολιτική σας σταδιοδρομία;

Προσωπικά είναι πολύ μεγάλη η τιμή να αναλαμβάνω Υπουργός σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Γνωρίζετε την προέλευσή  μου και το πόσο έχω εργαστεί για τον τόπο μου κάτι που αναγνώρισαν οι συμπολίτες μου και με εμπιστεύτηκαν για ακόμα μία φορά. Τώρα μου δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να εργαστώ έχοντας διοικητικές ευθύνες και έχοντας τη δυνατότητα να εφαρμόσω πολλά από εκείνα που κατά καιρούς έχω σκεφτεί και έχω προτείνει. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες, κυρίως με την έλλειψη κονδυλίων, αλλά έχω αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρω. Μοναδική μου σκέψη λοιπόν στο σήμερα είναι να πετύχω στην αποστολή που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός. Όσον αφορά στο μέλλον δηλώνω πάντα, απλά, στρατιώτης της παράταξης και το εννοώ.

Το ντόμινο λουκέτων και η μεταφορά βορειοελλαδικών επιχειρήσεων στις όμορες βαλκανικές χώρες αποτελούν διαρκείς πληγές για την τοπική οικονομία. Θα επιχειρήσετε να αναστρέψετε αυτήν την κατάσταση;

Σας διαβεβαιώνω ότι στόχος του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης να αποποιηθεί τον συμβολικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα που μπορεί να είχε κατά το παρελθόν. Είναι γνωστό ότι η Μακεδονία και η Θράκη έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και ως εκ τούτου η ανεργία κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια. Θα έλεγα ότι ήταν αναμενόμενο ότι η πολύ υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, οι διαδοχικές έκτακτες εισφορές, σε συνδυασμό με το υψηλό εργατικό κόστος και τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα οδηγούσαν στη μετανάστευση τις επιχειρήσεις.  Επίσης η ανασφάλεια των Ελλήνων για το μέλλον τους οδήγησε σε αποεπένδυση γι΄ αυτό φτάσαμε να έχουμε σωρευτική ύφεση που φτάνει το 25% σε μια τριετία.

Ο μόνος δρόμος για να αντιστραφεί η κατάσταση αυτή είναι να εφαρμοστεί μια πολιτική που να περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, φορολογική σταθερότητα για πολλά χρόνια ώστε να μην ξημερώνει κάθε μέρα με νέες επιβαρύνσεις, ολοκλήρωση των έργων υποδομής ώστε να διευκολυνθούν οι μεταφορές, επενδυτικά κίνητρα, ρευστότητα στην αγορά μέσω τραπεζών καθώς και ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα όπως τα του ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και οι ειδικές οικονομικές ζώνες, ζητήματα που όλα θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων και του σχεδιασμού και του Υπουργείου Οικονομικών.

Οφείλουμε να δουλέψουμε για την προσέλκυση και την επιστροφή των επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υλοποίηση των έργων υποδομών, την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, του φυσικού πλούτου του τόπου μας. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά, να δουλέψουμε και να τα καταφέρουμε.