Συνέντευξη: «Στοχεύουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας»

Συνέντευξη: «Στοχεύουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση για το Redalert, Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 

Ο νέος υπουργός Μακεδονίας - Θράκης μιλά στο RedAlert για τους πρώτους στόχους του υπουργείου και τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ξεκαθαρίζει πως το επανασυσταθέν υπουργείο δεν θα μοιάζει με το συμβολικό ή διακοσμητικό του παρελθόντος, ενώ στοχεύει να παίξει ρόλο πυρήνα ανάπτυξης της περιοχής.

Τέλος ο κ. Καράογλου, ξεκαθαρίζει ότι η "αντιδικία" του με τον Γιάννη Μπουτάρη δεν θα σταθεί πρόβλημα στη συνεργασία των δύο θεσμών, ενώ στέλνει μήνυμα ότι θα εργαστεί και για τη δικαίωση των ομάδων που έχουν πληγεί από καρκινοπάθειες του παρελθόντος.

κ. Καράογλου, πρώτες προτεραιότητες για το επανασυσταθεν υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Τι θα κάνετε για να μην μοιάζει με αυτό του παρελθόντος;

Η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί καταρχήν υλοποίηση της προσωπικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που τιμά την περιοχή μας και θέτει εκ νέου τη Μακεδονία και τη Θράκη στο επίκεντρο του αναπτυξιακού χάρτη της χώρας. Είναι μεγάλη η τιμή που μου έγινε να ηγούμαι αυτού του ιστορικού υπουργείου, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη για τη χώρα περίοδο διακυβέρνησης. Το γεγονός ότι στο πιο μικρό κυβερνητικό σχήμα που έχει συσταθεί, υπάρχει θέση για το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί απτή απόδειξη ότι τίποτε δεν θα θυμίζει τον συμβολικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν το ΥΜΑΘ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εργασθούμε, καθώς ξεκινάμε από μηδενική βάση και έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο. Η αποστολή του υπουργείου είναι πολυσύνθετη, ώστε να αποτελέσει μοχλό προώθησης όλων των απαραίτητων πολιτικών που θα θέσουν και πάλι τη περιοχή μας σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας.

Τα Σκόπια δεν είδαν με «καλό μάτι» την επανασύσταση του υπουργείου. Πως το σχολιάζετε; Σκοπεύετε να είστε σε επαφή με τους γείτονες;

Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για τα Σκόπια, η Μακεδονία ήταν είναι και παραμένει ελληνική και η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης. Πληροφορήθηκα μάλιστα ότι έχει γίνει αναφορά από μέσα της γειτονικής χώρας ακόμα και στις παρεμβάσεις που έκανα ως βουλευτής για θέματα που αφορούν στην καπήλευση του ονόματος και των συμβόλων της Μακεδονίας. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και θα συνεχίσουμε να ασκούμε κριτική και να παρεμβαίνουμε μέσω των αρμόδιων θεσμών, όταν βλέπουμε την ιστορία μας να πέφτει θύμα σφετερισμού. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο θεσμικό είμαι εδώ ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης θα συναντηθώ και θα συνεργασθώ με όποιους φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού ορίζουν τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές μου.

Θα επιδιώξετε συνεργασία με την περιφέρεια και τον δήμο; Η «αντιδικία» σας με τον Γιάννη Μπουτάρη για τον Ηρακλή πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις επαφές σας;

 Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του νεοσυστηθέντος Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, θα επιδιώξω συνεργασία και θα συνεργαστώ όχι μόνο με τις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και με όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους επιστημονικούς συλλόγους, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τους κοινωνικούς συλλόγους από όλη τη Βόρειο Ελλάδα προκειμένου να καταρτίσουμε όλοι μαζί την αναπτυξιακή ατζέντα της Μακεδονίας και της Θράκης. Αυτό είναι το ζητούμενο και για αυτό δεσμεύομαι προσωπικά. Επιδίωξή μου είναι να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ανάπτυξης για όλη τη Βόρειο Ελλάδα και θα αναζητήσω συνεργασίες με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους τους. Δεν υπάρχουν ούτε αντιδικίες, ούτε περιθώρια για αντιδικίες, που να λειτουργούν ανασταλτικά στη βούλησή μας για πρόοδο και ανάπτυξη. Είμαστε όλοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών και οφείλουμε να λειτουργούμε αρμονικά και εποικοδομητικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Τι θέλει αυτή η πόλη που το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μπορεί να της προσφέρει;

Η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν πληγεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Η ανεργία κυμαίνεται στα πιο υψηλά επίπεδα πανελλαδικά, τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν σταματήσει ή αναβληθεί, η Μακεδονία και η Θράκη βγήκαν από τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί επακριβώς το πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου και οι ακριβείς αρμοδιότητές του. Όπως ανήγγειλε και ο Πρωθυπουργός θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους για όλα τα υπουργεία, ώστε να υπάρχει έλεγχος προόδου. Στοχεύουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της προσέλκυσης ή επιστροφής επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση έργων υποδομών που θα δώσουν και θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η Μακεδονία και η Θράκη θα επανατοποθετηθούν στον οικονομικό, αναπτυξιακό, τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη της χώρας, αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, κ. Καράογλου, στην υπουργοποίησή σας θα μπορούσαμε να βάλουμε για τίτλο «η δικαίωση ενός Ηρακληδέα». Μήπως ήρθε ή ώρα, με όσα βλέπουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να δικαιωθεί και το ίδιο το σωματείο;

Ο σωστός τίτλος θα έλεγα πως είναι "η δικαίωση της Μακεδονίας και της Θράκης", με την επανασύσταση του Υπουργείου, που καλείται σήμερα να διαδραματίσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Τώρα όσον αφορά στη σύνδεση που κάνετε μεταξύ της ανάληψης της ηγεσίας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και του Ηρακλή θα σας πω το εξής. Ποτέ δεν έκρυψα την αγάπη μου για τον ιστορικό σύλλογο του Ηρακλή. Στο παρελθόν έχω κάνει πολλές φορές παρεμβάσεις όχι μόνο για το θέμα του Ηρακλή, αλλά για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουν επιπτώσεις και σε άλλα σωματεία. Έχω δεσμευτεί επανειλημμένως δημόσια και θα το ξαναδηλώσω και από τη θέση αυτή που βρίσκομαι σήμερα, ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι στο πλαίσιο του δυνατού και του νόμιμου για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη δικαίωση των ομάδων που έχουν πληγεί από καρκινοπάθειες του παρελθόντος.