Συνέντευξη: «Προτεραιότητα η ανάπτυξη σε Μακεδονία και Θράκη»

Συνέντευξη: «Προτεραιότητα η ανάπτυξη σε Μακεδονία και Θράκη»

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου  για την εφημερίδα «Metro Weekend», Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Την ανάδειξη του νέου Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία του τόπου επισημαίνει σε συνέντευξή του στην "W" ο νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου. Ταυτόχρονα, τονίζει πως η καινούργια αυτή κυβέρνηση έχει χρέος να υλοποιήσει την εντολή του ελληνικού λαού για παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ θεωρεί απαραίτητο τον ορίζοντα τετραετίας, ώστε να υλοποιηθούν όσα έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Πώς σας φάνηκε η κίνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επανασυστήσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης;

Η απόφαση του Πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά να επανασυστήσει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί απτή απόδειξη του πολιτικού ήθους του Προέδρου της ΝΔ, που όχι μόνο δεν ξεχνά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά τις υλοποιεί μετά την εκλογή του. Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπήρξε ένα υπουργείο μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Είναι διπλή η τιμή που μου γίνεται,  να κληθώ να συμμετάσχω στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας ηγούμενος ενός ιστορικού υπουργείου.

Ως νέος υπουργός ποιες είναι οι προτεραιότητές  σας;

Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε από μηδενική βάση προκειμένου να καταφέρουμε να αναδείξουμε και πάλι το ρόλο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στην ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου μας. Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν κομβικό σημείο στον οικονομικό, αναπτυξιακό, τουριστικό, πολιτιστικό χάρτη της χώρας, των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η αποστολή μας είναι δύσκολη και ο ρόλος του υπουργείου πολυσύνθετος. Οφείλουμε να εργασθούμε σκληρά προκειμένου να αναδείξουμε και πάλι το επανασυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ως μοχλό προώθησης όλων των απαραίτητων πολιτικών που θα θέσουν και πάλι τη Μακεδονία και τη Θράκη σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας.

θεωρείτε ότι τα πρόσωπα που στελέχωσαν τη νέα κυβέρνηση θα μπορέσουν να συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι επαφές του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση θα είχε χαρακτήρα εθνικής σωτηρίας.  Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, μέχρι και την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, κατέστη σαφές ότι η διακομματική αυτή κυβέρνηση θα λειτουργήσει αρμονικά, γιατί οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι εθνικοί. Η πολιτική ζωή της χώρας έχει γυρίσει σελίδα και ο δικομματισμός, όπως επιβεβαιώθηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτελεί αυτή τη στιγμή παρελθόν. Αυτή την απόφαση του ελληνικού λαού οφείλουμε όλοι να τη σεβαστούμε. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά έχουμε χρέος να κοιτάξουμε μπροστά, να εργασθούμε και να συνεργασθούμε σκληρά όλοι μαζί για το μέλλον της πατρίδας μας.  Μπορεί να προερχόμαστε από τρεις διαφορετικές πολιτικά αφετηρίες, προερχόμαστε, όμως, όλοι από μία κοινή εθνική αφετηρία, από την ίδια πατρίδα και αυτήν θα υπηρετήσουμε με το έργο μας.

Τι πιστεύετε ότι περιμένουν οι Έλληνες από αυτή τη νέα κυβέρνηση;

Ο ελληνικός λαός περιμένει καταρχήν η εντολή του στις πρόσφατες εκλογές να υλοποιηθεί. Να διασφαλισθεί δηλαδή η ευρωπαϊκή ταυτότητα και πορεία της χώρας. Η χώρα έχει δοκιμασθεί πάρα πολύ τα τελευταία τρία χρόνια και οι επιπτώσεις της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου έκαναν ακόμα πιο δυσχερή την κατάσταση στην οικονομία, στον τουρισμό, στην καθημερινότητα του πολίτη. Θα εργασθούμε σκληρά και συστηματικά προκειμένου να προχωρήσουμε στην απαιτούμενη επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, προκειμένου να αρθούν κοινωνικές αδικίες και ανισότητες και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Προτεραιότητές μας  αποτελούν η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η ανάκαμψη της οικονομίας, η εξασφάλιση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η αποκατάσταση της αίσθησης ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα. 

Θεωρείτε πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα 4ετίας;

Το ότι η σημερινή κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα 4ετίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι κάτι που το ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή και μάλιστα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς. Η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται πολιτική σταθερότητα προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει οικονομικά και αναπτυξιακά. Για να μπορέσει το έργο μίας κυβέρνησης να επιφέρει καρπούς χρειάζεται μία πίστωση χρόνου.