Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θ. Καράογλου: «Το παραμύθι τελειώνει» Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «DEAL NEWS» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δρογκάρη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Θ. Καράογλου: «Το παραμύθι τελειώνει»

«Ως εδώ» θα πουν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, εκτιμά, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη «Deal», ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος θεωρεί πως ειδικά η Μακεδονία θα «τιμωρήσει» την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Καράογλου επισημαίνει την τεράστια στην οικονομία που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα, αποδομεί ως προεκλογικές παροχές τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα και υποστηρίζει πως οι πολίτες της θα εμπιστευθούν τη ΝΔ, καθώς κατανοούν ότι την ενδιαφέρει να «μεγαλώσει την πίτα», -και μπορεί να το κάνει αυτό-, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδιανείμει τη φτώχια.
Επίσης εκτιμά πως το «ναι» των ψηφοφόρων στον Κυριάκο Μητσοτάκη οφείλεται στο ότι απαντά στο δίλημμα «πρόοδος ή στασιμότητα», διακρίνεται για τη συνέπεια λόγων και πράξεων και μπορεί να βάλει μπροστά τις μηχανές της οικονομίας.

1. Τι είναι τελικά οι Ευρωεκλογές; Δημοψήφισμα, «ψήφος εμπιστοσύνης» ή απλή δημοσκόπηση; Ποιος είναι ο πήχης της νύχτας της 26ης Μαΐου για να «ξημερώσουν» εθνικές εκλογές;
«Οι ευρωεκλογές, κ. Δρογκάρη, είναι εκλογές! Ούτε δημοψήφισμα, ούτε ψήφος εμπιστοσύνης, ούτε απλή δημοσκόπηση. Είναι η ευκαιρία που περιμένουν εκατομμύρια Έλληνες να φωνάξουν "ως εδώ" στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η πατρίδα μας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Να δώσουν ψήφο δυσπιστίας σε έναν πρωθυπουργό "ψεύτη πλήρους απασχόλησης" και σε μια κυβέρνηση που ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη, έκανε τους φτωχούς-φτωχότερους και οι υπουργοί της οποίας αρέσκονται να τραγουδούν "αντάρτικα" τραγούδια πάνω σε κότερα και θαλαμηγούς, απολαμβάνοντας τη "μεγάλη" ζωή. Το παραμύθι "live your myth in Megaro Maximou" τελειώνει στις 26 Μαΐου για τον Αλέξη Τσίπρα γιατί όπως αποδείχθηκε στη πράξη, εδώ και τέσσερα χρόνια οι εμπνευστές του προεκλογικού συνθήματος του 2015 "ψηφίστε Αριστερά για μια καλύτερη ζωή" εννοούσαν τη ζωή των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων».

2. Οικονομία ή Συμφωνία των Πρεσπών; Ποιος παράγοντας θα είναι καθοριστικότερος για την ψήφο των πολιτών; Τι αποτιμάτε στη Βόρειο Ελλάδα;
«Είναι ένας συνδυασμός και των δυο. Όσον αφορά στη Βόρεια Ελλάδα η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών μας "μάτωσε". Δεν πληγώθηκε απλά ο εθνικός μας εγωισμός. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ βαθύτερο. Οι Μακεδόνες, δεδομένου ότι φυλούμε σύγχρονες "Θερμοπύλες", είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα εθνικά θέματα και αντιλαμβανόμαστε πως το ξεπούλημα του ονόματος, της ιστορίας, της γλώσσας και της εθνότητάς μας στους Σκοπιανούς άνοιξε μια τεράστια πληγή η οποία χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει και θα "αιμορραγεί" περισσότερο. Με λίγα λόγια δεν έλυσαν ένα πρόβλημα αλλά δημιούργησαν ένα ακόμη μεγαλύτερο, οι συνέπειες του οποίου θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Δείτε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει με τα μακεδονικά προϊόντα και πως χιλιάδες βορειοελλαδικές επιχειρήσεις χάνουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στις ετικέτες τους το brand name "Μακεδονικός", "Μακεδονική", "Μακεδονικό". Στις 26 Μαΐου η Μακεδονία -που είναι μια και ελληνική- θα απαντήσει με την ψήφο της. Από εκεί και πέρα το ζήτημα της οικονομίας φυσικά και δεν είναι αμελητέο. Το 2014 θέλαμε τρεις μήνες για να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά μεσολάβησε η διακυβέρνηση Τσίπρα που μας έβαλε βαθύτερα σε αυτά. Καμία κυβέρνηση του παρελθόντος δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα μας όσο αυτή του Αλέξη Τσίπρα σε μια τετραετία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μιλούμε για τη μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση που τετραπλασίασε τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης των 250 ευρώ. Η πραγματική έξοδος από την κρίση περνά μόνο μέσα από την αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, τη βελτίωση της μέσης εθνικής παραγωγικότητας και την άνοδο της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας οικονομίας».

3. Τη Δευτέρα, πέντε μέρες πριν τις κάλπες, δίνεται η 13η σύνταξη. Γενικά οι παροχές θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα;
«Με όλο το σεβασμό, κ. Δρογκάρη, επιτρέψτε μου μια διόρθωση. Δεν πρόκειται για 13η σύνταξη αλλά για προεκλογικό επίδομα. Εάν ήταν όντως 13η σύνταξη η συγκεκριμένη παροχή θα κοστολογούνταν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 800 εκατομμύρια. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη απόπειρα εξαπάτησης των συνταξιούχων και εξαγοράς της ψήφου τους η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει μια νέα κοινωνική τάξη, τους "επιδοματούχους". Ψηφοθηρικός ο λόγος της παροχής και όχι ουσιαστικός. Γιατί εάν η κυβέρνηση κόπτεται πραγματικά για την αποκατάσταση των αδικιών θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα 800 εκατομμύρια για να αυξήσει τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων που είναι θύματα του νόμου Κατρούγκαλου, να στηρίξει τους χαμηλόμισθους εργαζομένους και τους μακροχρόνια άνεργους. Μόνο που δεν τον έπραξε γιατί δεν "βγαίνει" η αριθμητική των ψήφων». .

4. Γιατί ο κόσμος να εμπιστευθεί την οικονομική πρόταση της ΝΔ, αφού και η κυβέρνηση τώρα προχωρεί σε φοροελαφρύνσεις; Ποιες είναι οι διαφορές σας;
«Η βασική μας διαφορά είναι πως τη ΝΔ την ενδιαφέρει να "μεγαλώσει την πίτα" ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδιανείμει τη φτώχεια. Άρα μπροστά στην κάλπη οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν για το ποιος μπορεί να μεγαλώσει την οικονομία, να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση και να ελαφρύνει τους πολίτες. Δικό μας μέλημα είναι η Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερες δουλειές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να βελτιωθεί το οικογενειακό εισόδημα, να αφήσουμε πίσω μας την εποχή του λαϊκισμού, του διχασμού, της αναποτελεσματικότητας και της φτώχειας, περνώντας σε μια περίοδο γόνιμη και παραγωγική. Μιλούμε για το μέλλον με καθαρούς όρους και δίχως ψιλά γράμματα ή αστερίσκους. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει σχέδιο και απέδειξε πως έχει τον τρόπο και την εμπειρία να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών».

5. Πως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θα προλάβουν το «τρένο της ανάπτυξης»;
«Πιστεύοντας πρώτα από όλα στις δυνάμεις της και τον εαυτό της. Δημιουργώντας κέντρα οικονομικής δραστηριότητας σε όλους τους δήμους και όλες τις περιφερειακές ενότητες. Στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα. Αυξάνοντας τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Βαδίζοντας προς την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και σταθερότητας και όχι του εύκολου και γρήγορου κέρδους. Πιστεύω πως η λέξη κλειδί ώστε να προλάβουμε το τρένο της ανάπτυξης είναι η εξωστρέφεια. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η μεγαλύτερη επένδυση που πρέπει να κάνουμε ως Θεσσαλονίκη, ως Βόρεια Ελλάδα, ως Ελλάδα γενικότερα, προκειμένου να καταφέρουμε να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που δημιουργεί θέσεις εργασίας, παράγει έσοδα και αντέχει τους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομίας».

6. Οι τρεις βασικότεροι λόγοι για το «ναι» στον Μητσοτάκη και το «όχι» στον Τσίπρα;
«Λέμε "ναι" στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί είναι η απάντηση στο δίλημμα "πρόοδος ή στασιμότητα", διακρίνεται για τη συνέπεια λόγων και πράξεων, μπορεί να βάλει μπροστά τις μηχανές της οικονομίας. "Καθαρή" νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές σημαίνει "καθαρή" ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ψήφο μας λέμε "όχι" στον Αλέξη Τσίπρα γιατί προκαλεί μεγάλη ζημιά στην πατρίδα, ήρθε η ώρα να φύγουν οι εθνομηδενιστές, για να επανέλθει επιτέλους η ασφάλεια στις γειτονιές μας».