Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Τύπος Θεσσαλονίκης) "Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δραπετεύσει επικοινωνιακά" Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εκπομπη "Την ίδια  ώρα" στο Πρακτορείο Fm και η οποία αναδημοσίευτηκε στον Τύπο της Θεσσαλονίκης την Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

«Θα κρίνουμε το πακέτο των μέτρων όταν με το καλό ανακοινωθούν. Αυτό που λέμε καταρχήν είναι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να δραπετεύσει επικοινωνιακά ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Προσπαθεί ο κ.Τσίπρας να αλλάξει την ατζέντα λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει επιτυχίες, έχει υψηλά αποτελέσματα στα πρωτογενή πλεονάσματα γι' αυτό το λόγο θα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων», είπε ο κ. Καράογλου, εκτιμώντας πως «οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας» και προβλέποντας ότι «θα καταφύγει στο γνωστό τρίπτυχο μιας κυβέρνησης η οποία ψυχορραγεί μπροστά στις κάλπες κι αυτό είναι η παροχολογία, η κινδυνολογία, η σκανδαλολογία».

Σχετικά με την πιθανή αποδοχή των μέτρων από την κοινωνία, παρατήρησε: «Η παρούσα κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση 51 μηνών, είναι η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση, είναι μια κυβέρνηση που έχει δώσει δείγμα γραφής, το οποίο δεν είναι καλό, είναι αρνητικό για τους πολίτες, και αυτό φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τις μετρήσεις και σε όλες τις επιμέρους μικρές κλαδικές κάλπες, όπου κι αν έχουν στηθεί. Θεωρούμε πως, ό,τι κι αν ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας, δεν έχει καμία τύχη να αλλάξει τη διάθεση του εκλογικού σώματος».

Αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, ο αν. τομεάρχης της ΝΔ είπε ότι βασίστηκε «σε μια υπερβολική φορολογία, μια φορολογία που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην οικονομία, βασίστηκε στη μη υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και αυτό είναι παρά πολύ αρνητικό, γιατί η εφαρμογή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και στο τέλος βασίστηκε στην μη εξόφληση τα τελευταία δύο χρόνια των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες».

«Όμως», συνέχισε ο κ.Καράογλου, «αυτό ήταν αχρείαστο, αυτό που είναι σημαντικό είναι να δώσουμε δημοσιονομικά περιθώρια, να δώσουμε χώρο, μειώνοντας τη φορολογία, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα, να υπάρξει ανάπτυξη, να υπάρξουν επενδύσεις και αυτό είναι η κυβέρνηση που δεν μπορεί να πετύχει γιατί έχει ιδεολογικά κωλύματα και γι' αυτόν τον λόγο καμία ουσιαστική μεγάλη επένδυση δεν έχει ξεκινήσει στη χώρα αυτούς τους τελευταίους 51 μήνες στη χώρα μας».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, απάντησε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα είναι από τους πρώτους στόχους μας, βεβαίως, δεν θα γίνει την επόμενη μέρα που θα είμαστε κυβέρνηση. Αφού δώσουμε ένα θετικό δείγμα γραφής μετά από ένα εξάμηνο όταν έχουμε προωθήσει αποκρατικοποιήσεις, όταν έχουμε προωθήσει αξιοποιήσεις ακίνητης περιουσίας, όταν έχουμε βοηθήσει να ξεκινήσουν μεγάλες επενδύσεις που λιμνάζουν, όπως αυτό που γίνεται με το αεροδρόμιο του Ελληνικού που δεν έχει ξεκινήσει τίποτα.

Τότε, ναι, θα ζητήσουμε ένα δημοσιονομικό χώρο, θα ζητήσουμε να μειωθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος και να μπορέσουμε ακόμη πιο δραστικά, ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο αποφασιστικά, να μειώσουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες για να καταλάβουν ότι είμαστε μια χώρα φιλική προς το επιχειρείν».