Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(ΑΠΕ-ΜΠΕ): Θ. Καράογλου: "Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξελίσσεται σε επικίνδυνα ασταθή κρίκο των Δυτικών Βαλκανίων" Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Θ. Καράογλου: «Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξελίσσεται σε επικίνδυνα ασταθή κρίκο των Δυτικών Βαλκανίων

Την ανησυχία του ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη «εξελίσσεται σε επικίνδυνα ασταθή κρίκο των δυτικών Βαλκανίων», εκφράζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος ήταν παρατηρητής στις εθνικές εκλογές που έγιναν στη χώρα στις 2 Οκτωβρίου, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι οι πληγές του πολέμου δεν έχουν κλείσει, πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες ούτως ώστε να μην ζωντανέψει το «φάντασμα» του διχασμού, η Ευρώπη να έχει το νου της στραμμένο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ το ζητούμενο είναι να αποκτήσει ευρωπαϊκή προοπτική.
Ο ίδιος θεωρεί ως το βασικό συμπέρασμα της εκλογικής διαδικασίας την εκλογική συντριβή του Προέδρου Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς (διεκδίκησε την επανεκλογή στο Τριμελές Συλλογικό Προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ως εκπρόσωπος της Βοσνιακής Μουσουλμανικής Εθνικής Κοινότητας), προσωπικού φίλου του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον στήριξε φανερά με όλες του τις δυνάμεις.

-Πως ήταν οι εκλογές στη Βοσνία Ερζεγοβίνη;
«Ταξίδεψα στο Σεράγεβο ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ και ως παρατηρητής του Οργανισμού στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 02 Οκτωβρίου. Η εκλογική διαδικασία κύλησε δημοκρατικά και ομαλά σε όλη τη χώρα, δίχως κανένα πρόβλημα όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε οι 107 Βουλευτές από διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχαμε στη διεθνή αποστολή. Επισκεφθήκαμε πολλά εκλογικά τμήματα και αυτό μας βοήθησε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση. Σε γενικές γραμμές όλα κύλησαν φυσιολογικά και χωρίς εντάσεις. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση και το κατέγραψα ως σημαντική διαφοροποίηση συγκριτικά με όσα γνωρίζουμε στην Ευρώπη, είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκαν exit polls στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων και τα πρώτα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν αργά τη νύχτα».

-Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των εκλογών;
«Ως βασικό συμπέρασμα κρατώ ότι είχαμε την ανατροπή του Προέδρου Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, προσωπικού φίλου του Ταγίπ Ερντογάν και γιου του πρώην ηγέτη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Αλία Ιζετμπέκοβιτς. Μάλιστα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε το Σεράγεβο για να τον υποστηρίξει και να στείλει το σχετικό... μήνυμα στην μουσουλμανική κοινότητα. Παρόλα αυτά ο Ιζετμπέκοβιτς συνετρίβει και εξελέγει ο δυτικόστροφος, μετριοπαθής, μουσουλμάνος Βόσνιος, Ντένις Μπετσίροβιτς, που ήταν υποψήφιος συνασπισμού 11 κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ένας πολιτικός που δεν επηρεάζεται πολιτικά από την Τουρκία και η ρητορική του είναι ενωτική και φιλοευρωπαϊκή. Πρόκειται για μια εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική πλευρά.
Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε πως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπάρχουν δομικά ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του κράτους. Οι Σέρβοι έχουν εκφράσει πρόθεση να αποχωρίσουν από την Συνομοσπονδία με Κροάτες και Μουσουλμάνους. Αντιλαμβάνεστε πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να πέσουν οι τόνοι, καθώς μια νέα αναταραχή στα Βαλκάνια θα προκαλούσε ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από τα σημερινά που ήδη υπάρχουν».

-Από πολλές πλευρές εκφράζονται ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων και το μέλλον του εν λόγω εγχειρήματος 27 χρόνια μετά τη Συμφωνία του Ντέϊτον. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;
«Ανησυχώ ότι η Βοσνία εξελίσσεται σε επικίνδυνα ασταθή "κρίκο" των δυτικών Βαλκανίων. Τρεις δεκαετίες μετά τον πόλεμο οι σκιές των εθνοτικών γραμμών παραμένουν βαριές. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της, γιατί από όσα είδα και ενημερώθηκα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα συνεννόησης.
Σκεφτείτε ότι από τον Αύγουστο του 2021 οι Σέρβοι δεν συμμετέχουν στις ομοσπονδιακές διαδικασίες αντιδρώντας σε απόφαση του προηγούμενου υψηλού εκπροσώπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο οποίος εξέδωσε απόφαση με ισχύ νόμου η οποία αντιμετωπίζει ως ποινικό αδίκημα τη μη αναγνώριση της Γενοκτονίας που έγινε σε βάρος των Μουσουλμάνων.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία "χτυπά" άμεσα τους Σέρβους, οι οποίοι αντέδρασαν αποχωρώντας από όλα τα συλλογικά όργανα. Από τη στιγμή, μάλιστα, που και οι Κροάτες άρχισαν να έχουν προβλήματα με τους Μουσουλμάνους, φοβάμαι ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν νέες διασπάσεις».

-Πως μπορεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πυροδοτηθούν εκ νέου συγκρούσεις και αναταραχές σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπης, όταν μαίνεται ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία;
«Οι πληγές του πολέμου δεν έχουν κλείσει... Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες ούτως ώστε να μην ζωντανέψει το "φάντασμα" του διχασμού. Άρα, όλες οι πλευρές της Συνομοσπονδίας πρέπει να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος, γιατί το μέλλον δεν είναι δεδομένο.
Αυτό σημαίνει ότι και η Ευρώπη πρέπει να έχει το νου της στραμμένο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που ενώ είναι η νέα... πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων ταυτόχρονα έχει μεγάλη σημασία για την ειρήνη, την ησυχία και την ασφάλεια στη Ν.Α. Ευρώπη.
Κατ' εμέ το μέγα ζητούμενο είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να αποκτήσει ευρωπαϊκή προοπτική και να μετεξελιχθεί σε μια ιστορία επιτυχίας στη διεθνή σκηνή. Ο τρόπος λειτουργίας της Κυβέρνησης και η δυσλειτουργική οργάνωση της Ομοσπονδίας καθιστούν δύσκολη τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα πεδία. Ωστόσο είναι προς όφελος όλων στα Βαλκάνια να κυριαρχήσει επιτέλους η σταθερότητα».