Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Εφημερίδα Delta Press): «Δεν θα δεχθούμε αναθεωρητισμούς ούτε αλλαγές χάρτη και συνόρων» Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Delta Press» και τον δημοσιογράφο Θόδωρο Παπαδόπουλο, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022.

Θ. Καράογλου: «Δεν θα δεχθούμε αναθεωρητισμούς ούτε αλλαγές χάρτη και συνόρων»

Τα προβλήματα το τελευταίο διάστημα είναι πολλά και έχουν οξυνθεί με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανατιμήσεις προϊόντων, ακρίβεια και εξωτερική πολιτική με αφορμή την στάση της χώρας απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Ο βουλευτής της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου μιλά για όλα αυτά στην DELTA press και δίνει απαντήσεις.

1) Η ακρίβεια στον τομέα της ενέργειας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά για να μειώσουν τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης;

«H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου καθώς η υφήλιος μπήκε σε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο. Η νέα πανδημία είναι ενεργειακή και δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη οφείλει να πάρει συντεταγμένα γενναίες αποφάσεις βάζοντας τέλος στις κερδοσκοπικές δυνάμεις που προσπαθούν να υποκαταστήσουν και να χειραγωγήσουν τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.
Η Κυβέρνηση γνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές της οικονομίας προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες της ακρίβειας που δοκιμάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, η υπέρβαση των κρίσεων και η κίνηση προς τα εμπρός γίνεται μόνο από εκείνους που μιλούν με ειλικρίνεια.
Στο πλαίσιο αυτό οι επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Θα με ρωτήσετε "επαρκούν"; Σας απαντώ ευθέως "όχι". Γι' αυτό, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέο πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών ομάδων αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Όμως, η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ως εκ τούτου απαιτείται πανευρωπαϊκή απάντηση. Σε ακραίες συνθήκες η Ευρώπη οφείλει να παρέμβει δυναμικά επαναφέροντας τις αγορές ενέργειας στο ρόλο τους και θωρακίζοντας το εισόδημα των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις υπερβολικές διεθνείς ανατιμήσεις.
Με λίγα λόγια, σε έκτακτες συνθήκες απαιτούνται τολμηρές πολιτικές έκτακτου χαρακτήρα και άμεσης αντίδρασης προκειμένου να αποσυνδεθεί η γεωπολιτική κρίση από την ενεργειακή».

2) Οι ανατιμήσεις, ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό πολλών ελληνικών οικογενειών. Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή η πραγματικότητα;

«Οι παγκόσμιες οικονομίες έχουν πληγεί από τα οικονομικά θραύσματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας η οποία ξεκινά από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα και εξαπλώνεται στο σύνολο των καταναλωτικών αγαθών.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση η οποία ανατρέπει τις ζωές και την καθημερινότητα όλων μας, αφού αποδυναμώνει το διαθέσιμο εισόδημα και μοιραία επηρεάζει αρνητικά όλους τους οικονομικούς δείκτες.
Προφανώς όλες οι χώρες δεν βιώνουν την παγκόσμια οικονομική κρίση με τα ίδια αποθέματα και τις ίδιες αντοχές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να σταθεί υπεύθυνα δίπλα στους πιο ευάλωτους και θα συνεχίσει να το πράττει με την ίδια επιμονή όσο διαρκεί η κρίση. Σε αυτήν την πρωτοφανή συγκυρία δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω! Είμαστε με την κοινωνία και όχι τους κερδοσκόπους. Είμαστε με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και όχι με τις αγορές, προσπαθώντας να βάλουμε ένα "φρένο" στις τιμές του ρεύματος, της θέρμανσης και στα ενδιάμεσα κόστη σε όλο το φάσμα της αλυσίδας παραγωγής που καταλήγει στην τελική τιμή. Ο κόσμος αλλάζει, όμως οι σταθερές παραμένουν. Πάνω από όλα οι πολίτες!
Όσον αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη μείωση του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα έχω να πω ότι ο συγκεκριμένος έμμεσος φόρος συνεισφέρει το 1/3 των κρατικών εσόδων του προϋπολογισμού. Πράγματι, η φορολογία καυσίμων είναι υψηλή. Όμως καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα των δημοσίων εσόδων από τα οποία χρηματοδοτούνται νοσοκομεία, σχολεία, η ασφάλεια και ούτω καθεξής. Όσοι, λοιπόν, επιπόλαια ζητούν τη μείωση του ΕΦΚ ας απαντήσουν στο ερώτημα πως θα καλυφθεί, πως θα αναπληρωθεί, ένα τόσο μεγάλο κενό στα δημόσια έσοδα το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν... Όπως δεν υπήρχαν "λεφτόδεντρα" τις περιόδους 2009-2012 και 2015-2019, αλλά και "λεφτοδάσος" το 2022».

3) Η Ελλάδα πήρε θέση στην ρωσική εισβολή, άμεσα και ξεκάθαρα. Μήπως βιάστηκε να βγει μπροστά; Ήταν λάθος η αποστολή οπλισμού τελικά;

«Το αξιακό πλαίσιο που διέπει τον ελληνισμό δεν επιτρέπει εκπτώσεις σε ζητήματα δημοκρατίας και ελευθερίας. Η Ελλάδα πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο, σέβεται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών του κόσμου και φρόντισε εξαρχής να πάρει σαφή θέση καταδικάζοντας απερίφραστα τη ρωσική εισβολή. Δεν παίξαμε το παιχνίδι των ισορροπιών, ούτε των εντυπώσεων, γιατί γνωρίζουμε πως το μήνυμα που στέλνει η παγκόσμια κοινή γνώμη στον εισβολέα πρέπει να είναι ηχηρό. Σε διαφορετική περίπτωση μια παθητική ή ουδέτερη στάση θα αποθρασύνει κάθε οπαδό του αναθεωρητισμού.
Το λέω και το πιστεύω ακράδαντα ότι η καθαρή στάση της Ελλάδας σήμερα είναι μια ασφαλής επένδυση στο αύριο, καθώς προστατεύουμε και προωθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της ρωσικής εισβολής ενδυναμώνουμε τη θέση της πατρίδας μας καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε αναθεωρητισμούς ούτε αλλαγές χάρτη και συνόρων δια των όπλων.
Όσον αφορά εκείνους που τρέφουν αυταπάτες ότι θα μπορούσαμε να διαδραματίσουμε το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, ας αναλογιστούν ότι η Τουρκία το πράττει συνειδητά γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταδικάσει τον αναθεωρητισμό που πιστεύει και εκφράζει εις βάρος της πατρίδας μας.
Σε τελική ανάλυση ο ρόλος του διαμεσολαβητή που θέλησε να υποδυθεί δεν οδήγησε πουθενά τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η ειρήνη δεν εξασφαλίζεται με φωτογραφίες αλλά με πράξεις!»

4) Πόσο μπορεί να επηρεαστούν λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ρωσικής εισβολής οι σχέσεις των δύο χωρών στο επίπεδο του τουρισμού, άλλα και των εμπορικών – εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Ειδικά για την Β. Ελλάδα στο επίπεδο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και για την Χαλκιδική ειδικότερα για τον τουρισμό, ο προβληματισμός είναι μεγάλος.

«Συνομιλώ με φίλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία και έντονος σκεπτικισμός καθώς ο φόβος του πολέμου γεννά ανασφάλεια και καλλιεργεί κλίμα αβεβαιότητας.
Εκείνο που προέχει είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης.
Εκτιμώ πως όλα θα "μετρηθούν" τις επόμενες εβδομάδες μιας και ο χρόνος που θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της χρονιάς. Ασφαλώς οι παράπλευρες απώλειες μας απασχολούν έντονα και η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αντισταθμιστούν οι πιθανές συνέπειες μέσα από πρόσθετες παρεμβάσεις που θα αξιολογηθούν και θα αποτυπωθούν με σύνεση και σωφροσύνη».

5) Πόσο μπορεί η γενική γεωπολιτική κατάσταση να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση και ως εκ τούτου να έχουμε επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων, εκλογές ή ανασχηματισμό;

«Με συγχωρείτε, αλλά είναι άκαιρο και άτοπο να συζητούμε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα σε αυτό το παγκόσμιο πολωμένο σκηνικό. Τη στιγμή που η γειτονιά μας "φλέγεται" η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, αποφασιστικότητα και ενότητα. Για τη Νέα Δημοκρατία το εθνικό συμφέρον είναι υπεράνω όλων αφού κάθε ημέρα που περνά η χώρα έχει ανάγκη μια υπεύθυνη διακυβέρνηση που να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διεθνούς κρίσης. Κάθε άλλη συζήτηση είναι ανεύθυνη προσέγγιση της κατάστασης και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».