«Χωρίς κατάλληλες υποδομές το κτίριο του 1ου ΕΕΕΕΚ Θέρμης»

«Χωρίς κατάλληλες υποδομές το κτίριο του 1ου ΕΕΕΕΚ Θέρμης» Κύριο

Αρ. πρωτ.:341/15.10.2021

Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2021

Προς Υπουργούς:
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ερώτηση
«Χωρίς κατάλληλες υποδομές το κτίριο του 1ου ΕΕΕΕΚ Θέρμης»

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Θέρμης λειτουργεί από το 2006 για την επαγγελματική εκπαίδευση και επιμόρφωση παιδιών με ειδικές ανάγκες με απώτερο στόχο να μπορούν στη συνέχεια να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία.
Ωστόσο, σε επίπεδο προσβασιμότητας και καταλληλότητας των κτιριακών υποδομών του Εργαστηρίου φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τα 25 παιδιά που φοιτούν σε αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, το 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης στεγάζεται σε ένα κτίριο το οποίο δεν προοριζόταν για σχολική μονάδα, πόσο μάλλον για να εξυπηρετεί τις ανάγκες παιδιών με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για ένα κτίριο χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές, καθώς δεν διαθέτει αυλή, ανελκυστήρα, έξοδο κινδύνου και δεν έχει χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για χρήσεις γυμναστηρίου και φυσιοθεραπείας. Ο βασικός χώρος που λειτουργεί για την εκμάθηση είναι το ισόγειο, ενώ τα εργαστήρια και οι αίθουσες φυσιοθεραπείας και μουσικοθεραπείας λειτουργούσαν στο υπόγειο, όπου δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός και φυσικό φως. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην οποία και πάλι δεν έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά, καθώς το κτίριο δεν διαθέτει ανελκυστήρα.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πανδημία του κορονοΐου, καθώς οι χώροι του γυμναστηρίου και φυσιοθεραπείας σταμάτησαν να λειτουργούν, επειδή βρίσκονται στο υπόγειο και δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να βρεθεί ένας χώρος κτιριακά κατάλληλος και με τις απαραίτητες προδιαγραφές για να λειτουργήσει το 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε τα παιδιά που φοιτούν στο 1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη γυμναστική και φυσιοθεραπεία που χρειάζονται;