Άρθρο: "Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης συνεχίζονται και γίνονται πράξη"

Άρθρο: "Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης συνεχίζονται και γίνονται πράξη"

Άρθρο του Θόδωρου Καράογλου στην Εφημερίδα Ημερησία

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή για τη χώρα που δέχεται μια καλά σχεδιασμένη πύρινη επίθεση που έχει προφανώς ως στόχο να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σύνεση, σχέδιο και υπευθυνότητα τα πρωτόγνωρα δεδομένα και ζητάει προς τούτο την αρωγή, συμπαράσταση και συνεργασία όλων των πολιτών. Λαϊκισμοί, αντιπαραθέσεις και αντιπολίτευση πάνω στα καμένα δεν χωρούν. Με το σβήσιμο των μετώπων, την επούλωση των πληγών και την υποστήριξη των πυρόπληκτων προέχει ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση των περιοχών που επλήγησαν.

Αναλόγως η κυβέρνηση σχεδιάζει και για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής περιφέρειας. Από το βήμα της ΔΕΘ θα ακούσουμε εκ νέου τους άξονες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία, αλλά θα συγκρίνουμε και θα κρίνουμε θέσεις και προτάσεις των κομμάτων και κυρίαρχα, και με δεδομένη τη στάση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, και την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία όλων. Και οι πολίτες θα επιλέξουν σε ποιον εμπιστεύονται το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους.
Σε λίγα 24ώρα η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο με αφορμή τον κορυφαίο για την πόλη θεσμό της ΔΕΘ. Η Θεσσαλονίκη παράλληλα αποτυπώνει με τον πιο σαφή τρόπο τη διαφορά πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: από τη μια τα έργα που επί κυβερνήσεως ΝΔ υλοποιούνται και τα βλέπουν οι πολίτες του νομού και από την άλλη οι επαναλαμβανόμενες για χρόνια υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που έμεναν κενό γράμμα.
Στον 21ο αιώνα, που συνοδεύεται για την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη από μεγάλες προκλήσεις και προοπτικές, οι λέξεις-κλειδιά είναι αξιοπιστία και συνεργασία. Η ελληνική κοινωνία ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία βλέποντας, αργά μεν, σταθερά δε, προβλήματα και παθογένειες του παρελθόντος να βρίσκουν λύσεις μέσα από διαρθρωτικές τομές και μεταρρυθμίσεις και η Θεσσαλονίκη καλύπτει το χαμένο έδαφος και κατακτά τη θέση που της αξίζει στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή.
Προαπαιτούμενο για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων είναι μια κυβέρνηση αξιόπιστη και αποτελεσματική και τα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 3.5 χρόνια αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη πως η χώρα γενικά και ο βορειοελλαδικός χώρος ειδικά προχωρούν μπροστά σφυρηλατώντας ένα ανταγωνιστικό και πρωταγωνιστικό προφίλ στο διεθνές στερέωμα.
Η καταγραφή των όσων κοσμογονικών συμβαίνουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μπορούν να παραλληλιστούν μόνο με όσα έγιναν στην Αθήνα την προολυμπιακή περίοδο. Η κατασκευή του Μετρό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εντός των ημερών ξεκινούν και οι πρόδρομες εργασίες για την υποθαλάσσια οδική αρτηρία. Το λιμάνι, με την 6η προβλήτα, αναβαθμίζεται και μαζί με τις διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες που συνάπτονται, καθίσταται πύλη εισόδου προϊόντων προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, ομοίως και το αεροδρόμιο, με την επέκταση του διαδρόμου από-προσγειώσεων 10-28, ένα νέο δημαρχείο, που θα αποτελεί διοικητικό στρατηγείο της μητροπολιτικής διοίκησης, κατασκευάζεται, το παραλιακό μέτωπο που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της πόλης αλλάζει ριζικά, δύο νέα νοσοκομεία, το παιδιατρικό και το ογκολογικό, δρομολογούνται και ένα ακόμη, το στρατιωτικό 424, ολοκληρώθηκε, ο εξωτερικός περιφερειακός οδικός δακτύλιος δημοπρατείται, η Εγνατία Οδός ολοκληρώθηκε σε όλο το σύνολο της που διαπερνά το νομό Θεσσαλονίκης και πολλές άλλες μικρότερες υποδομές προωθούνται ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα αποτελέσουν την βάση της ανάπτυξης.
Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση φρόντισε να περιβάλει την κατασκευή των έργων υποδομής με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως η Ζώνη Καινοτομίας, η Τεχνόπολη, το Διεθνές Πανεπιστήμιο που είναι παρεμβάσεις που διαμορφώνουν τη νέα Θεσσαλονίκη της παιδείας, της επιστήμης, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.
Είναι πολλά ακόμη τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλάζοντας και την εικόνα και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, όπως ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου. Απομένουν, όμως, για την πόλη πολλά ακόμη. Χρειάζονται επίσης ακόμη πιο γρήγοροι ρυθμοί, χρειάζεται κοινή πορεία των τοπικών παραγόντων, χρειάζεται ένας νέος αναπτυξιακός στόχος, χρειάζεται μια νέα ατζέντα, χρειάζεται ενδιαφέρον και για τις μικρότερες ανάγκες της περιφέρειας που, όμως, είναι μεγάλης σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες.
Στο πλαίσιο αυτό πρώτη προτεραιότητα είναι η προώθηση ενός νέου αεροδρομίου στα δυτικά του νομού, που με τις νέες μεταφορικές και οδικές υποδομές θα εξυπηρετεί την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και όλη τη νότια βαλκανική. Επίσης, η μεταφορά της ΔΕΘ σε περιοχή εκτός του Ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος και μετατροπή του χώρου που σήμερα τη φιλοξενεί στο κέντρο της πόλης σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Ακόμη δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου, επέκταση των αστικών συγκοινωνιών σε όλο το νομό, αποκέντρωση πανεπιστημιακών σχολών, γρήγορη κατασκευή εξωτερικής περιφερειακής οδού, προστασία του περιβάλλοντος, τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση, δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση η Θεσσαλονίκη γίνεται για την κυβέρνηση η ζωντανή απόδειξη του προεκλογικού συνθήματος της ΝΔ: "οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη".