Άρθρο: "Κίνηση ματ Καραμανλή, Έρευνα σε βάθος για το Βατοπαίδι"

Άρθρο: "Κίνηση ματ Καραμανλή, Έρευνα σε βάθος για το Βατοπαίδι"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Απογευματινή"

Πάγια θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου είναι πως όλα πρέπει να έρθουν στο φως, να αναδειχθούν τα πραγματικά στοιχεία, γεγονότα και δεδομένα και βάσει αυτών -και όχι της παραπολιτικής, των φημών και ατεκμηρίωτων καταγγελιών που χρησιμοποιούνται για εντυπώσεις- να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες μπορεί να προκύψουν όποιους και αν αφορούν.
Η απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της ύπαρξης τυχόν πολιτικών ευθυνών γύρω από την υπόθεση, αποτελεί μια κίνηση πολιτικής αξιοπιστίας που υπηρετεί τις βασικές αρχές της νέας διακυβέρνησης που θέλει τη διερεύνηση κάθε υποψίας ή καταγγελίας ώστε να διασφαλίζετε η διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Από τη μία έτσι δεν δίνεται σε κανέναν το δικαίωμα με ανυπόστατες καταγγελίες να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου και να θίγει την κυβέρνηση και τα στελέχη της.
Η δικαιοσύνη και η Βουλή θα κάνουν την θεσμική και συνταγματική τους υποχρέωση και θα καταλήξουν με υπευθυνότητα και βάσει στοιχείων στα συμπεράσματά τους. Από την άλλη, αν υπάρχουν πραγματικά πολιτικές ευθύνες, θα αποδοθούν και αν προκύψουν ποινικές θα συσταθεί άμεσα προανακριτική επιτροπή για τα περαιτέρω. Έτσι διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία αλλά και η διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου.
Η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής είναι σαφής και καθαρή και για αυτό και συμφωνούν και τα κόμματα της αριστεράς: διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος χρόνου ώστε να αφορά και υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, με τα στοιχεία άλλωστε να δείχνουν ότι από αυτούς ξεκίνησε το κουβάρι να ξετυλίγεται. Τι αλήθεια έχει να φοβηθεί το ΠΑΣΟΚ για στελέχη του και αρνείται την εξεταστική επιτροπή και ζητάει επίμονα προανακριτική στην οποία όμως, δεδομένης της παραγραφής, δεν θα εξεταστεί η ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών υπουργών των κυβερνήσεών του.
Αυτό φοβάται το ΠΑΣΟΚ το οποίο παράλληλα με την μοναδική του επιδίωξη να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις ώστε να έρθει δήθεν ένα βήμα πιο μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία, ζητάει προανακριτική. Η προανακριτική είναι επιτροπή συγκάλυψης των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα η ΝΔ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και είναι αυτή που εγγυάται τη διαφάνεια στην πολιτική.