Άρθρο: "Το μνημόνιο καταρράκωσε την εθνική μας οικονομία"

Άρθρο: "Το μνημόνιο καταρράκωσε την εθνική μας οικονομία"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου  στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», Κυριακή 8 Μαΐου 2011

 

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τότε που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στα δεσμά του Μνημονίου. Ένας χρόνος από τότε που ο Πρωθυπουργός διαπιστώνοντας τις καθυστερήσεις και την αποτυχία των μέχρι τότε πολιτικών του, προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης, ζητώντας την ενεργοποίησή του, έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει να σταθεί και πάλι όρθια.

Ένα χρόνο μετά, εμφανίζεται και πάλι η ίδια και χειρότερη εικόνα. Είναι αντιληπτή η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και η πλήρης αποτυχία εφαρμογής του Μνημονίου. Τα μέτρα και οι όροι του Μνημονίου φαίνεται, ότι συνέβαλαν ελάχιστα στη μείωση του ελλείμματος, διογκώνοντας το χρέος και θέτοντας σε έναν κύκλο βαθειάς ύφεσης την Εθνική μας οικονομία.

Στις 6 Μαΐου 2010 μετά την υπερψήφιση του Μνημονίου, εκταμιεύονται με δόσεις τα πρώτα χρήματα στη χώρα μας. Παράλληλα, ξεκινάει μια ληστρική επιδρομή της Κυβέρνησης έναντι του Ελληνικού λαού, η οποία οδηγεί σε αφαίμαξη τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Από την υπογραφή του Μνημονίου έως σήμερα υπήρξαν 3 επικαιροποιήσεις, οι οποίες συνοδεύτηκαν από νέα επώδυνα μέτρα, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά και δημιουργώντας κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα.

Οι προβλέψεις της Κυβέρνησης έπεσαν έξω και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού διαψεύστηκαν. Η ανεύθυνη πολιτική του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μια θλιβερή, για τη χώρα μας, εικόνα. Η αποτυχία της είναι ορατή σε όλους τους τομείς. Ύφεση της εθνικής οικονομίας, διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αύξηση του δημόσιου χρέους, αύξηση του πληθωρισμού, εκτίναξη της ανεργίας, πολλαπλασιασμός των λουκέτων, ανυπαρξία μέτρων ανάπτυξης, συνθέτουν την εικόνα που δημιούργησε η Κυβέρνηση του Μνημονίου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η Κυβέρνηση έλαβε από το 2010 και μετά πολλά επώδυνα μέτρα, που δεν περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2010 και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Έλαβε μέτρα περίπου 13 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά, οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι πολιτικές, λοιπόν, του Μνημονίου μείωσαν το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η οικονομία εγκλωβίστηκε και η ανεργία εκτινάχθηκε πάνω από 15%, με τους ανέργους να ξεπερνούν τις 800.000. Η ύφεση για το 2010 διαμορφώθηκε στο 4,5%, συρρικνώνοντας την εθνική μας οικονομία και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 4%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη, μετά την Εσθονία, θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτέλεσμα, όλης αυτής της κατάστασης ήταν η Κυβέρνηση να πέσει έξω στους στόχους της με τη «μαύρη τρύπα» να ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ για τη χρονιά που διανύουμε.

Όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή αδράνεια και επικίνδυνη ανευθυνότητα, παραπλανώντας τον Ελληνικό λαό. Δεν έλαβε ούτε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία για αναστροφή του δυσμενούς κλίματος, δεν έδωσε ούτε μία  ανάσα στην αγορά, δεν κινήθηκε καν για να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι αδράνησε στις προτάσεις και στις προτροπές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κατέθεσε ένα ρεαλιστικό, σοβαρό και υλοποιήσιμο σχέδιο για την έξοδο της χώρα μας από την κρίση. Ένα σχέδιο, το οποίο εάν ακολουθούσε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα και όχι τις αντιαναπτυξιακές, άδικες και αναποτελεσματικές επιπτώσεις της πολιτικής που ακολούθησε.

Τα δεσμά του Μνημονίου καταρράκωσαν την εθνική μας οικονομία και έθεσαν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της χώρας μας. Μόνος υπεύθυνος για την κόλαση του Μνημονίου είναι το ΠΑΣΟΚ και αυτό οφείλει άμεσα να απολογηθεί στον Ελληνικό λαό για τα δεινά που επέφερε.