Άρθρο: «Αποτροπιασμός και προβληματισμός για την άδικη δολοφονία των δυο αστυνομικών»

Άρθρο: «Αποτροπιασμός και προβληματισμός για την άδικη δολοφονία των δυο αστυνομικών»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Μακεδονία», Πέμπτη 03 Μαρτίου 2011

 

Στο ίδιο έργο θεατές γίναμε για ακόμη μια φορά, με θύματα αστυνομικούς εν ώρα εργασίας. Οι αποτρόπαιες δολοφονίες των δυο νεαρών αστυνομικών, ηλικίας 22 και 23 ετών, που τώρα ξεκινούσαν τη ζωή και την καριέρα τους, δεν πρέπει μόνο να προβληματίσουν τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, αλλά θα πρέπει να αφυπνίσουν και να ενεργοποιήσουν τις ώριμες σκέψεις.

Δυο νεαρά άτομα, με πάθος για δουλειά, με σκοπό την προστασία της νομιμότητας και της κοινωνικής ειρήνης, με απύθμενο καθήκον να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία συμπολιτών τους, που κινδύνευαν τη δεδομένη στιγμή, μη υπολογίζοντας φοβίες και δισταγμούς, δολοφονήθηκαν τόσο άνανδρα από σφαίρες αδίστακτων και δειλών κακοποιών εν ώρα υπηρεσίας σε μια καταδίωξη, με στόχο την προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί δυστυχώς στην πληθώρα γεγονότων και αποτρόπαιων πράξεων με θύματα αθώους αστυνομικούς, που κατά την υπηρεσία τους δέχονται δολοφονικά πυρά από θρασύδειλους. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι οι απλοί συνάνθρωποί μας, που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς, που φέρουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, που εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους και δεν γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν ξανά σε αυτές  με το τέλος της υπηρεσίας τους. Δεν πρόκειται ούτε για προνομιούχα τάξη, ούτε για υψηλόμισθα άτομα.

Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μειώνεται δραματικά, όσο η εγκληματικότητα, που σημειωτέον γίνεται ολοένα και πιο βίαια, αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένα φαινόμενα βίας, στα οποία γίνονται και οι ίδιοι θύματα. Η Πολιτεία οφείλει να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο ασφάλειας και αντιμετώπισης παρόμοιων κινδύνων και να ενισχύσει την Ελληνική Αστυνομία, το προσωπικό της οποίας είναι απροστάτευτο.

Η κοινωνία μας μοιάζει να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και ο Έλληνας αστυνομικός να διακινδυνεύει κάθε μέρα τη ζωή και την ακεραιότητά του. Απαιτούνται  άμεσα μέτρα, απαιτούνται ενέργειες, απαιτείται πολιτική βούληση και διασυλλογική αντιμετώπιση του εγκλήματος, αλλά πολύ περισσότερο απαιτείται βελτίωση της κατάστασης, στην οποία βρίσκονται οι αστυνομικοί, οι οποίοι καθημερινά θυσιάζουν τις ζωές τους για να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο.

Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάσει η Ελληνική Αστυνομία και για την συνεχή απαξίωση και επιχειρησιακή της αδυναμία. Οφείλει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα και να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του σώματος, μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης και του απαιτούμενου εξοπλισμού. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν η κοινωνία, η Αστυνομία, οι οικογένειες να θρηνούν και άλλα θύματα στον βωμό μιας δημόσιας ασφάλειας, που δεν είναι καν περιφρουρημένη από το ίδιο το κράτος.