Άρθρο: «Χωρίς τέλος οι ερασιτεχνισμοί της Κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά θέματα»

Άρθρο: «Χωρίς τέλος οι ερασιτεχνισμοί της Κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά θέματα»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στο Blog taxalia.blogspot.com, Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ο Ελληνικός λαός το τελευταίο διάστημα γίνεται μάρτυρας ενός σκηνικού, που όμοιό του δεν υπήρξε στο παρελθόν με τις διαστάσεις που διαγράφονται σήμερα.  Ενός σκηνικού γύρω από τα εθνικά μας θέματα, που περισσότερο κωμικές καταστάσεις μας θυμίζει, παρά σοβαρότητα και υπευθυνότητα, περισσότερο πολιτικές «ζεϊμπέκικου» επαναφέρει στη μνήμη μας, παρά σθεναρή προβολή των πάγιων θέσεων μας στα εθνικά ζητήματα.

Πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα μας και ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας, όπως τη Θράκη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια δήθεν ιδιωτική επίσκεψη, οι αξιώσεις και οι σκοποί της οποίας ήταν προφανείς. Μια επίσκεψη, τα μηνύματα της οποίας ήταν σαφέστατα, καταδεικνύοντας ότι η γειτονική χώρα δεν μένει απλά και μόνο αμετακίνητη στις θέσεις της, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να τις προβάλλει και να τις ενισχύει ολοένα και περισσότερο. Ο Τούρκος Υπουργός με τρόπο προκλητικό από την μια και ασχολίαστο από την Ελληνική Κυβέρνηση από την άλλη, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους. Επιβεβαίωσε την έλλειψη σοβαρής διπλωματικής στάσης,  που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση, τους ερασιτεχνισμούς και την ανεπάρκεια της, ενώ δυστυχώς επιβεβαίωσε αυτό που διακαώς επιθυμεί η Τουρκική πλευρά, δηλαδή την Ελληνική οπισθοχώρηση στη διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την  Κυβέρνηση  Παπανδρέου.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή τροχιά κυρίως σε οικονομικό επίπεδο και εκμεταλλεύεται την δυνατότητα για ανοίγματα προς πολλές κατευθύνσεις. Απόδειξη αυτών είναι, ότι έχει καταστήσει την Κωνσταντινούπολη  ένα αξιόλογο και σημαντικό διεθνές κέντρο, ενώ από την άλλη η αστική τάξη της χώρας αποπνέει ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης. Σε αντίθετη τροχιά βρίσκεται η χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε μια δυσμενή οικονομική κατάσταση από τη μια και από την άλλη φανερώνει αδυναμία και έλλειψη ενός στρατηγικού σχεδίου σε εθνικό επίπεδο.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας, το οποίο δεν αφήνει ανεκμετάλλευτο η γειτονική χώρα. Άλλωστε ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης πρόσφατα μίλησε για διαπραγμάτευση ακόμη και νησιών του Αιγαίου, μαζί με το θέμα των χωρικών υδάτων και του FIR. Μετά, λοιπόν, τα οξυδερκή πολιτικά οράματα του κ. Νταβούτογλου, ακολουθούν οι αξιώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου. Απέναντι σε όλα αυτά διακρίνουμε την ανικανότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, η  οποία δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, αδυνατεί να διαφυλάξει τα εθνικά μας συμφέροντα και δυστυχώς με τη συμπεριφορά και κυρίως με τις παραλείψεις της, καθίσταται επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας.

Οι τουρκικές αξιώσεις είναι συχνές και οι ανησυχίες που εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες είναι εύλογες. Οι κίνδυνοι που υποβόσκουν είναι σοβαροί και η ετοιμότητα της Κυβέρνησης κρίνεται ανεπαρκής. Η υπεροψία του κ. Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ήταν εμφανής των σκοπών της. Σε αυτή την υπεροψία και στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού από Ελληνικού εδάφους μάλιστα, η Ελληνική Κυβέρνηση τήρησε «σιγήν ιχθύος». Ουδεμία απάντηση, ουδέν σχόλιο, ουδεμία διπλωματική κίνηση. Η προκλητική επιχειρηματολογία του κ. Νταβούτογλου έμεινε ασχολίαστη από τον Έλληνα ομόλογό του, η ανικανότητα του οποίου συνεχώς οδηγεί τη χώρα μας σε εθνική και διεθνή ταπείνωση.