Άρθρο: «Ο δρόμος της κρίσης έχει επιστροφή»

Άρθρο: «Ο δρόμος της κρίσης έχει επιστροφή»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου, Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, στην εφημερίδα Metro Weekend

Σήμερα που η παγκόσμια οικονομική κοινότητα βρίσκεται εν μέσω οικονομικών αναταραχών, ο σχεδιασμός εξόδου από την κρίση απαιτεί ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό και σίγουρα βήματα.

Με την ορθολογική ανάκαμψη της χώρας και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας να παραμένουν μέγα ζητούμενο, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύτιμη ευκαιρία ανατροπής του υπάρχοντος σκηνικού.

Με δεδομένο ότι ο δρόμος της κρίσης έχει επιστροφή, η χώρα μας καλείται, χωρίς αναβλητικότητα και δισταγμούς, να εφαρμόσει όλες εκείνες τις πολιτικές οι οποίες και τις δημόσιες δαπάνες θα περιορίσουν, αλλά και την ανεργία θα μειώσουν. 

Θέτοντας στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, η επίτευξη του ανωτέρω στόχου συνεπάγεται αύξηση των θέσεων εργασίας, δημοσιονομική εξυγίανση, περιορισμό του ελλείμματος και, φυσικά, ανακοπή της ύφεσης με ταυτόχρονη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, επιδίωξη του νέου Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης είναι να την καταστήσουμε πόλο έλξης επενδύσεων και υπόδειγμα ανάπτυξης.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και η πρόκληση βρίσκεται μπροστά μας.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγχώνευση Δ.Ε.Θ.-Helexpo-Ο.Π.Ε., με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα εξωστρέφειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καταδεικνύει τη βαρύτητα που προσδίδει η Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο νέος φορέας θα αποτελέσει τμήμα μιας εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, την οποία έχει ανάγκη η πατρίδα μας και θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσπάθεια που καταβάλλουμε προκειμένου να αποδείξουμε στο εξωτερικό ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διαθέτει... σφυγμό.

Διότι είναι λυπηρό στη Μακεδονία και τη Θράκη να διαθέτουμε πλούτο τοπικών προϊόντων, όπως είναι για παράδειγμα ο κρόκος Κοζάνης, η σπιρουλίνα Σερρών ή το μετάξι Σουφλίου και να μη μπορούμε να τα εξάγουμε συντονισμένα, να τα διαφημίσουμε και να τα διοχετεύσουμε στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για την προσέλκυση και την επιστροφή των επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, του φυσικού πλούτου του τόπου μας.

Η δημιουργία του νέου φορέα εξωστρέφειας, όμως, δεν είναι υπόθεση μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά αφορά όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Για αυτό και απαιτείται υψηλός βαθμός συνεκτικότητας.

Πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί, άσκοπες αντιπαραθέσεις και προσωπικές διαδρομές  δεν χωρούν στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι οι Βορειοελλαδίτες, για την εξέλιξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε οικονομική «ατμομηχανή».

Πολύτιμος αρωγός αυτής της προσπάθειας είναι και η 77η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία φέτος συγχρονίζεται με το σφυγμό της εποχής και στρέφει το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.

«Παιδί» της πόλης και πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης, διαχρονικά η Δ.Ε.Θ. προωθεί τη διεθνή οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που «γεννά» η κρίση.

Αρκεί, φυσικά, να μην περιχαρακωθεί πίσω από φράχτες και σιδηροκατασκευές, εξαιτίας των επεισοδίων που αμαυρώνουν τα τελευταία χρόνια την τελετή εγκαινίων.

Από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη ανοικτή. Μια πόλη που γιορτάζει, μια πόλη που καλωσορίζει τους επισκέπτες της.

Για αυτό ας μη λησμονούμε ότι πάνω από όλα, η Δ.Ε.Θ. είναι η «σημαία» της Θεσσαλονίκης.