Συνάντηση του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. με το προεδρείο του ΣΕΤΕ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ν.Δ. συνεχίζει τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους

Συνάντηση του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. με το προεδρείο του ΣΕΤΕ

Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, πραγματοποιήθηκε σήμερα 24/10/2018 στα γραφεία του ΣΕΤΕ συνάντηση εκπροσώπων του Προεδρείου από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Ρέτσο, τον Αντιπρόεδρο κ. Γρηγόρη Τάσιο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Βερνίκο, τον Αν. Γενικό Γραμματέα κ. Καλλίνικο Καλλίνικο, τον Γεν. Διευθυντή ΣΕΤΕ κ. Γιώργο Αμβράζη, τον Γεν. Διευθυντή ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλία Κικίλια και τον Γεν. Διευθυντή ΠΟΞ κ. Νίκο Ζωητό με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Βρούτση, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και κ. Θεόδωρο Καράογλου, Αν. Τομεάρχη Εργασίας και τα επιτελεία τους.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι θέσεις του ΣΕΤΕ και οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ότι έχει να κάνει με τις πολιτικές απασχόλησης, τα εργασιακά θέματα, την αδήλωτη εργασία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, τον ρόλο των θεσμικών εταίρων και τα ασφαλιστικά θέματα, τις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρηματιών και εργοδοτών, το ύψος και την διαδικασία απονομής των συντάξεων κ.ά.

Μετά το πέρας της συζήτησης, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος δήλωσε σχετικά:

«Πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε καλό κλίμα με τον Τομέα Εργασίας της ΝΔ κατά την οποία συζητήθηκαν οι θέσεις του ΣΕΤΕ σε ότι αφορά στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, σε ασφαλιστικά ζητήματα των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και ευρύτερα θέματα που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα εξειδικευτεί».

Ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον ΣΕΤΕ, τον Πρόεδρο και φίλο Γιάννη Ρέτσο, καθώς και όλο το διοικητικό συμβούλιο για την φιλοξενία, κυρίως όμως για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε, η οποία και κατέληξε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Η συνάντηση και η συζήτησή μας με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα και για έναν ακόμη πρόσθετο λόγο, καθώς επί θητείας μου –ως υπουργού Εργασίας- με επιμονή και αποφασιστικότητα αναγνωρίσαμε με το νόμο 4144/2013 τον ΣΕΤΕ ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο και θεσμικό συνομιλητή της πολιτείας, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών του κόσμου του τουρισμού. Ο τουρισμός αποτελεί ένα από τους πιο κρίσιμους και εμβληματικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο οφείλουμε πολλά και προσδοκούμε περισσότερα και υποχρέωση της πολιτείας είναι να τον στηρίζει.
Υπήρξε ταύτιση θέσεων στην αναγκαιότητα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (tax wedge), μείωσης των υψηλών εισφορών και του ασφαλιστικού πλαφόν για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και στην εφαρμογή του νόμου 4172/2013 για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, επικροτούμε την πρόσφατη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που είναι προϊόν συναίνεσης και συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών του τουριστικού τομέα.
Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται μεθοδικά για την επόμενη ημέρα. Παραμένουμε προσηλωμένοι και συνεχίζουμε τον κοινωνικό διάλογο, που αποτελεί την ουσία και το οξυγόνο της δημοκρατίας με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους. Συζητούμε τα μεγάλα προβλήματα και τις ανοιχτές προκλήσεις για την αγορά εργασίας, τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους ελευθέρους επαγγελματίες, για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όπως παρουσιάστηκε και από τον Πρόεδρο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η σημερινή συζήτηση με το Προεδρείο του ΣΕΤΕ ήταν γόνιμη και εποικοδομητική. Ένας διάλογος που δεν εξαντλήθηκε σήμερα, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με τις συναντήσεις με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους».